ECONOMIE | Statistici BNR

Deficitul contului curent, majorat cu 60% după primele trei trimestre ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-11-16 08:51

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele trei trimestre din 2022 un deficit de peste 20 miliarde euro, în creștere cu circa 60% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR.

Este o valoare care indică o probabilă depășire a prognozei oficiale, actualizată în toamnă de Comisia Națională de specialitate la -24,83 miliarde euro pentru anul în curs.

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o creștere de 52% a deficitului extern (de la aproape 10 miliarde euro la ceva mai mult de 15 miliarde euro). Majorarea cu 45% a deficitului pe partea de bunuri (de la circa -16,4 miliarde euro până la -23,8 miliarde euro) a fost însoțită de un avans de 33% al soldului pozitiv la servicii (de la 6,5 miliarde euro spre 8,6 miliarde euro).

S-au îmbunătățit soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+28%) și rezultatul net la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+23%). Odată cu relansarea deplasărilor, deficitul din turism s-a majorat la aproape -2 miliarde euro față de -1,27 miliarde euro (+57%). Totuși, gradul de acoperire pe acest sector s-a menținut la aproximativ 60%.

Soldul negativ pe segmentul de venituri primare s-a majorat cu 86%, de la -3.547 milioane euro la -6.614 milioane euro. Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut cu 23%, în timp ce ieșirile s-au majorat cu doar 8%. Astfel încât s-a trecut de la un sold net pozitiv de 837 milioane euro la unul mai mare cu 88% (1.571 milioane euro).

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele nouă luni din 2022 au totalizat 7.265 milioane euro, cu aproape 15% peste cele 6.344 milioane euro consemnate în aceeași perioadă a anului anterior. Din acestea, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 6.002 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 1.263 milioane euro.

Datoria externă totală a fost în septembrie 2022 de 141,41 miliarde euro, în ușoară scădere față de luna anterioară dar cu 4,82 miliarde euro mai mare decât la finele anului trecut. De reținut reducerea consemnată pe segmentul datoriei pe termen lung (circa -3,4 miliarde euro), în timp ce întreaga creștere a venit din sporul consemnat pe termen scurt (+8,2 miliarde euro).

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul celei de-a noua luni a anului curent a urcat la 16,3% dar a rămas sub nivelul de 17% consemnat la sfârșitul lui 2021. Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii s-a păstrat la numai 4,2 luni, față de 4,9 luni la 31 decembrie 2021.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a scăzut de la 79,4% la finalul anului trecut la nivelul îngrijorător de numai 72,7% în septembrie 2022, după ce în 2020 ajunsese la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, peste pragul de 90%.

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Macroeconomie  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRDeficitul contului curent, majorat cu 60% după primele trei trimestre ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele trei trimestre din 2022 un deficit de peste 20 miliarde euro, în creștere cu circa 60% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care detalii

România s-a menținut pe locul zece în UE la inflația anuală

România s-a menținut în luna septembrie pe locul zece în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a detalii

Deficitul contului curent, în creștere cu 58% după primele opt luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele 8 luni din 2022 un deficit de aproape 17 miliarde euro, în creștere cu 58% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care indică o probabilă detalii

IFN-urile inscrise in Registrul Special al BNR

Un numar de 71 de Institutii Financiare Nebancare (IFN) sunt inscrise in Registrul Special al BNR, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei.  Iata datele statistice publicate de BNR cu datele de identificare ale IFN-urilor inscrise in Registrul Special: BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI REGISTRUL SPECIAL INSTITUŢII FINANCIARE NEBANCARE
LA DATA DE 31.08.2022 Partea I - Active  Secţiunea a) - Credite de consum
Înscrierea în Registrul Special Înscrierea în Registrul General Denumirea Instituţiei Financiare Nebancare Adresa sediului social Cod unic de
înregistrare Înmatriculare în
Registrul Comerţului Observaţii
Număr Data Număr Data Număr detalii

  

Ultimele Comentarii