BANCI | Stirea Zilei

Romanii de pana in 35 de ani cu studii superioare economisesc, iar cei de peste 35 de ani, cu studii elementare, iau credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-09-29 05:45

Două treimi dintre românii care utilizează produse și servicii bancare au intenția să economisească în următoarele 12 luni, arată datele cuprinse în cercetarea de piață "Sistemul bancar în percepția românilor: creditarea și incluziunea financiară a românilor" realizată în luna iulie 2022 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și comandată de Asociația Română a Băncilor, conform unui comunicat de presa, in care se adauga:

30% dintre respondenții la sondaj au afirmat că sigur vor economisi, 37% probabil că da, 10% probabil nu, 22% sigur nu și 1% dintre participanți nu au oferit un răspuns. Tinerii cu vârsta între 18-35 de ani cu studii superioare sunt cei mai interesați să economisească, în proporție de 80%.

Cercetarea de piață relevă că 15% dintre respondenți intenționează să acceseze un credit de nevoi personale în următoarele 12 luni.

Situația defalcată arată că 3% dintre români sigur vor contracta un credit de consum și 12% probabil că da. Românii cu vârsta între 36-50 de ani, în mod special cu studii elementare, sunt cei mai interesați să contracteze credite de consum.

Aproximativ 2% dintre români vor accesa un credit ipotecar/ imobiliar în următoarele 12 luni, 9% iau în calcul această opțiune, iar restul de 89% nu intenționează să contracteze un credit ipotecar/ imobiliar, conform datelor IRES.

Interesul cel mai crescut pentru accesarea unui credit ipotecar/ imobiliar, de 15%, se regăsește la românii cu vârsta între 18-50 de ani. În ceea ce privește intenția de a contracta un card de credit în următoarele 12 luni, 15% dintre românii chestionați s-au declarat interesați.

Studiul arată că 71% dintre români sunt foarte mulțumiți și destul de mulțumiți de nivelul de trai, în timp ce 28% se declară destul de nemulțumiți și foarte nemulțumiți, diferența de 1% fiind reprezentată de non-răspunsuri.

Tinerii cu vârsta între 18-35 de ani, în proporție de 80%, se declară cei mai mulțumiți de nivelul de trai, în funcție de studii cei mai mulțumiți fiind cei cu studii superioare în proporție de 83%. Cei mai nemulțumiți de nivelul de trai sunt românii cu vârsta între 51-65 de ani, cu studii elementare.

Aproximativ două treimi dintre români (65%) se declară foarte mulțumiți și destul de mulțumiți de banii pe care îi au, o treime dintre români intrând în categoria celor nemulțumiți.

Tinerii cu vârsta între 18-35 de ani sunt cei mai mulțumiți de banii pe care îi au, la polul opus fiind situați românii cu vârsta de peste 65 de ani, aceștia fiind cei mai nemulțumiți.

În ceea ce privește modalitatea în care românii aleg să țină evidența cheltuielilor și veniturilor lunare, cercetarea relevă că un român din patru (26%) nu ține deloc evidența, 40% țin evidența în minte, 19% țin pe agendă sau hârtie, 12% folosesc o aplicație de Internet/ Mobile banking și 7% utilizează o aplicație pe telefon, întrebarea fiind cu răspuns multiplu.

Realizarea unui buget personal ajută persoana să administreze optim veniturile și să optimizeze cheltuielile, mai ales în situația în care există un deficit. O astfel de abordare crește nivelul de reziliența financiară la nivel individual pentru a face față unor situații potențiale adverse.

Sondajul de opinie a fost realizat în luna iulie 2022 la solicitarea Asociației Române a Băncilor și cu sprijinul Institutului Bancar Român pe un eșantion de 1.066 respondenți adulți care utilizează produse și servicii bancare, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 3%. Gradul de incluziune financiară a ajuns la 68% în România la jumătatea anului 2022.

 

Taguri: aplicatie mobile banking  Asociatia Romana a Bancilor (ARB)  credite ipotecare  banca  internet banking  mobile banking  credite nevoi personale  depozite bancare  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul bancilor cu cele mai bune dobanzi la depozitele in lei

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in lei sunt in scadere, odata cu diminuarea inflatiei. Cea mai mare dobanda pentru un depozit in lei la termen de un an este acum de 6,75%, la Intesa Sanpaolo Bank. Doar inca sase banci (Alpha Bank, Patria detalii

In atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Buna

  Am facut o suma de 16.000 pe o platforma..bn nu mai cred ca e ...au ajuns pe wallet in coinbase si ... detalii

 • Inselat

  la fel prescriu mai sus. Insa mie cand mi-au fost ceruti bani(respectiv 2000 dolari), casa pot ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii