BANCI | Stirea Zilei

Romanii de pana in 35 de ani cu studii superioare economisesc, iar cei de peste 35 de ani, cu studii elementare, iau credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-09-29 05:45

Două treimi dintre românii care utilizează produse și servicii bancare au intenția să economisească în următoarele 12 luni, arată datele cuprinse în cercetarea de piață "Sistemul bancar în percepția românilor: creditarea și incluziunea financiară a românilor" realizată în luna iulie 2022 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și comandată de Asociația Română a Băncilor, conform unui comunicat de presa, in care se adauga:

30% dintre respondenții la sondaj au afirmat că sigur vor economisi, 37% probabil că da, 10% probabil nu, 22% sigur nu și 1% dintre participanți nu au oferit un răspuns. Tinerii cu vârsta între 18-35 de ani cu studii superioare sunt cei mai interesați să economisească, în proporție de 80%.

Cercetarea de piață relevă că 15% dintre respondenți intenționează să acceseze un credit de nevoi personale în următoarele 12 luni.

Situația defalcată arată că 3% dintre români sigur vor contracta un credit de consum și 12% probabil că da. Românii cu vârsta între 36-50 de ani, în mod special cu studii elementare, sunt cei mai interesați să contracteze credite de consum.

Aproximativ 2% dintre români vor accesa un credit ipotecar/ imobiliar în următoarele 12 luni, 9% iau în calcul această opțiune, iar restul de 89% nu intenționează să contracteze un credit ipotecar/ imobiliar, conform datelor IRES.

Interesul cel mai crescut pentru accesarea unui credit ipotecar/ imobiliar, de 15%, se regăsește la românii cu vârsta între 18-50 de ani. În ceea ce privește intenția de a contracta un card de credit în următoarele 12 luni, 15% dintre românii chestionați s-au declarat interesați.

Studiul arată că 71% dintre români sunt foarte mulțumiți și destul de mulțumiți de nivelul de trai, în timp ce 28% se declară destul de nemulțumiți și foarte nemulțumiți, diferența de 1% fiind reprezentată de non-răspunsuri.

Tinerii cu vârsta între 18-35 de ani, în proporție de 80%, se declară cei mai mulțumiți de nivelul de trai, în funcție de studii cei mai mulțumiți fiind cei cu studii superioare în proporție de 83%. Cei mai nemulțumiți de nivelul de trai sunt românii cu vârsta între 51-65 de ani, cu studii elementare.

Aproximativ două treimi dintre români (65%) se declară foarte mulțumiți și destul de mulțumiți de banii pe care îi au, o treime dintre români intrând în categoria celor nemulțumiți.

Tinerii cu vârsta între 18-35 de ani sunt cei mai mulțumiți de banii pe care îi au, la polul opus fiind situați românii cu vârsta de peste 65 de ani, aceștia fiind cei mai nemulțumiți.

În ceea ce privește modalitatea în care românii aleg să țină evidența cheltuielilor și veniturilor lunare, cercetarea relevă că un român din patru (26%) nu ține deloc evidența, 40% țin evidența în minte, 19% țin pe agendă sau hârtie, 12% folosesc o aplicație de Internet/ Mobile banking și 7% utilizează o aplicație pe telefon, întrebarea fiind cu răspuns multiplu.

Realizarea unui buget personal ajută persoana să administreze optim veniturile și să optimizeze cheltuielile, mai ales în situația în care există un deficit. O astfel de abordare crește nivelul de reziliența financiară la nivel individual pentru a face față unor situații potențiale adverse.

Sondajul de opinie a fost realizat în luna iulie 2022 la solicitarea Asociației Române a Băncilor și cu sprijinul Institutului Bancar Român pe un eșantion de 1.066 respondenți adulți care utilizează produse și servicii bancare, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 3%. Gradul de incluziune financiară a ajuns la 68% în România la jumătatea anului 2022.

 

Taguri: aplicatie mobile banking  Asociatia Romana a Bancilor (ARB)  credite ipotecare  banca  internet banking  mobile banking  credite nevoi personale  depozite bancare  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii