ECONOMIE | Stiri economice

Inflația anuală a urcat la 15,3%. Avansul prețurilor în august, cel mai mic din ultimele 9 luni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-09-15 06:19

Creșterea anuală a prețurilor a ajuns în august 2022 la 15,32%, față de 14,96% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS.

Deși inflația lunară a fost de numai 0,56%, cea mai mică valoare din ultimele nouă luni, a contat efectul de bază defavorabil (valoarea de 0,24% din aceeași lună a anului anterior). Combustibilii (-2,04%), serviciile de telefonie (-0,90%) și fructele proaspete (-1,32%) s-au ieftinit, ceea ce a temperat indicele prețurilor de consum (IPC).

Inflaţia MEDIE anuală a urcat la 11% pe metodologia națională. Pe calculul armonizat la nivel internațional, inflația MEDIE anuală IAPC a fost de numai 9,5% iar majorarea prețurilor față de aceeași lună din anul precedent, comunicată la Eurostat, s-a situat la 13,3%, semnificativ sub valoarea de 15,3% stabilită pe metodologia internă.

Prețurile produselor alimentare au crescut în august cu 1,82% (peste 18% pe ultimele 12 luni, din care 14% față de finalul anului anterior) și au dat aproape întreaga influență în sensul creșterii IPC. Valori semnificative s-au înregistrat la zahăr (+9,90%), lapte și produse lactate (+4,05% și chiar +6,81% la unt), citrice și alte fructe meridionale (+4,16%), carne și preparate din carne (+1,35%, cu +2,23% la bovine) și produse de morărit și panificație (+1,08% lunar, din care +1,50% la specialități).

Pe segmentul de produse nealimentare, indicele total a fost negativ (-0,19%). Este rezultatul exclusiv al ieftinirii combustibililor (-2,28%), în timp ce scumpirile s-au manifestat discret dar ferm pe toată linia, de la +0,77% la curent electric și +0,55% la articole de igienă și cosmetice sau articole chimice până la +0,20% la îmbrăcăminte sau încălțăminte. 

La servicii, s-a consemnat o majorare de 0,37%, cu valori mai mari la apă, canal, salubritate (+1,26% lunar și +21% în ultimele 12 luni), transport aerian (+23,89%, dar cu pondere mică în consum) și igienă și cosmetică (+0,89%). De remarcat reducerea tarifelor la telefonie (-0,90%), urmare a ameliorării cursului de schimb.

Inflația de bază a revenit peste pragul lunar de 1%

Valoarea indicatorului CORE 2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare, a revenit la cea mai mare valoare din ultimele patru luni (+1,02%), în urma deciziilor succesive de majorare relativ moderată a dobânzii de politică monetară luate de BNR (față de practica regională), ce a urmărit să lase un anumit spațiu pentru creșterea economică.

Prețurile industriale, situate cu avansul anual la peste 52% (chiar 67% la intern) , vor continua transmiterea parțială spre coșul de consum în lunile care urmează pe filiera subansamblelor încoporate, ce au consemnat scumpirile cele mai mari. Totuși, efectul de bază favorabil va permite în următoarele luni limitarea anual indicelui de inflație.

Estimarea BNR pentru finalul T3 2022 vede un platou curent al avansului prețurilor, pentru ca spre finalul anului să se observe un oarecare recul. Scăderea mai semnificativă de la începutul lui 2023 anului viitor va fi reversată în T2, odată cu retragerea plafonării prețurilor la curent electric și gaze. Revenirea la valori cu o singură cifră se va produce după mijlocul anului viitor.

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceScădere conjuncturală a inflației, in octombrie 2022. Alimentele au dat trei cincimi din avansul lunar al prețurilor

Creșterea anuală a prețurilor s-a redus în octombrie 2022 la 15,32% (exact nivelul din august), față de 15,88% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Este prima scădere a acestui indicator critic dar ea a fost favorizată detalii

Agricultura 2021 - producția a trecut pragul de 100 miliarde lei pe fondul rezultatelor bune în sectorul vegetal

Valoarea producției agricole în 2021 s-a situat cu 14,3% peste cea din anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o creștere de 22,2%, în timp ce producția animală și sectorul serviciilor prestate în detalii

Codul Muncii, modificat: angajatii pot obtine 10 zile de concediu pentru urgente familiale

Introducerea de noi zile de concediu, noi interdicții la concediere, informarea candidaților / salariaților cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesională oferită de angajator, și includerea acestora în contractul de muncă, precum și asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Astfel, angajații pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a detalii

România, pe locul 2 în UE la deficitul de cont curent

România figurează pe locul 2 în UE la mărimea deficitului de cont curent pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2022, cu un rezultat de -11,0 miliarde euro. Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, detalii

  

Ultimele Comentarii