BANCI | Stirea Zilei

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-06-21 17:25

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci romanesti.

Cea mai mica dobanda este 8,86%, variabila, formata dintr-o marja fixa a bancii (7%) plus IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), care se modifica trimestrial, in functie de evolutia dobanzilor din piata interbancara. In prezent, valoarea IRCC este 1,86%.

La CEC Bank, dobanda pentru descoperitul de card este 9,78%, iar la Garanti BBVA - 9,84%, ambele tot de tip variabile.

La restul bancilor, dobanzile sunt peste 10% pe an si ajung pana la 15,85%, la BCR.

DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care include si comisioanele, pleaca de la 9,23% la Banca Romaneasca si ajunge la 17,1% la BCR.

Singura banca din top care are o dobanda fixa la overdraft este Banca Transilvania (BT), de 14% pe an.

Comisioanele pentru un cont bancar

In privinta comisioanelor, topul Bancherul.ro a luat in calcul 9 tipuri:

1. Administrarea lunara a contului curent: este 0 doar la BT si Libra Bank. Media este de 5 lei, iar cel mai mare este la ING Bank, de 9 lei, standard, daca nu incasezi venituri lunare de 700 de lei, caz in care este 0.

2. Emiterea cardului: majoritatea bancilor nu o taxeaza, cu doua exceptii: BT (doar pentru carduri contactless) si OTP Bank.

3. Administrarea cardului este de asemenea 0 la cele mai multe banci, nu si la Banca Romaneasca, CEC Bank, OTP Bank si BRD. Comisionul lunar variaza intre 0,83 de bani si si 3 lei.

4. Interogare sold la ATM propriu (ca sa vezi cati bani ai pe card): este gratuita la majoritatea bancilor, cu patru exceptii: Banca Romaneasca, Unicredit, OTP Bank si BT. Acest comision este intre 0,3 si 0,5 bani.

5. Interogarea soldului la bancomatele altor banci din Romania: doar la doua banci, CEC Bank si Libra Bank, este gratuit, la restul trebuie achitat intre 1,5 lei si 1 euro.

6. Interogarea soldului la ATM-urile bancilor straine: doar cu cardul Libra o poti face gratuit, la celelalte banci trebuie platite comisioane intre 1 leu si 1 euro.

7. Retragere numerar la ATM propriu: este 0 la trei banci: CEC Bank, BT si BCR. Comisionul standard este 0,2% din suma retrasa la bancomat.

8. Retragere numerar la ATM-urile altor banci romanesti: este liber doar la CEC Bank si BCR, la celelalte banci comisioanele se plimba de la 0,5% plus 2,5 lei pana la 1,25% minim 7 lei la Garanti BBVA.

9. Retragere numerar la bancomatele bancilor din UE: conform normelor europene, sunt aceleasi comisioane ca la retragerile de la bancomatele din tara.

Ce este descoperitul de cont

Descoperitul de cont/card (overdraft) functioneaza la fel ca un card de credit, fiind diferit de un credit obisnuit, in sensul ca se plateste dobanda doar pentru sumele utilizate din imprumutul acordat, denumit linie/limita de credit.

Limita de credit poate varia intre 3 si 9 salarii lunare, in functie de banca, iar valoarea maxima este intre 20.000 de lei si 60.000 de lei (vezi tabelul).

Valoarea neutilizata din descoperitul de card/cont ramane permanent la dispozitia utilizatorului de card, pe tot parcursul valabilitatii cardului, urmand a se achita doar comisioanele aferente cardului, nu si dobanda.

Descoperitul de cont reprezinta, asadar, o rezerva de bani in cazul epuizarii banilor inainte de salariu sau o resursa suplimentara pentru cheltuieli neprevazute sau pentru mici investitii.

Diferenta fata de un card de credit este aceea ca la un descoperit de cont nu exista perioada de gratie, ceea ce inseamna ca se plateste dobanda din ziua in care se utilizeaza banii din descoperitul de card.

In cazul cardului de credit, banii se pot returna integral intr-o perioada medie de o luna sau chiar mai mult, fara plata dobanzii. De aceea si dobanda la cardurile de credit este mai mare.

 

Taguri: UniCredit Bank  comisioane card  overdraft  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  descoperit de cont  Alpha Bank  Garanti BBVA  CEC Bank  dobanzi credite  Banca Romaneasca  Idea Bank  descoperit de card  banca  Educatie financiara  carduri de debit  Libra Internet Bank  topuri banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR: riscurile financiare s-au intensificat

Riscurile la adresa stabilității financiare s-au intensificat de la data Raportului anterior, ca urmare a creșterii incertitudinilor privind evoluțiile economice și financiare, pe fondul accentuării tensiunilor geopolitice și continuării războiului din Ucraina, precum detalii

BNR majoreaza dobanda la 7%, dar ROBOR-ul nu va mai creste

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 7%, in consens cu anticiparile analistilor, pentru a stavili cresterea inflatiei. Decizia nu va afecta insa si dobanzile pietei interbancare (ROBOR), considera detalii

Dobanda IRCC la credite a crescut de la 4,06% la 5,71%

Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) valabil pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila acordate in primul trimestru din 2023 a crescut la 5,71%, fata de 4,06% cat era in precedentele trei luni. Majorarea indicelui de dobanda a fost detalii

Populatia nu are probleme cu plata creditelor luate de la banci si IFN-uri, spune Banca Nationala a Romaniei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) spune ca populatia nu are probleme cu plata creditelor luate de la banci si IFN-uri, restantele fiind in scadere, conform datelor de la finalul lunii octombrie 2022. Insa cresterea puternica a inflatiei si a dobanzilor in detalii

  

Ultimele Comentarii