ECONOMIE | Stiri economice

PIB-ul din T1 2022, estimat in crestere cu 6,5%, o surpriza majora!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-05-18 17:41

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2022 a fost de 6,5% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent atât pe seria brută cât și ajustat după sezonalitate.

Avansul comparativ cu T4 2021 a ajuns la 5,2%, cea mai mare valoare de după cea consemnată în T4 2020 și cel puțin dublu față de statele UE care au transmis valorile la Eurostat.

Este o surpriză majoră, venită la pachet cu revizuirea scăderii marginale anunțate pentru T4 2021 într-o creștere de +1,0%.

Există, însă și o explicație destul de bizară: față de ceea ce știam anterior, în T3 2021 economia nu a crescut cu 0,4% ci, de fapt, scăzuse cu nu mai puțin de -2,9%. Întrucât ce nu știm nu putem proiecta, deciziile pentru 2022, inclusiv execuția bugetară, au fost prea optimiste din start.

Una peste alta, vă prezentăm pe model european (în scop de comparabilitate cu evoluțiile din alte state UE) datele oficiale aduse la zi de statistica națională după ajustarea cu coeficienți pentru sezonalitate și după recalcularea unor valori, inclusiv din anii anteriori, reașezările de date fiind și în acest caz destul de semnificative.

Astfel, rezultatul comunicat oficial pe seria trimestrială se prezintă mult peste aşteptări, după ce revenirea a fost certficată la nivelul de 2% în termeni 2021 față de 2019 (-3,7% în 2020 și +5,9% evoluții ale PIB, conform celor mai recente date disponibile).

Ori, prognozele pe anul în curs au fost ajustate în scădere (de la 4,3% la 2,9% de către CNSP și mai jos, interval 1,9% - 2,6%, de către diverse instituții internaționale).

De reținut, industria, principala componentă ce determină avansul valorii adăugate brute, tocmai a anunțat un rezultat de -1,6% la producția industrială pentru luna martie 2022 și -0,2% pe T1 2021. Astfel, se situează la circa două procente sub nivelul din 2017, declinul început anterior pandemiei (vezi -2,3% în 2019) nefiind încă recuperat.

Factorii favorabili sunt, până acum, creșterea spectaculoasă a serviciilor de piață prestate pentru populație (+36,7%), avansul din construcții (+7,7% pe primele două luni ale anului) și creșterea comerțului cu 5,5% pe luna martie, stabilizată la acest nivel pe primul trimestru al anului, dar acestea nu explică rezultatul pe întreaga economie.

Reamintim că după anunțarea rezultatelor economice – semnal, urmează două runde apropiate de recalculare, provizorie 1 și apoi provizorie 2, după un an se va anunța nivelul PIB semidefinitiv iar cel „bătut în cuie” va apare de-abia peste doi ani. La începutul lunii iunie vom afla care este situația pe categorii de resurse și pe categorii de utilizări ale PIB pe T1 2022, din care a rezultat creșterea de 6,5%.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceEstimare oficială în scădere pentru sectorul industrial în T1 2024

Analiza Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză referitoare la evoluţia industriei în primul trimestru al anului curent raportat la perioada corespunzătoare din anul precedent, conform estimărilor agenţilor economici, indică o tendință de reducere în special detalii

Inflația anuală, redusă conjunctural până la 5,90%

Inflația anuală a scăzut conjunctural în aprilie 2024 până la 5,90%, potrivit datelor publicate de INS. Avansul general prețurilor în a patra lună a anului a fost de numai 0,08% însă indicele de referință CORE 2 ajustat a detalii

România, total în afara țărilor similare cu deficitul de cont curent

România a continuat să se situeze în 2023 total în afara practicii din țările similare mai noi membre ale UE în ceea ce privește deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, țara noastră a consemnat detalii

Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii