ECONOMIE | Stiri economice

PIB-ul din T1 2022, estimat in crestere cu 6,5%, o surpriza majora!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-05-18 17:41

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2022 a fost de 6,5% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent atât pe seria brută cât și ajustat după sezonalitate.

Avansul comparativ cu T4 2021 a ajuns la 5,2%, cea mai mare valoare de după cea consemnată în T4 2020 și cel puțin dublu față de statele UE care au transmis valorile la Eurostat.

Este o surpriză majoră, venită la pachet cu revizuirea scăderii marginale anunțate pentru T4 2021 într-o creștere de +1,0%.

Există, însă și o explicație destul de bizară: față de ceea ce știam anterior, în T3 2021 economia nu a crescut cu 0,4% ci, de fapt, scăzuse cu nu mai puțin de -2,9%. Întrucât ce nu știm nu putem proiecta, deciziile pentru 2022, inclusiv execuția bugetară, au fost prea optimiste din start.

Una peste alta, vă prezentăm pe model european (în scop de comparabilitate cu evoluțiile din alte state UE) datele oficiale aduse la zi de statistica națională după ajustarea cu coeficienți pentru sezonalitate și după recalcularea unor valori, inclusiv din anii anteriori, reașezările de date fiind și în acest caz destul de semnificative.

Astfel, rezultatul comunicat oficial pe seria trimestrială se prezintă mult peste aşteptări, după ce revenirea a fost certficată la nivelul de 2% în termeni 2021 față de 2019 (-3,7% în 2020 și +5,9% evoluții ale PIB, conform celor mai recente date disponibile).

Ori, prognozele pe anul în curs au fost ajustate în scădere (de la 4,3% la 2,9% de către CNSP și mai jos, interval 1,9% - 2,6%, de către diverse instituții internaționale).

De reținut, industria, principala componentă ce determină avansul valorii adăugate brute, tocmai a anunțat un rezultat de -1,6% la producția industrială pentru luna martie 2022 și -0,2% pe T1 2021. Astfel, se situează la circa două procente sub nivelul din 2017, declinul început anterior pandemiei (vezi -2,3% în 2019) nefiind încă recuperat.

Factorii favorabili sunt, până acum, creșterea spectaculoasă a serviciilor de piață prestate pentru populație (+36,7%), avansul din construcții (+7,7% pe primele două luni ale anului) și creșterea comerțului cu 5,5% pe luna martie, stabilizată la acest nivel pe primul trimestru al anului, dar acestea nu explică rezultatul pe întreaga economie.

Reamintim că după anunțarea rezultatelor economice – semnal, urmează două runde apropiate de recalculare, provizorie 1 și apoi provizorie 2, după un an se va anunța nivelul PIB semidefinitiv iar cel „bătut în cuie” va apare de-abia peste doi ani. La începutul lunii iunie vom afla care este situația pe categorii de resurse și pe categorii de utilizări ale PIB pe T1 2022, din care a rezultat creșterea de 6,5%.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceCare este valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022?

Valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022 care trebuie depusa de personale fizice cu venituri peste plafonul de 12 salarii minime pe economie este 3.060 lei. Iata cum se calculeaza aceasta valoare. CASS trebuite platita de persoanele fizice care au avut anul trecut venituri mai mari de 12 salarii minime brute pe economie. Conform unei Hotarari de Guvern (vezi aici Hotararea), incepand din 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut garantat in plata este 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru, indiferent de studii. CASS se calculeaza la plafonul de 12 salarii minime brute pe economie din acest an, nu la valoarea veniturilor incasate de persoana fizica. Asadar, detalii

PIB-ul din T1 2022, estimat in crestere cu 6,5%, o surpriza majora!

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2022 a fost de 6,5% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent atât pe seria brută cât și ajustat după sezonalitate. detalii

Termeni si conditii de utilizare Google AdSense Online

Termeni și condiții de utilizare Google AdSense Online 1. Bine ați venit la AdSense!
Vă mulțumim pentru interesul manifestat față de serviciile noastre de căutare și de publicitate („Serviciile")! Prin utilizarea Serviciilor noastre, acceptați (1) aceste Condiții de utilizare, (2), Politicile de produs AdSense, care includ, fără a se limita la, Politicile de conținut, Regulamentul pentru webmasteri privind calitatea, Politicile de implementare a anunțurilor și Politica privind consimțământul utilizatorilor din UE (denumite împreună „Politicile AdSense") și (3) Regulamentul Google de branding (generic „Condițiile AdSense"). În cazul unui conflict, prezentele Condiții de utilizare vor avea detalii

Deficit public de 1,19% din PIB dupa primul trimestru din 2022. Ajustarea bugetara s-a topit vizibil

Deficitul bugetului general consolidat după primul trimestru din 2022 a fost de circa 15,7 miliarde de lei (-1,19% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă a anului trecut, detalii

  

Ultimele Comentarii