RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

Daca schimb ROBOR cu IRCC voi fi raportat la Biroul de Credit si nu voi mai putea lua alt credit timp de 4 ani?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-04-30 07:13

"Buna ziua,

Citind informatiile de pe acest site cu privire la posibilitatea schimbarii indicelui ROBOR cu IRCC in cazul unui credit de tipul Prima Casa, am depus o cerere intr-o agentie bancara.

Consilierul bancar mi-a spus ca procedura implica o cerere de credit care va avea ca si finalitate semnarea unui act aditional la actualul contract de credit.

Consilierul bancar mi-a spus ca, daca voi face aceasta procedura, voi aparea la Biroul de Credit cu o restructurare de credit, si ca in urmatorii 5 ani nu voi mai putea contracta nici un produs de creditare ca si efect secundar.

Doar ca eu nu doresc acest lucru. Vreau sa pot schimba ROBOR cu IRCC insa restrictionarea accesului la produse de creditare pe 5 ani, datorita inregistrarii la biroul de credit a unei resctructurari de credit, ma face sa anulez cererea.

Ce pasi credeti ca as putea totusi sa urmez pentru a reusi fara ca lucrurile sa se intample cum a spus consilierul bancar?
Va multumesc", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Conform legii (OUG 19/2019), schimbarea indicelui de dobanda ROBOR cu IRCC se face printr-un act aditional la contractul de credit, in care se specifica doar schimbarea ROBOR cu IRCC, ceea ce nu inseamna restructurarea creditului.

Ce spune OUG 19/2019 la articolul XI:

"Prevederile art. II și III se pot aplica și contractelor aflate în derulare la data prevăzută la alin. (1) cu acordul părților formalizat prin act adițional la contractul de credit.

La cererile formulate de consumatori pentru refinanțarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituțiile bancare răspund în termen de maximum 60 de zile de la data solicitării formulate de aceștia." (Vezi aici OUG 19/2019)

Cu privire la raportarea la Biroul de Credit, aceasta institutie prelucreaza „date referitoare la evenimente care apar in perioada de derulare a produsului de tip credit, (cum ar fi cele referitoare la restructurarea/refinantarea, darea in plata, cesiunea contractului de credit, cesiunea creantei)”, conform informatiilor publicate pe site-ul Birouldecredit.ro.

„Biroul de Credit nu detine info referitoare la indicii ROBOR si IRCC”, a raspuns Biroul de Credit, la intrebarea Bancherul.ro, ceea ce inseamna ca bancile nu pot raporta la Biroul de Credit schimbarea dobanzii din ROBOR si IRCC.

Asadar, sfatul meu este sa faceti o cerere in scris la banca, in care sa solicitati schimbarea indicelui de dobanda a creditului din ROBOR in IRCC, conform dreptului prevazut de OUG 19/2019, fara restructurarea creditului ci doar prin incheierea unui act aditional.

Vezi aici articolul integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam!

 

Taguri: IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  credite ipotecare  credite de consum  dobanzi credite nevoi personale  ROBOR  dobanzi credite  Biroul de Credit  banca  dobanzi credite ipotecare  Educatie financiara  credite Prima Casa  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii

cosming
mda
Oare ce banca bolnava are poeziile astea ? De unde până unde apare nevoia de refinanțare in locul unui act adițional ? Ar trebui sesizat direct ANPC...Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraCe este mai bine: schimbarea ROBOR cu IRCC sau refinantarea creditului cu dobanda fixa?

„Este o solutie buna trecerea de la ROBOR la IRCC in condtiile in care IRCC-ul are o altă perioadă de ajustare și este o medie ponderată care în trei luni de zile ajunge foarte aproape de media ROBOR-ului de la perioada la care ne raportăm? Oare solutia cea mai buna nu ar fi detalii

Hora Credit nu vrea sa-mi inchida linia de credit, daca nu platesc dobanda. E legal?

„Bună ziua. Am o întrebare. Ieri, duminica seara, am făcut o solicitare la Hora Credit pentru un împrumut de 300 RON. M-am trezit cu o linie de credit aprobata de 2000 de lei. Astăzi am sunat la ei sa o închid – nu aveam nevoie de linie de detalii

Pot face schimbarea ROBOR cu IRCC la un credit ING?

"Buna ziua,
Va rog, daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns.
Am un credit prima casa iar banca ING refuza trecerea de la Robor la IRCC.
Imi tot comunica faptul ca singura solutie este refinantarea, iar acest lucru nu il doresc deoarece dureaza mult detalii

Daca schimb ROBOR cu IRCC voi fi raportat la Biroul de Credit si nu voi mai putea lua alt credit timp de 4 ani?

"Buna ziua, Citind informatiile de pe acest site cu privire la posibilitatea schimbarii indicelui ROBOR cu IRCC in cazul unui credit de tipul Prima Casa, am depus o cerere intr-o agentie bancara. Consilierul bancar mi-a spus ca procedura implica o cerere de detalii

  

Ultimele Comentarii