RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

Cum pot fi scoasa drept codebitor dintr-un credit?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-04-08 14:26

"Bună seara!
In urmă cu un am, viitorul meu soț avea un credit de nevoi personale refinanțat deja odată din prima lui căsătorie. dupa ce ne-am căsătorit noi am mers la banca pentru o alta refinanțare in vederea stabilirii unei rate lunare mai mici. Astfel ,s a acoperit împrumutul vechi, s-a făcut refinanțarea și s-a rămas cash cu 7000 lei (70milioane vechi).

După o scurtă perioadă de timp am divorțat iar fostul soț a luat pe un card de cumpărături suma de 1000lei (100milioane vechi). Am fost la bancă să văd cum stă situația și mi s a spus că nu pot accesa nici un împrumut pe cont propriu atâta
timp cât figurez co-debitor.

La insistențele mele ,fostul soț spune că banca nu mă poate scoate ca co-debitor, el apare deja în biroul de credit pentru întârziere plată pe card cumpărături.

De aceste venituri și acest card cumpărături nu am idee, a fost făcut pe perioada divorțului.

Întrebare: care sunt șansele că acest domn să mă scoată de pe acel credit, care sunt șansele să își aducă alt co-debitor sau ce pot eu face in aceasta privința. Pentru că în următorii 5 ani aș dori să mi achizitonez și eu ceva și să nu fiu blocată. Care sunt căile cele mai simple ?

De asemenea , se poate înainta un proces de judecată?
Mulțumesc anticipat", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Conform legii (OUG 52/2016 privind contractele de credit), „codebitorul este persoana care se obligă împreună cu debitorul principal la plata tuturor obligaţiilor derivate din contractul de credit şi care poate participa cu venitul net la stabilirea venitului total net luat în considerare”.

In consecinta, nu puteti fi scoasa din contractul de credit in care aveti calitatea de codebitor, chiar daca ati divortat, decat cu acordul debitorului principal (sotul) si al bancii.

In acelasi timp, calitatea de codebitor presupune si calitatea de co-proprietar al banilor sau/si bunurilor obtinute cu respectivul credit, iar renuntarea la calitatea de codebitor inseamna si renuntarea la respectivele bunuri, care va revin de drept abia dupa achitarea imprumutului.

In cazul partajului, se poate conveni o despagubire (sulta) pentru ratele la credit achitate anterior.

Concret, pentru a nu mai fi codebitor la credit, trebuie sa faceti o cerere la banca in acest sens, impreuna cu imprumutatul principal, care va trebui sa aiba un grad de indatorare suficient de mare pentru a acoperi si partea dumneavoastra luata in considerare la obtinerea imprumutului.

Daca debitorul principal nu are un grad de indatoare suficient de mare, poate aduce un nou codebitor.

O alta solutie pentru a nu mai fi codebitor este ca imprumutatul principal sa faca o refinantare a vechiului credit in care aveti calitatea de codebitor, ceea ce inseamna obtinerea unui nou credit care-l stinge pe cel vechi si in care dumneavoastra, fireste, nu mai aveti calitatea de codebitor.

Puteti scapa de calitatea de codebitor si prin rambursarea anticipata integrala a crediului.

Pe de alta parte, daca spuneti ca fostul sot a facut acel card de credit fara stiinta dumneavoastra, intrebarea este” cum de sunteti codebitor? Legal, ar fi trebuit sa semnati contractul de credit, in calitatea de codebitor.

Daca nu s-a intamplat asta, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la banca, in care sa cereti sa va anuleze calitatea de codebitor la respectivul card de credit.

Cu privire la procesul de judecata pentre rezolvarea acestei probleme, sfatul meu este sa nu recurceti la un proces, ci sa apelati la solutionarea amiabila a litigiului, mai intai cu banca, prin reclamatie, apoi cu ajutorul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar), la tel. 0219414 sau pe site-ul csalb.ro.

Vezi aici articolul integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam!

 

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  reclamatie banca  banca  Reclamatiibanci.ro  Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB)  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii

Jankó Barna
O familie de hoti imi fura banii de pe card
Stimate domn Vasile Coman, In anul 1991 am lucrat mai multe luni in Elvetia, lunar am cumparat citeva lozi in plic (Golden Loz), dupa citeva luni am cistigat o suma mai mare. Suma n-am primit cash nefiind cetatean elvetian. Am deschis un cont la o banca unde a fost depus suma respectiva. Am venit acasa cu contractul facut cu banca, cu cardul bancar si PIN-ul aferent. Dupa amintirile mele contractul prevedea ca timp de 25-30 de ani numai dobinda se punea pe card anual. In anii 199- nu aveam bancomat in apropiere. Ma duceam la Brasov la bancomat. Odata am rugat-o pe o femeie care avea fiul la Brasov ca student sa ma duca si pe mine la Brasov sa ridic bani de la bancomat. A raspuns ca nu ma duce, ce spune lumea ca se duce cu un tinar la un drum lung. A cerut cardul si PiIN-ul si mi-a promis ca imi aduce banii. Cind s-a intors acasa a spus ca a pierdut cardul si m-a intrebat daca am ceva acte de la banca ca fiul ei fiind student stie cum sa formuleze o scrisoare catre banca ca sa cere alt card in numele meu. Am dat-o contractul, pasaportul si ma linistea ca se rezolva cu cardul in citeva saptamini. Ma tot interesam saptamin in sir, cind odata mi-a zis ca nu au putut rezolva pentruca au pierdut si contractul. Nu demult am auzit de la un prieten ca a vazut cardul cu numele meu la persoana respectiva folosind, cind a intrbat-o prietenul meu cu ce drept foloseste cardul meu bancar i-a raspuns ca are imputernicire notariala de la mine sa-l foloseasca. Atunci am inteles ca m-a mintit si m-a furat de alungul anilor si prin inselaciune, magie neagra, acte mafiotice pe care le-a comis impreuna cu fiul sau au cerut modificarea adresei de corespondenta la banca si au primit ani de-a lungul cardul meu pe adresa data de ei.(L-a corupt si pe postasii.) Vara trecuta am cerut dela amindoi sa-mi dea inapoi cardul, contractul. Femeia prefacea ca nu stie despre ce e vorba, baiatul ei (acum barbat de 50 de ani) a zis ca nu voi primi nimic. Problema mea este ca femeia se ocupa in secret de magie neagra (o data am vazut o carte de magie neagra pe masa ei, si de citeva ori a si taiat o suvita din parul meu) sau si de hipnoza si a obtinut ca nu mai amintesc de numele bancii, detalii de contract. In decursul de opt luni am trimis vreo 15 scrisori la diferite banci la care ori n-au raspuns ori au dat raspuns negativ. Am trimis si emailuri la care numai 1-2 banci au raspuni ori cu raspuns negativ ori sa trimit scrisoare prin posta. Intrebarea mea este daca se poate urmarii electronic cine, cind si unde foloseste cardul respectiv? Exista vreo agentie, care m-ar putea ajuta sa identific banca? Ce recomandati in cazul meu? Cu stima si respect, BarnaAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraDaca schimb ROBOR cu IRCC voi fi raportat la Biroul de Credit si nu voi mai putea lua alt credit timp de 4 ani?

"Buna ziua, Citind informatiile de pe acest site cu privire la posibilitatea schimbarii indicelui ROBOR cu IRCC in cazul unui credit de tipul Prima Casa, am depus o cerere intr-o agentie bancara. Consilierul bancar mi-a spus ca procedura implica o cerere de detalii

Banca refuza trecerea de la ROBOR la IRCC. Ce pot sa fac?

"Banca unicredit bank refuza cererea de trecere de la robor la ircc fara a face o refinantare. Ce pot sa fac?", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro. Raspuns ReclamatiiBanci.ro Stimata doamna, Banca Unicredit nu ar trebui sa va refuze detalii

Rata la creditul Credius e mai mare in contract decat cea simulata pe site! Ce pot sa fac?

"Va salut,cu respect! Am luat un împrumut de la Credius,de 10.000 de lei pe 60 de luni. Cand am făcut simulare pe site scria rata 731,după ce am primit contractul am observat că rata e de 1193 de lei pe lună ,eu am luat 10.000 de lei și trebuie sa dau înapoi 70.000 de lei.mi detalii

Se poate schimba dobanda ROBOR cu IRCC, la creditele Prima Casa?

"Buna seara! Sunt un „beneficiar” al unui credit „prima casa” obtinut in anul 2018., formula de calcul cu rob 3m. Se poate obtine trecerea la
calculul pe baza de ircc? Din ce am citit in cadrul oug 11/2019 prevederile detalii

  

Ultimele Comentarii