ECONOMIE | Stiri economice

Vanzarile, revigorate conjunctural in decembrie 2021. Avansul cifrei de afaceri din comert, pastrat peste pragul de 10%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-02-14 14:51

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna decembrie 2021 o revenire accentuată la +7,2% pe seria brută, după cea de +2,4% din noiembrie, care recuperase o parte din după scăderile anterioare (-3,3% din octombrie și -1,8% în septembrie), potrivit datelor publicate de INS.

Calculul pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate a arătat o doar creștere marginală față de luna precedentă (+0,9%, adică un efect conjunctural al perioadei de sărbători de iarnă).

Astfel, cifra de afaceri din comerț cumulată pe întreg anul 2021 a fost păstrată peste pragul de 10%. După luna mai, odată cu epuizarea efectului de bază favorabil (scăderea inițială a vânzărilor la începutul pandemiei), ea a intrat pe o traiectorie de scădere sistematică în partea a doua a anului trecut.

Cauze importante au fost reducerea puterii de cumpărare a salariilor (al căror spor în sistemul bugetar a fost per total de doar 1,8%) și pensiilor, care nu au mai fost indexate în pragul toamnei, precum în alți ani, în timp ce creșterea indicelui prețurilor de consum a trecut pragul de opt procente (+8,19% în decembrie).

În structură, ar fi de remarcat scăderea semnificativă față de luna precedentă a cifrei de afaceri în termeni bruți la carburanți auto (-3,6% față de noiembrie, deși a păstrat un spor de 11,6% cumulat pe 2021). S-au adăugat creșteri lunare importante la produsele alimentare (+19,6% față de luna anterioară, deși +5,5% cumulat) și nelimentare (+5,3% lunar, dar +13,6% pe întregul an).

Pentru a sesiza efectul pandemiei și revenirii economice asupra evoluțiilor din sectorul comercial în pandemie este util graficul comparativ între schimbările în decembrie de la un an la altul, 2020 față de 2019 și 2020 față de 2021.

Din raportarea între aceeași lună din 2021 și din 2019, observăm că vânzările de produse alimentare s-au majorat cu 8,5% iar cele de produse nealimentare cu 15,1%. Vânzările de carburanți au fost în creștere ceva mai puțin pronunțată (+6,6%). Per total, creșterea pe doi ani a comerțului a fost de 11,5% (la majorarea cu 4,2% din decembrie 2019, s-a adăugat cea de 7% din decembrie 2020).

Astfel, revenirea pe partea de rezultate economice estimată oficial a fi de circa +3%, 2021 față de 2019 (-3,7% în 2020 și +7% anul trecut) s-a făcut în bună parte pe calea expandării consumului intern cu circa 10%.

Aproape aceeași valoare pe care o întâlnim, raportată la PIB, drept deficit din schimburile comerciale cu exteriorul (-9,8% date operative). Ceea ce impune recalibrarea motoarelor de creștere dinspre consum intern spre export.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia, pe locul 7 în UE la creșterea anuală a prețurilor

România se plasează pe locul 7 în UE la creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat pe metodologia armonizată ce permite comparațiile corecte între țări. Cu un nivel de 13%, stăm mult mai bine decât detalii

Producția industrială pe primele cinci luni, mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut

România a consemnat în luna mai 2022 o creștere a producției industriale față de luna precedentă de 10,1% pe seria brută, potrivit datelor comunicate de INS. Totuși, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, s-a detalii

Deficitul comercial lunar, stabilizat la peste 1% din PIB in luna mai 2022

Deficitul comercial a fost în mai 2022 de 2,72 miliarde euro, cu 53% mai mare decât în aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de INS. Exporturile FOB au fost de aproape 8 miliarde euro iar importurile CIF s-au cifrat la detalii

Construcțiile, avans minim și trend descrescător după prima treime a anului

În luna aprilie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 1,5% pe seria brută și cu 3,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a detalii

  

Ultimele Comentarii