ECONOMIE | Stiri economice

Vanzarile, revigorate conjunctural in decembrie 2021. Avansul cifrei de afaceri din comert, pastrat peste pragul de 10%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-02-14 14:51

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna decembrie 2021 o revenire accentuată la +7,2% pe seria brută, după cea de +2,4% din noiembrie, care recuperase o parte din după scăderile anterioare (-3,3% din octombrie și -1,8% în septembrie), potrivit datelor publicate de INS.

Calculul pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate a arătat o doar creștere marginală față de luna precedentă (+0,9%, adică un efect conjunctural al perioadei de sărbători de iarnă).

Astfel, cifra de afaceri din comerț cumulată pe întreg anul 2021 a fost păstrată peste pragul de 10%. După luna mai, odată cu epuizarea efectului de bază favorabil (scăderea inițială a vânzărilor la începutul pandemiei), ea a intrat pe o traiectorie de scădere sistematică în partea a doua a anului trecut.

Cauze importante au fost reducerea puterii de cumpărare a salariilor (al căror spor în sistemul bugetar a fost per total de doar 1,8%) și pensiilor, care nu au mai fost indexate în pragul toamnei, precum în alți ani, în timp ce creșterea indicelui prețurilor de consum a trecut pragul de opt procente (+8,19% în decembrie).

În structură, ar fi de remarcat scăderea semnificativă față de luna precedentă a cifrei de afaceri în termeni bruți la carburanți auto (-3,6% față de noiembrie, deși a păstrat un spor de 11,6% cumulat pe 2021). S-au adăugat creșteri lunare importante la produsele alimentare (+19,6% față de luna anterioară, deși +5,5% cumulat) și nelimentare (+5,3% lunar, dar +13,6% pe întregul an).

Pentru a sesiza efectul pandemiei și revenirii economice asupra evoluțiilor din sectorul comercial în pandemie este util graficul comparativ între schimbările în decembrie de la un an la altul, 2020 față de 2019 și 2020 față de 2021.

Din raportarea între aceeași lună din 2021 și din 2019, observăm că vânzările de produse alimentare s-au majorat cu 8,5% iar cele de produse nealimentare cu 15,1%. Vânzările de carburanți au fost în creștere ceva mai puțin pronunțată (+6,6%). Per total, creșterea pe doi ani a comerțului a fost de 11,5% (la majorarea cu 4,2% din decembrie 2019, s-a adăugat cea de 7% din decembrie 2020).

Astfel, revenirea pe partea de rezultate economice estimată oficial a fi de circa +3%, 2021 față de 2019 (-3,7% în 2020 și +7% anul trecut) s-a făcut în bună parte pe calea expandării consumului intern cu circa 10%.

Aproape aceeași valoare pe care o întâlnim, raportată la PIB, drept deficit din schimburile comerciale cu exteriorul (-9,8% date operative). Ceea ce impune recalibrarea motoarelor de creștere dinspre consum intern spre export.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceCare este valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022?

Valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022 care trebuie depusa de personale fizice cu venituri peste plafonul de 12 salarii minime pe economie este 3.060 lei. Iata cum se calculeaza aceasta valoare. CASS trebuite platita de persoanele fizice care au avut anul trecut venituri mai mari de 12 salarii minime brute pe economie. Conform unei Hotarari de Guvern (vezi aici Hotararea), incepand din 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut garantat in plata este 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru, indiferent de studii. CASS se calculeaza la plafonul de 12 salarii minime brute pe economie din acest an, nu la valoarea veniturilor incasate de persoana fizica. Asadar, detalii

PIB-ul din T1 2022, estimat in crestere cu 6,5%, o surpriza majora!

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2022 a fost de 6,5% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent atât pe seria brută cât și ajustat după sezonalitate. detalii

Termeni si conditii de utilizare Google AdSense Online

Termeni și condiții de utilizare Google AdSense Online 1. Bine ați venit la AdSense!
Vă mulțumim pentru interesul manifestat față de serviciile noastre de căutare și de publicitate („Serviciile")! Prin utilizarea Serviciilor noastre, acceptați (1) aceste Condiții de utilizare, (2), Politicile de produs AdSense, care includ, fără a se limita la, Politicile de conținut, Regulamentul pentru webmasteri privind calitatea, Politicile de implementare a anunțurilor și Politica privind consimțământul utilizatorilor din UE (denumite împreună „Politicile AdSense") și (3) Regulamentul Google de branding (generic „Condițiile AdSense"). În cazul unui conflict, prezentele Condiții de utilizare vor avea detalii

Deficit public de 1,19% din PIB dupa primul trimestru din 2022. Ajustarea bugetara s-a topit vizibil

Deficitul bugetului general consolidat după primul trimestru din 2022 a fost de circa 15,7 miliarde de lei (-1,19% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă a anului trecut, detalii

  

Ultimele Comentarii