ECONOMIE | Stiri economice

Romania, printre codasele UE la evolutia industriei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-01-27 15:17

România s-a poziționat printre codașele UE în ce privește evoluția industriei între noiembrie 2020 și noiembrie 2021, potrivit datelor comunicate de Eurostat.

Cu -1,9% pe seria ajustată la sezonalitate, România figurează printre cele numai șase state cu ritm negativ, alături de state de care suntem departe ca nivel de dezvoltare, precum Germania, Franța, Luxemburg, Irlanda și Malta.

În treacăt fie spus, datele prezentate și incluse în graficul de mai sus sunt bazate pe o valoare provizorie ajustată de INS și trimisă la statistica europeană a fi de doar -0,9%.

Ceea ce explică de ce vizual suntem ușor peste media Zonei Euro de -1,5%, deși comunicatul INS din 12 ianuarie 2022 ne plasează sub aceasta.

În schimb, podiumul este alcătuit de state din grupul țărilor de care suntem mai aproape, respectiv Lituania (+17%), Polonia (+15,3%) și Bulgaria (+13,3%).

Valori mai reduse dar pozitive, s-au înregistrat în TOATE statele din fostul bloc estic, cu care concurăm pe piața unică, ceea ce ar putea fi o explicație pentru expandarea deficitului nostru comercial cronic pe relația intra-UE, în pofida eforturilor de a ne majora exporturile de mărfuri.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia, pe ultimul loc în UE la digitalizare

România figurează pe ultimul loc în materie de economie și societate digitală între statele UE, potrivit raportului DESI 2022 dat publicității de Comisia Europeană. Cu un indice situat de puțin peste pragul de 30 din 100, suntem detalii

Exemple de bune practici pedagogice, in cartea "Lectia care imi place"

Meseria de DASCĂL, am spus-o și o să o repet la infinit, e una VOCAȚIONALĂ. A TRANSMITE informații, cunoștințe, a FORMA deprinderi, nu sunt deloc lucruri ușoare și nici la îndemâna oricui. Cu riscul de a-i supăra pe unii, simt nevoia să detalii

Fonduri europene pentru digitalizare: 10.000 de companii din Romania sunt beneficiari eligibili

Echipamente IT și software, toate echipamentele electrice, electronice digitalie care contribuie la inovarea proccesului de producție sau servicii a unei întreprinderi, dar și servicii de IT, toate acestea pot fi cumpărate de IMM-uri din fonduri europene, detalii

Producția industrială - scădere îngrijorătoare, aproape la nivelul din urmă cu șapte ani

România a consemnat în decembrie 2022 o scădere de 14,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută și o scădere de -1,6% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a mai ajutat detalii

  

Ultimele Comentarii