BANCI | Educatie financiara

Cum se face o amanare la rata de la TBI?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-01-23 07:59

"Cum se face o amanare la rata de la TBI?", intreaba un cititor Bancherul.ro.

TBI Bank si TBI Money nu publica pe site-uri conditiile in care cei care detin un credit pot solicita amanarea unei rate, daca intampina dificultati cu rambursarea imprumutului, desi bancile si IFN-urile ar trebui sa ofere clientilor astfel de informatii utile.

De altfel, legislatia privind protectia consumatorului (OUG 50 din 2010, modificata prin OUG 52 din 2016 privind contractele de credit) obliga bancile si IFN-urile sa ofere clientilor solutii de micsorare a ratei sau de suspendare a platii acesteia, pe o anumita perioada, pentru a nu se ajunge la executarea silita.

Iata ce spune articolul 46 din OUG 52/2016:

“ART. 46
(1) În situaţia în care un consumator se află în dificultate de plată, creditorul şi consumatorul trebuie să conlucreze pentru a stabili motivele apariţiei dificultăţilor şi pentru a se lua măsuri adecvate de către creditor.”

Concret, legea prevede ca banca este obligata, printre altele, sa va prelungeasca durata de rambursare a creditului, sa va amane pentru o perioda plata ratei sau a datoriei totale (perioada de gratie), sa va micsoreze dobanda, sa va scada rata, sa va rescadenteze sau sa va reesaloneze ratele.

Iata prevederile articolului 48 din OUG 52/2016:

"ART. 48
(1) Creditorul, respectiv entitatea care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe trebuie să ţină cont de circumstanţele individuale ale consumatorului, de interesele şi drepturile consumatorului, precum şi de capacitatea de rambursare a acestuia atunci când oferă soluţii.
(2) Soluţiile oferite de creditor pot include:
a) refinanţarea totală sau parţială a contractului de credit utilizând una din ofertele curente ale creditorului;
b) prelungirea duratei contractului de credit;
c) schimbarea tipului contractului de credit;
d) amânarea plăţii sumei totale sau parţiale a ratei de rambursare pentru o perioadă;
e) schimbarea ratei dobânzii;
f) oferirea unei perioade fără plăţi;
g) reducerea pe perioade scurte a ratei;
h) consolidarea mai multor credite care poate oferi un termen mai lung de creditare şi o rata mai mică;
i) rescadenţarea ratelor;
j) reeşalonarea ratelor;
k) conversia creditelor.

Aceeasi lege obliga bancile si IFN-urile sa ia masuri pentru a preveni situatia in care puteti ajunge in executare silita.

Iata prevederile articolului 50 din OUG 52/2016 in acest sens:

ART. 50
(1) Creditorul depune diligenţe pentru a preveni declararea scadenţei anticipate, iniţierea procedurilor de executare silită a consumatorilor ori vânzarea debitelor restante către entităţi care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.
(2) Creditorul trebuie să facă dovada că a depus diligenţele necesare în vederea evitării iniţierii procedurilor prevăzute la alin. (1).
(3) În vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2), cel mai târziu după înregistrarea unui număr de 60 de zile consecutive restanţă de către consumator, creditorul va depune diligenţele necesare pentru a transmite în scris consumatorului soluţii corespunzătoare pentru achitarea debitului, pe baza informaţiilor primite de la consumator privind situaţia sa.
(4) Oricând pe parcursul relaţiei contractuale, la solicitarea consumatorului, creditorul oferă acestuia soluţii corespunzătoare pentru achitarea debitului, chiar dacă nu sunt înregistrate restanţe, însă consumatorul face dovada unei situaţii dificile sau a iminenţei neplăţii."

De aceea, sfatul nostru este sa solicitati TBI Bank sa va ofere una dintre aceste solutii, astfel incat sa nu ajungeti sa fiti executat silit.

Daca TBI Bank refuza sa va raspunda la aceasta solicitare, reveniti pentru a va ajuta sa rezolvati problema. 

Taguri: TBI Bank  TBI Credit IFN  amanare rate credite  banca  

Comentarii

Mihai Norica
Bună ziua !
Am și eu nevoie de ajutor . Am 2 credite pe numele Balcan Adrian Florin și au intervenit niște probleme în familie, în următoarele 2 luni nu avem banii necesari pentru rate . Dacă se poate face ceva in acest sens , va rog ! Va mulțumesc !

Ecker iovanca maria
Amanare plata
Va rog o amanare de plata pentru aceasta luna data de plata este pana in 11 09 2023 , motivul schimbare loc de muncă iara pana luna viitoare in data 15 10 2023 nu pot platii rata din luna aceasta, va multumesc.

Florin hirtie
Amânare plata tbi
Amanare plata Va rog o amanare de plata pentru aceasta luna data de plata este pana in 11 09 2023 , motivul schimbare loc de muncă iara pana luna viitoare in data 15 10 2023 nu pot platii rata din luna aceasta, va multumesc

Vasile Pop Coman - Bancherul.ro
amanare rate TBI
Pentru amanarea ratelor la TBI Bank, trimiteti o cerere la banca, prin e-mail, la adresa: ccc@tbicallcenter.ro. Va rog sa reveniti cu raspunsul primit de la banca la cererea de amanare a ratelor.

Stoi Madalina
Amanare rata tbi
Va rog sa imi spuneti si mie cum pot formula cererea de amanare a ratei la tbi..am ramas fara loc de munca o perioada de 4 luni..si acum de la 1.03.2024..semnez un contact de munca si as vrea amanarea ratelor pentru a putea sa imi revin financiar,mie greu sunt parinte singur si am un copil.

Vasile Pop Coman - Bancherul.ro
model cerere amanare rata
Iata un model de cerere: Subsemnatul x, va solicit amanarea ratelor la credit pe o perioada de ... intrucat am ramas temporar fara loc de munca.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraGeolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

Am luat 38 de milioane de la Credit Prime si platesc in fiecare luna 13 milioane. E normal?

„Buna ziua am luat 38 de milioane de la credit prime și plătesc pe fiecare luna 13 milioane ce banca este asta am salariu de 2300 eu din ce mai trăiesc am un copil mic nu se gândesc Ei vor să plătesc atât mult nu se poate așa ceva sincer eu in 24 de luni detalii

Ce pot sa fac daca am fost inselat pe site-ul OLX si mi s-au furat banii din contul bancar?

„Am fost înșelat pe site-ul OLX unde am fost victima unui atac de tip phishing timp in care contul meu de lei de la BRD a fost golit de către o persoană necunoscută, ulterior cardul meu a fost blocat de banca și am primit un mesaj in care au precizat blocarea detalii

  

Ultimele Comentarii