BANCI | Stirea Zilei

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-01-11 20:28

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%.

Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care include atat doanda, cat si comisioanele, a scazut de la o medie de 5,75% in februarie 2021 la 4,95% in prezent, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, care ia in calcul dobanzile standard la un numar de 29 de tipuri de credite imobiliare, conform datelor de pe site-ul specializat Calculatordecredite.ro.

DAE medie a celor mai ieftine 10 credite ipotecare este acum 4,33%, comparativ cu 5,24%, cat era in februarie anul trecut.

Principalul motiv pentru dobanzile mai mici din prezent este nivelul IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), aflat la 1,17%, fata de 1,88% cat era anul trecut in aceeasi perioada.

IRCC este mai mic in prezent, desi dobanda BNR este 2%, mai mare decat anul trecut, cand era 1,2%, pentru ca acest indice se calculeaza ca medie a dobanzilor din urma cu doua trimestre.

In consecinta, cresterea dobanzilor BNR si a celor interbancare se va reflecta mai pregnant in IRCC abia din martie 2022, cand si DAE la creditele ipotecare va fi mai mare decat in prezent. 

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici DAE la creditele ipotecare sunt:

1. BCR - creditul cu dobanda variabila - 3,91%
2. Garanti BBVA - creditul cu dobanda variabila - 4,22%
3. CEC Bank - creditul cu dobanda variabila - 4,28%
4. ING Bank - creditul cu dobanda variabila - 4,31%
5. Credit Europe - creditul cu dobanda variabila - 4,31%
6. Banca Transilvania - creditul cu dobanda variabila - 4,36%
7. Libra Bank - creditul cu dobanda variabila - 4,39%
8. BCR - creditul cu dobanda fixa in primii 5 ani - 4,40%
9. BCR - creditul cu dobanda fixa in primii 10 ani - 4,54%
10. Idea Bank - creditul cu dobanda variabila - 4,58%

Dupa cum se observa, aproape toate creditele cu dobanzi mici au dobanzi variabile, formate dintr-o marja fixa a bancii si indicele IRCC, care se modifica trimestrial, ceea ce inseamna ca rata poate sa creasca sau sa scada, in functie de evolutia dobanzilor din piata.

Unele banci au credite ipotecare si cu dobanzi fixe, pe perioade de 5,7, 8, 10 sau 15 ani. Singurul credit imobiliar cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare, de pana la 30 de ani, il gasim la BRD, pe o perioada de pana la 30 de ani. Tot BRD are si un credit imobiliar cu o dobanda fixa pe 15 ani, de asemenea cea mai indelungata perioada cu o dobanda fixa.

Taguri: UniCredit Bank  First Bank  Patria Bank  BRD Groupe Societe Generale  IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  credite ipotecare  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  Alpha Bank  Garanti BBVA  CEC Bank  dobanzi credite  Banca Romaneasca  Calculatordecredite.ro  Idea Bank  banca  dobanzi credite ipotecare  Vista Bank  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Libra Internet Bank  topuri banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 



 

Ultimele Comentarii