www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Autor: Bancherul.ro
2022-01-11 20:28

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%.


Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care include atat doanda, cat si comisioanele, a scazut de la o medie de 5,75% in februarie 2021 la 4,95% in prezent, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, care ia in calcul dobanzile standard la un numar de 29 de tipuri de credite imobiliare, conform datelor de pe site-ul specializat Calculatordecredite.ro.


DAE medie a celor mai ieftine 10 credite ipotecare este acum 4,33%, comparativ cu 5,24%, cat era in februarie anul trecut.


Principalul motiv pentru dobanzile mai mici din prezent este nivelul IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), aflat la 1,17%, fata de 1,88% cat era anul trecut in aceeasi perioada.


IRCC este mai mic in prezent, desi dobanda BNR este 2%, mai mare decat anul trecut, cand era 1,2%, pentru ca acest indice se calculeaza ca medie a dobanzilor din urma cu doua trimestre.


In consecinta, cresterea dobanzilor BNR si a celor interbancare se va reflecta mai pregnant in IRCC abia din martie 2022, cand si DAE la creditele ipotecare va fi mai mare decat in prezent. 


Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare


Bancile cu cele mai mici DAE la creditele ipotecare sunt:


1. BCR - creditul cu dobanda variabila - 3,91%
2. Garanti BBVA - creditul cu dobanda variabila - 4,22%
3. CEC Bank - creditul cu dobanda variabila - 4,28%
4. ING Bank - creditul cu dobanda variabila - 4,31%
5. Credit Europe - creditul cu dobanda variabila - 4,31%
6. Banca Transilvania - creditul cu dobanda variabila - 4,36%
7. Libra Bank - creditul cu dobanda variabila - 4,39%
8. BCR - creditul cu dobanda fixa in primii 5 ani - 4,40%
9. BCR - creditul cu dobanda fixa in primii 10 ani - 4,54%
10. Idea Bank - creditul cu dobanda variabila - 4,58%


Dupa cum se observa, aproape toate creditele cu dobanzi mici au dobanzi variabile, formate dintr-o marja fixa a bancii si indicele IRCC, care se modifica trimestrial, ceea ce inseamna ca rata poate sa creasca sau sa scada, in functie de evolutia dobanzilor din piata.


Unele banci au credite ipotecare si cu dobanzi fixe, pe perioade de 5,7, 8, 10 sau 15 ani. Singurul credit imobiliar cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare, de pana la 30 de ani, il gasim la BRD, pe o perioada de pana la 30 de ani. Tot BRD are si un credit imobiliar cu o dobanda fixa pe 15 ani, de asemenea cea mai indelungata perioada cu o dobanda fixa.