ECONOMIE | Analize economice

Romania, vicecampioana europeana la cresterea preturilor la carburanti in septembrie 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-11-26 18:14

România s-a situat în luna septembrie 2021 pe locul doi între statele membre UE la la creșterea prețurilor la carburanți, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu o creștere anuală de 29,3%, am fost devansați cu puțin de Luxemburg (+30,7%) dar am avut o scumpire mai mare decât Slovenia (+28,7%), Polonia (+28,5%), Bulgaria și Germania (ambele cu +28,2%).

Pentru referință, menționăm că avansul înregistrat drept medie pe UE27 s-a ridicat la 22,9% iar cele mai mici creșteri de prețuri au fost consemnate în Malta (0%, cu observația că în această țară prețurile la carburanți sunt reglementate de Guvern și nu au fost modificate după luna iulie 2020), Irlanda (+15%), Italia (+17,5%), Finlanda (+17,8%), Grecia (+18,1%) și Franța (+18,2%).

Reamintim faptul că o bună parte din această evoluție negativă pentru România a venit pe filiera importurilor masive de combustibili, în contextul unei creșteri semnificative a prețurilor mondiale ale petrolului și pe fondul capacităților de producție interne total insuficiente.

Astfel, 17% din deficitul comercial al țării s-a înregistrat pe segmentul de combustibili și lubrifianți (peste 2,5 miliarde euro după primele opt luni ale anului, din care circa jumătate de miliard de euro doar în luna august).

Singura veste bună în această situație, dar de reținut din perspectiva ciclurilor economice dacă se face trimitere la precedenta criză, este că Eurostat-ul a prezentat și un grafic valabil pentru întreaga Uniune, care ne dă speranțe în diminuarea treptată a costului combustibililor în următorii doi-trei ani, dacă se face trimitere la experiența anterioară.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDatoria publică, 52,4% din PIB pe date operative în februarie 2024

Datoria publică a României a crescut la 52,4% din PIB în februarie 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 841,3 miliarde lei, în creștere cu detalii

Comerțul cu amănuntul, avans în pierdere de viteză, dar peste rezultatele din economie

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în martie 2024 față de luna anterioară cu 8,6% pe seria brută, însă doar 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Rezultatul economic pe 2023, tot +2,1% dar cu 7 miliarde lei mai mare

INS a confirmat creșterea economică de 2,1% în termeni reali pentru anul 2023 în varianta provizorie 2. Aceasta va rămâne valabilă timp de un an, până la recalcularea pe valori semidefinitive, pentru ca rezultatul definitiv să fie dat publicității detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

  

Ultimele Comentarii