ECONOMIE | Analize economice

Romania, vicecampioana europeana la cresterea preturilor la carburanti in septembrie 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-11-26 18:14

România s-a situat în luna septembrie 2021 pe locul doi între statele membre UE la la creșterea prețurilor la carburanți, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu o creștere anuală de 29,3%, am fost devansați cu puțin de Luxemburg (+30,7%) dar am avut o scumpire mai mare decât Slovenia (+28,7%), Polonia (+28,5%), Bulgaria și Germania (ambele cu +28,2%).

Pentru referință, menționăm că avansul înregistrat drept medie pe UE27 s-a ridicat la 22,9% iar cele mai mici creșteri de prețuri au fost consemnate în Malta (0%, cu observația că în această țară prețurile la carburanți sunt reglementate de Guvern și nu au fost modificate după luna iulie 2020), Irlanda (+15%), Italia (+17,5%), Finlanda (+17,8%), Grecia (+18,1%) și Franța (+18,2%).

Reamintim faptul că o bună parte din această evoluție negativă pentru România a venit pe filiera importurilor masive de combustibili, în contextul unei creșteri semnificative a prețurilor mondiale ale petrolului și pe fondul capacităților de producție interne total insuficiente.

Astfel, 17% din deficitul comercial al țării s-a înregistrat pe segmentul de combustibili și lubrifianți (peste 2,5 miliarde euro după primele opt luni ale anului, din care circa jumătate de miliard de euro doar în luna august).

Singura veste bună în această situație, dar de reținut din perspectiva ciclurilor economice dacă se face trimitere la precedenta criză, este că Eurostat-ul a prezentat și un grafic valabil pentru întreaga Uniune, care ne dă speranțe în diminuarea treptată a costului combustibililor în următorii doi-trei ani, dacă se face trimitere la experiența anterioară.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDobanda de politica monetara - Romania in context regional: cat va mai creste?

Aflată în afara zonei euro și cu un regim valutar similar celui al trio-ului Polonia - Ungaria - Cehia, România trebuie să utilizeze mijloacele de politică monetară pentru a limita efectele creșterii rapide a prețurilor la revenirea din pandemie, în contextul detalii

Dobanda pe termen lung la obligatiunile Romaniei a crescut la 6,20% in martie 2022

Dobânda pe termen lung pentru obligatiunile emise de România a crescut în luna martie 2022 la valoarea medie de 6,20%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Acest indicator, cu referința la un termen de 10 ani (10Y), a avut a doua cea mai detalii

Romania, intre Portugalia si Letonia ca PIB/locuitor

România s-a situat anul trecut pe locul 22 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 73% din media europeană consemnată pentru 2021, am depășit Letonia (71%), Croația detalii

Salariul real a revenit, marginal, pe plus, in ianuarie 2022

Câștigul salarial mediu brut din luna ianuarie 2022 a fost de 6.327 lei, cu 296 lei (-4,7%) mai puțin față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a diminuat cu 181 lei (tot -4,7%), detalii

  

Ultimele Comentarii