ECONOMIE | Analize economice

Romania, vicecampioana europeana la cresterea preturilor la carburanti in septembrie 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-11-26 18:14

România s-a situat în luna septembrie 2021 pe locul doi între statele membre UE la la creșterea prețurilor la carburanți, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu o creștere anuală de 29,3%, am fost devansați cu puțin de Luxemburg (+30,7%) dar am avut o scumpire mai mare decât Slovenia (+28,7%), Polonia (+28,5%), Bulgaria și Germania (ambele cu +28,2%).

Pentru referință, menționăm că avansul înregistrat drept medie pe UE27 s-a ridicat la 22,9% iar cele mai mici creșteri de prețuri au fost consemnate în Malta (0%, cu observația că în această țară prețurile la carburanți sunt reglementate de Guvern și nu au fost modificate după luna iulie 2020), Irlanda (+15%), Italia (+17,5%), Finlanda (+17,8%), Grecia (+18,1%) și Franța (+18,2%).

Reamintim faptul că o bună parte din această evoluție negativă pentru România a venit pe filiera importurilor masive de combustibili, în contextul unei creșteri semnificative a prețurilor mondiale ale petrolului și pe fondul capacităților de producție interne total insuficiente.

Astfel, 17% din deficitul comercial al țării s-a înregistrat pe segmentul de combustibili și lubrifianți (peste 2,5 miliarde euro după primele opt luni ale anului, din care circa jumătate de miliard de euro doar în luna august).

Singura veste bună în această situație, dar de reținut din perspectiva ciclurilor economice dacă se face trimitere la precedenta criză, este că Eurostat-ul a prezentat și un grafic valabil pentru întreaga Uniune, care ne dă speranțe în diminuarea treptată a costului combustibililor în următorii doi-trei ani, dacă se face trimitere la experiența anterioară.

Taguri: statistici  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceCresterea preturilor din industrie a depasit 32% in noiembrie 2021

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) și-a accelerat creșterea în noiembrie 2021, ajungând la 32,21%, după ce era de doar 0,12% în ianuarie și trecuse pragul de zece procente în mai. Datele INS arată o majorare lunară detalii

Deficitul bugetar la 11 luni: -4,7% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat pe primele 11 luni din 2021 a ajuns la 56 miliarde lei, echivalent cu -4,7% din PIB. Rezultatul a fost semnificativ mai bun decât valoarea de -7,94% din PIB (-84 miliarde lei) consemnată în aceeași perioadă detalii

Dobanda pe termen lung pentru Romania a urcat la 5,11% in noiembrie 2021

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna noiembrie 2021, până la 5,11%, potrivit datelor medii lunare certificate de Eurostat. Acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi detalii

Comisia Europeana: Romania, cea mai mare pondere a TVA neincasat dintre tarile membre UE

România figurează în Raportul Comisiei Europene pe 2021 cu cea mai mare pondere a TVA neîncasat dintre țările membre UE (datele sunt din 2019). Cu un procentaj de 34,9%, țara noastră s-a situat mult peste următoarele clasate în detalii

  

Ultimele Comentarii