ECONOMIE | Analize economice

Industria prelucratoare, sub nivelul din urma cu cinci ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-11-22 14:30

România a consemnat în septembrie 2021 o scădere de două procente a producției industriale față de luna precedentă, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, potrivit datelor comunicate de INS.

Pe seria brută, s-a consemnat o creștere de 10,5%, rezultat favorizat de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare.

Evoluția față de aceeași lună a anului precedent arată o diminuare semnificativă, atât pe seria brută (-4%), cât și pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (-3,2%).

Cumulat pe primele trei trimestre ale anului, s-a înregistrat o creștere de 10,5% brut și 11,1% pe seria ajustată.

Datele disponibile referitoare la evoluția productivității muncii în industrie arată o scădere pronunțată a ritmului de creștere, valorile mai ridicate din perioada martie – iunie fiind favorizate de efectul de bază al scăderii din pandemie, fără ca valorile în cauză să semnifice o creștere reală foarte mare a rezultatelor din procesele industriale.

În structură, datele arată îngrijorător pe seria brută, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut un recul de -5,2% față de aceeași lună a anului anterior.

În contextul creșterii prețurilor la electricitate petrol și gaze naturale, a rezultat un avans al activității pe segmentul de energie (+6,4%) dar o diminuare pe segmentul extracției (-6,7%).

Aceste date pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună septembrie pe intervalul 2017 - 2021, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100).

Printre ramurile industriale care au mers mai bine în primele nouă luni ale anului, se numără fabricarea echipamentelor electrice (+21,6%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (+20,0%) și producția autoturismelor (+17,6%). La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate, s-au situat îmbrăcămintea (-11,1%) și preparatele farmaceutice (-4,7%, deși ne aflăm în pandemie).

Graficul prezentat de INS pe structura producției industriale din 2016 încoace arată că segmentul cel mai important, industria prelucrătoare, este chiar sub nivelul din urmă cu cinci ani, după ce rezultatele s-au deteriorat ANTERIOR pandemiei, între 2017 și 2019.

Altminteriu, în condițiile majorării prețurilor industriale cu 19,5%, cifra de afaceri din industrie pe primele nouă luni ale anului (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut cu 20,8% în termeni nominali față de aceeași perioadă din 2020.

Pe marile grupe industriale, rezultatul este mai bun pe segmentul bunurilor intermediare (+28,5%) și pe cel al bunurilor de folosință îndelungată (+26,5%) dar mai slab la bunuri de uz curent (+11,3%) și la industria energetică (+10%).

Taguri: statistici  statistici BNR  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceIndustria prelucratoare, sub nivelul din urma cu cinci ani

România a consemnat în septembrie 2021 o scădere de două procente a producției industriale față de luna precedentă, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, potrivit datelor comunicate de INS. Pe seria brută, s-a detalii

Deficit comercial de peste 2 miliarde euro in septembrie. Gradul de acoperire, la cel mai redus nivel din ultimii zece ani

Deficitul comercial al României pe luna septembrie 2021 a fost de -2,13 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Singurul excedent sectorial pe care îl mai aveam, la mașini și echipamente pentru transport, a dispărut iar rezultatul detalii

Rata de ocupare a scazut in T2 2021. La tineret stam cel mai slab din regiune

România este unul dintre cele două state membre UE, în care rata de ocupare a scăzut în T2 2021, alături de Estonia, potrivit datelor publicate de Eurostat. Vecinii noștri bulgari au reușit să rămână de puțin pe plus, alături detalii

Inflatia din Romania, la nivel mediu intre statele membre UE din blocul estic

Inflația anuală din România s-a plasat în septembrie 2021 la un nivel mediu între cele consemnate de noile state membre din blocul estic, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de 5,2%, țara noastră apare pe locul cinci detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii