ECONOMIE | Analize economice

Industria prelucratoare, sub nivelul din urma cu cinci ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-11-22 14:30

România a consemnat în septembrie 2021 o scădere de două procente a producției industriale față de luna precedentă, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, potrivit datelor comunicate de INS.

Pe seria brută, s-a consemnat o creștere de 10,5%, rezultat favorizat de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare.

Evoluția față de aceeași lună a anului precedent arată o diminuare semnificativă, atât pe seria brută (-4%), cât și pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (-3,2%).

Cumulat pe primele trei trimestre ale anului, s-a înregistrat o creștere de 10,5% brut și 11,1% pe seria ajustată.

Datele disponibile referitoare la evoluția productivității muncii în industrie arată o scădere pronunțată a ritmului de creștere, valorile mai ridicate din perioada martie – iunie fiind favorizate de efectul de bază al scăderii din pandemie, fără ca valorile în cauză să semnifice o creștere reală foarte mare a rezultatelor din procesele industriale.

În structură, datele arată îngrijorător pe seria brută, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut un recul de -5,2% față de aceeași lună a anului anterior.

În contextul creșterii prețurilor la electricitate petrol și gaze naturale, a rezultat un avans al activității pe segmentul de energie (+6,4%) dar o diminuare pe segmentul extracției (-6,7%).

Aceste date pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună septembrie pe intervalul 2017 - 2021, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100).

Printre ramurile industriale care au mers mai bine în primele nouă luni ale anului, se numără fabricarea echipamentelor electrice (+21,6%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (+20,0%) și producția autoturismelor (+17,6%). La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate, s-au situat îmbrăcămintea (-11,1%) și preparatele farmaceutice (-4,7%, deși ne aflăm în pandemie).

Graficul prezentat de INS pe structura producției industriale din 2016 încoace arată că segmentul cel mai important, industria prelucrătoare, este chiar sub nivelul din urmă cu cinci ani, după ce rezultatele s-au deteriorat ANTERIOR pandemiei, între 2017 și 2019.

Altminteriu, în condițiile majorării prețurilor industriale cu 19,5%, cifra de afaceri din industrie pe primele nouă luni ale anului (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut cu 20,8% în termeni nominali față de aceeași perioadă din 2020.

Pe marile grupe industriale, rezultatul este mai bun pe segmentul bunurilor intermediare (+28,5%) și pe cel al bunurilor de folosință îndelungată (+26,5%) dar mai slab la bunuri de uz curent (+11,3%) și la industria energetică (+10%).

Taguri: statistici economice  statistici BNR  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceComerțul cu amănuntul, avans în pierdere de viteză, dar peste rezultatele din economie

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în martie 2024 față de luna anterioară cu 8,6% pe seria brută, însă doar 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Rezultatul economic pe 2023, tot +2,1% dar cu 7 miliarde lei mai mare

INS a confirmat creșterea economică de 2,1% în termeni reali pentru anul 2023 în varianta provizorie 2. Aceasta va rămâne valabilă timp de un an, până la recalcularea pe valori semidefinitive, pentru ca rezultatul definitiv să fie dat publicității detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

  

Ultimele Comentarii