ECONOMIE | Stiri economice

Inflatia controlata de BNR (CORE2 ajustat) a scazut, pe fondul cresterilor generalizate de preturi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-11-15 08:46

Inflația anuală a urcat la 7,94% în luna octombrie 2021potrivit datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat cu nivelul record pe ultimii zece ani de 1,78%.

Peste două treimi din scumpirea generală a provenit din scumpirea gazelelor naturale livrate populației (+21,23%) și din continuarea avansului prețurilor la combustibili (+6,48%).

Inflaţia MEDIE anuală (noiembrie 2020 – noiembrie 2021 față de noiembrie 2019 – noiembrie 2020) a urcat la doar 4,1% pe metodologia națională, în timp ce valoarea pe model european IAPC s-a situat la 3,3%.

De reținut, indicele anual „europenizat” de prețuri pentru România a fost de 6,5%, semnificativ sub nivelul de 7,94% consemnat de INS (valoarea pe octombrie a fost de 1,32%).

Scumpirea produselor alimentare (+1,06%) s-a situat sub media generală, cu valori crescute la produse de bază în consum: ulei comestibil (+2,34%), pâine (+1,68%), brânză (+1,01%), zahăr (+0,97%), pește (+0,66%), carne și preparate din carne (+0,53%, cu +0,56% la porcine și +0,62% la preparate din carne).

Cea mai mare influență pentru creșterea generală a inflației lunare a venit de la legume (+0,10 pp, dintre care cartoful singur a dat trei cincimi, prin majorarea prețului cu 9,67%).

La produsele nealimentare (+2,78%) creșterile de prețuri au venit în principal din suprapunerea creșterii tarifelor la gazele naturale cu cea de la combustibili.

De remarcat, însă, mișcarea continuă în sus la alte poziții, precum încălțăminte (+1,02%), frigidere și congelatoare (ambele cu +0,73%), mobilă (+0,57%), sau îmbrăcăminte (+0,42%).

La servicii s-a consemnat majorarea cea mai redusă (+0,42%), cu valori ceva mai mari la îngrijire medicală (+0,84%), apă, canal, salubritate (+0,77%), chirii (+0,64%) și restaurante, cafenele, cantine (+0,55%). Transportul aerian s-a ieftinit cu 16,05% dar deține o pondere extreme de redusă în coșul de consum.

Pe fondul creșterilor generalizate de prețuri la poziții-cheie din coșul de consum, valoarea CORE 2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare (care nu include impactul nefast al evoluțiilor de preț la energie și combustibili) a SCĂZUT față de luna anterioară (0,61% față de 0,67% în septembrie).

Ceea ce indică un efect favorabil al măsurilor de politică monetară, în condițiile puseului inflaționist conjunctural.

Din păcate, prețurile industriale, situate cu avansul la 19,5% vor continua transmiterea, parțială dar sistematică, spre produsele de larg consum pe parcursul lunilor următoare. La acestea se va adăuga scumpirea alimentelor și creșterea facturilor la energie pe perioada anotimpului rece, ceea ce va menține presiunea pe indicele prețurilor de consum (IPC).

Una peste alta, după primele zece luni din 2021, creșterea prețurilor a ajuns deja la 7,43%. Adică foarte aproape de recenta estimare a BNR pentru finalul anului în curs (+7,5%).

Nivelul IPC va rămâne apoi relativ ridicat și va atinge un maxim la mijlocul anului viitor (+8,6%), după care se va tempera sub pragul de șase procente.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceInflatia controlata de BNR (CORE2 ajustat) a scazut, pe fondul cresterilor generalizate de preturi

Inflația anuală a urcat la 7,94% în luna octombrie 2021, potrivit datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat cu nivelul record pe ultimii zece ani de 1,78%. Peste două treimi din detalii

Romania, pe podiumul scumpirilor la electricitate in S1 2021. Gazele naturale, mai ieftine decat in urma cu un an

România s-a situat în S1 2021 pe podium în topul scumpirilor față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit graficului prezentat de Eurostat. Grafic în care se pot observa și cele 10 state în care curentul electric s-a detalii

Deficitul bugetar dupa primele trei trimestre ale anului, circa 44 miliarde lei

Bugetul general consolidat a înregistrat pe primele trei trimestre din 2021 un deficit de 44,3 miliarde lei, echivalent cu -3,77% din cea mai recentă estimare a PIB pentru anul în curs. Rezultatul este semnificativ mai bun față de cel de -6,37% detalii

Cresterea comertului, stabilizata la 12% in august 2021. Discrepanta fata de evolutia PIB ramane majora

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna august 2021 o creștere de 1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Pe seria ajustată cu numărul de zile detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii