ECONOMIE | Stiri economice

Cresterea comertului, stabilizata la 12% in august 2021. Discrepanta fata de evolutia PIB ramane majora

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-10-23 18:26

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna august 2021 o creștere de 1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, rezultatul a fost maginal mai redus (+0,9%).

Cifra de afaceri din comerț cumulată de la începutul anului în curs a fost mai mare cu 12,4% față de aceeași perioadă din anul anterior. Ea s-a stabilizat în ultimele cinci luni, după ce valoarea consemnată în august 2021 faţă de aceeași lună din 2020 a fost de 11,1% pe seria brută, respectiv 11,7% pe seria ajustată la sezonalitate și zile lucrătoare.

Trendul foarte clar descrescător din luna aprilie încoace reflectă dispariția efectului de bază dat de impactul inițial al pandemiei, când restricțiile impuse au fost mult mai drastice.

Totodată, a contat și reducerea ratei de creștere a puterii de cumpărare a salariilor (inclusiv pe calea majorării indicelui de inflație de la 2,06% la finele anului trecut, până la 5,25%), combinată cu neindexarea pensiilor.

De reținut modificările net diferite în structură, cu un avans al cifrei de afaceri în termeni bruți semnificativ mai mare la produse nealimentare (+2,2% lunar și +18,7% cumulat pe anul în curs) față de produsele alimentare (+1,6% față de iulie dar numai +5,6% pe 8 luni) și carburanți, unde (pe fondul scumpirii lor chiar în perioada de concedii) s-a consemnat în premieră o scădere față de luna precedentă (-2,1%, valoarea de +13% cumulată venind din efectul puternic de bază).

Pentru a sesiza mai bine efectul pandemiei asupra evoluțiilor din sectorul comercial raportate la cele înregistrate înainte de apariția apariției pandemiei, este util graficul comparativ între schimbările în aceeași lună iulie de la un an la altul, adică 2020 față de 2019 și 2020 față de 2021.

Dacă facem raportarea între aceeași lună din 2021 și din 2019, observăm ca vânzările de produse alimentare s-au majorat în august 2021 cu 15,8% față de august 2019 iar cele de produse nealimentare cu 25%!

Pe segmentul carburanților revenirea pe plus (+0,1%) a fost minoră. Per total, creșterea comerțului (atenție, în prețurile perioadei de bază, precum la creșterea în termeni reali a PIB) a fost de 14,6% (peste majorarea cu +2,6% anul trecut s-a suprapus cea de +11,7% din anul acesta) .

Una peste alta, sunt de salutat revenirea în V pe partea de rezultate economice anunțată oficial și măsurile de susținere a nivelului de trai în pandemie (ne-am situat la +6,5% în S1 2021 față de S1 2020, după -4,5% în S1 2020 față de S1 2019, adică un avans de +1,7%, conform celor mai recente date provizorii disponibile).

Dar simpla comparare a acestui +1,7% la PIB cu +14,6% din comerț (raport de 1 la 8) ne dă explicația adâncirii deficitului comercial, urcat la cote îngrijorătoare. Fiind evident că sporul de cumpărături nu are cum să provină decât în prea mică măsură din producția internă.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceScădere conjuncturală a inflației, in octombrie 2022. Alimentele au dat trei cincimi din avansul lunar al prețurilor

Creșterea anuală a prețurilor s-a redus în octombrie 2022 la 15,32% (exact nivelul din august), față de 15,88% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Este prima scădere a acestui indicator critic dar ea a fost favorizată detalii

Agricultura 2021 - producția a trecut pragul de 100 miliarde lei pe fondul rezultatelor bune în sectorul vegetal

Valoarea producției agricole în 2021 s-a situat cu 14,3% peste cea din anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o creștere de 22,2%, în timp ce producția animală și sectorul serviciilor prestate în detalii

Codul Muncii, modificat: angajatii pot obtine 10 zile de concediu pentru urgente familiale

Introducerea de noi zile de concediu, noi interdicții la concediere, informarea candidaților / salariaților cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesională oferită de angajator, și includerea acestora în contractul de muncă, precum și asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Astfel, angajații pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a detalii

România, pe locul 2 în UE la deficitul de cont curent

România figurează pe locul 2 în UE la mărimea deficitului de cont curent pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2022, cu un rezultat de -11,0 miliarde euro. Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, detalii

  

Ultimele Comentarii