ECONOMIE | Stiri economice

Cresterea comertului, stabilizata la 12% in august 2021. Discrepanta fata de evolutia PIB ramane majora

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-10-23 18:26

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna august 2021 o creștere de 1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, rezultatul a fost maginal mai redus (+0,9%).

Cifra de afaceri din comerț cumulată de la începutul anului în curs a fost mai mare cu 12,4% față de aceeași perioadă din anul anterior. Ea s-a stabilizat în ultimele cinci luni, după ce valoarea consemnată în august 2021 faţă de aceeași lună din 2020 a fost de 11,1% pe seria brută, respectiv 11,7% pe seria ajustată la sezonalitate și zile lucrătoare.

Trendul foarte clar descrescător din luna aprilie încoace reflectă dispariția efectului de bază dat de impactul inițial al pandemiei, când restricțiile impuse au fost mult mai drastice.

Totodată, a contat și reducerea ratei de creștere a puterii de cumpărare a salariilor (inclusiv pe calea majorării indicelui de inflație de la 2,06% la finele anului trecut, până la 5,25%), combinată cu neindexarea pensiilor.

De reținut modificările net diferite în structură, cu un avans al cifrei de afaceri în termeni bruți semnificativ mai mare la produse nealimentare (+2,2% lunar și +18,7% cumulat pe anul în curs) față de produsele alimentare (+1,6% față de iulie dar numai +5,6% pe 8 luni) și carburanți, unde (pe fondul scumpirii lor chiar în perioada de concedii) s-a consemnat în premieră o scădere față de luna precedentă (-2,1%, valoarea de +13% cumulată venind din efectul puternic de bază).

Pentru a sesiza mai bine efectul pandemiei asupra evoluțiilor din sectorul comercial raportate la cele înregistrate înainte de apariția apariției pandemiei, este util graficul comparativ între schimbările în aceeași lună iulie de la un an la altul, adică 2020 față de 2019 și 2020 față de 2021.

Dacă facem raportarea între aceeași lună din 2021 și din 2019, observăm ca vânzările de produse alimentare s-au majorat în august 2021 cu 15,8% față de august 2019 iar cele de produse nealimentare cu 25%!

Pe segmentul carburanților revenirea pe plus (+0,1%) a fost minoră. Per total, creșterea comerțului (atenție, în prețurile perioadei de bază, precum la creșterea în termeni reali a PIB) a fost de 14,6% (peste majorarea cu +2,6% anul trecut s-a suprapus cea de +11,7% din anul acesta) .

Una peste alta, sunt de salutat revenirea în V pe partea de rezultate economice anunțată oficial și măsurile de susținere a nivelului de trai în pandemie (ne-am situat la +6,5% în S1 2021 față de S1 2020, după -4,5% în S1 2020 față de S1 2019, adică un avans de +1,7%, conform celor mai recente date provizorii disponibile).

Dar simpla comparare a acestui +1,7% la PIB cu +14,6% din comerț (raport de 1 la 8) ne dă explicația adâncirii deficitului comercial, urcat la cote îngrijorătoare. Fiind evident că sporul de cumpărături nu are cum să provină decât în prea mică măsură din producția internă.

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceInflatia controlata de BNR (CORE2 ajustat) a scazut, pe fondul cresterilor generalizate de preturi

Inflația anuală a urcat la 7,94% în luna octombrie 2021, potrivit datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat cu nivelul record pe ultimii zece ani de 1,78%. Peste două treimi din detalii

Romania, pe podiumul scumpirilor la electricitate in S1 2021. Gazele naturale, mai ieftine decat in urma cu un an

România s-a situat în S1 2021 pe podium în topul scumpirilor față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit graficului prezentat de Eurostat. Grafic în care se pot observa și cele 10 state în care curentul electric s-a detalii

Deficitul bugetar dupa primele trei trimestre ale anului, circa 44 miliarde lei

Bugetul general consolidat a înregistrat pe primele trei trimestre din 2021 un deficit de 44,3 miliarde lei, echivalent cu -3,77% din cea mai recentă estimare a PIB pentru anul în curs. Rezultatul este semnificativ mai bun față de cel de -6,37% detalii

Cresterea comertului, stabilizata la 12% in august 2021. Discrepanta fata de evolutia PIB ramane majora

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna august 2021 o creștere de 1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Pe seria ajustată cu numărul de zile detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii