ECONOMIE | Analize economice

Romania, cu cel mai mare deficit comercial din regiune in S1 2021, majorat semnificativ, in pofida revenirii economice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-09-10 08:17

România este singura țară din regiune care a înregistrat un deficit comercial major și aflat în cea mai mare creștere pe primul semestru din anul curent, potrivit datelor publicate de Eurostat.

În contextul în care creșterea exporturilor a fost egală cu cea a importurilor (+26%), cronicizarea minusului în schimburile externe ale țării noastre a dus la un rezultat mai slab cu 2,2 miliarde euro, adică o majorare cu un sfert a rezultatului negativ din primul an al pandemiei.

Singurele state din regiunea noastră care au mai avut deficit comercial pe anul în curs sunt Croația (-4,8 miliarde euro) și, la un nivel relativ redus (-1,8 miliarde euro) Bulgaria, ambele aflate în anticamera adoptării monedei unice europene. Cehia, Slovacia și Ungaria au performat mult mai bine decât noi, cu plusuri majorate și un rezultat pozitiv. Totodată, Polonia nu a făcut decât să-și mai reducă marginal (-0,6 miliarde euro) excedentul comercial obișnuit.

Dintre principalii parteneri ai țării noastre în comerțul internațional, care sunt și cele mai mari economii ale Zonei Euro, Germania și Italia și-au îmbunătățit performanțele consemnate de Eurostat, situate oricum puternic în zona pozitivă, în timp ce Franța și-a înrăutățit deficitul comercial cronic.

Eurozona a avut o performanță de ansamblu destul de bună dar în ușoară scădere (de la 20,0 miliarde la 18,1 miliarde euro). Pe ansamblul Uniunii s-a obținut o creștere a excedentului comercial de la 75,2 miliarde euro în S1 2020 până la 84,4 miliarde euro în S1 2021.

Astfel, România s-a poziționat pe contrasens cu trendul european și cu evoluțiile în context regional, deși figurează drept lider european al estimărilor de creștere economică.

Fără echilibrarea notabilă a schimburilor externe, ne vom confrunta cu probleme în ce privește cursul de schimb al leului și evoluția nivelului de trai.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflatia va scadea semnificativ in urmatoarele 3 luni

Inflația anuală în februarie 2023 a fost de 15,52%, în creștere față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Cea mai mare valoare din ultimele trei luni (+0,98%) s-a suprapus peste un efect de bază defavorabil (+0,58% în februarie 2022) și a detalii

Construcțiile, rezultat foarte bun pe anul trecut: +12,9%

În luna decembrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 14,2% pe seria brută dar s-a diminuat cu 0,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor detalii

Deficitul comercial pe 2022 - România, poziția a treia din UE

România a ocupat poziția a treia din UE în ce privește deficitul comercial pe anul 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor (+24%) a fost mai mica decât cea a importurilor (+28%), detalii

România a păstrat locul 9 în UE la inflația anuală în ianuarie 2023

România a păstrat în luna ianuarie 2023 locul 9 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 13,4% (scădere de 0,7 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

 



 

Ultimele Comentarii