ECONOMIE | Stiri economice

Pensia medie pentru limita de varsta a atins pragul de 1.800 lei. Femeile primesc trei sferturi din ce incaseaza barbatii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-08-20 16:36

Pensia medie pentru limită de vârstă a atins pragul de 1.800 lei în luna iulie 2021, potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice. Este o valoare cu aproape 15% mai mare față de aceeași lună a anului precedent, când se situa la 1.566 lei, și a reprezentat aproximativ 51% din cel mai recent venit salarial mediu net comunicat de INS.

Numărul de beneficiari pentru care s-a calculat acest indicator, mult mai relevant decât amestecarea cu alte tipuri de venituri calificate drept pensii (invaliditate, urmași etc.), a fost de 3.654.769 persoane, dintre care 2.034.593 femei (aproximativ 4 din 7). De reținut, însă, au fost incluse în calcul și persoanele în vârsta care nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare.

Precizarea are importanță deoarece în cazul salariaților este vorba despre persoane care lucrează aproape integral cu program complet, ceea ce afectează compararea veniturilor.

În plus, sumele prezentate nu reprezintă doar banii în mână, precum la pensionari, ci și echivalentul în bani al unor beneficii oferite de angajatori, care ar corespunde cu facilitățile oferite de stat pentru pensionari, mai greu de cuantificat dar cu efect important în nivelul lor de trai.

Relevant pentru diferențele de gen, dincolo de faptul că sunt mult mai multe femei care mai ajung să beneficieze de pensie decât bărbați, este ecartul pronunțat între nivelul mediu al pensiei la bărbați (2.093 lei, adică 60% din salariul mediu pe economie) și la femei (1.567 lei, respectiv doar 45% din salariul mediu pe economie).

România fiind recunoscută drept o țară europeană în care diferențele de plată pentru aceeași muncă sunt minore în funcție de sex, rezultă că duratele de muncă diferă semnificativ iar slujbele ocupate sunt net diferite. Asta dincolo de faptul că, paradoxal, stagiul de cotizare legal mai mic în ani de muncă la care se raportează punctajul cumulat favorizează în prezent obținerea unui cuantum mai mare al pensiei lunare de către femei în raport cu bărbații.

De aceea, faptul că femeile primesc în medie 75% din cât încasează bărbații și constituie principala categorie care are probleme cu sărăcia cronică la bătrânețe ar trebui analizat mai atent. Iar măsurile de prevenție luate din timp, dincolo de revenidicările care ridică pensia tuturor pentru a compensa veniturile relativ reduse față de salarii doar în cazul unora.

Asta pornind chiar de la nivelul de educație și de pregătire profesională. Interesant, în cazul pensionării anticipate, dincolo de faptul bizar că nivelul mediu este cu peste o cincime mai mare decât în cazul limitei de vârstă (pensionarii tineri au pensii semnificativ mai mari decât cei în etate) se poate observa că diferența între bărbați și femei este cu mult mai redusă (cu o medie de 2.102 lei, acestea au 92% din venitul, situat la 2.282 lei, al acestora).

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomania, pe podium in UE la deficitul de cont curent, in T2 2021

România figurează pe podium în UE la mărimea deficitului de cont curent exprimată în miliarde euro minus pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2020, cu un rezultat de -4,6 miliarde euro. Datele prezentate de Eurostat ne detalii

Preturile productiei industriale, majorate cu aproape 16%, in august 2021

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a ajuns în august 2021 la 15,88%, după ce a trecut pragul de zece procente în mai și era de doar 0,12% la finele lunii ianuarie. De remarcat, însă, păstrarea unui ecart semnificativ detalii

Deficitul de cont curent la 7 luni, majorat cu 70%

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat la finele lunii iulie 2021 un deficit de 9.057 milioane euro, cu aproape 70% peste nivelul din primele șapte luni ale anului precedent. Majorarea de peste 22% a deficitului pe partea de bunuri (de la detalii

Dobanda pe termen lung pentru Romania, majorata la 3,72% in august 2021

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna august 2021, până la 3,72%, conform datelor publicate de Eurostat. Acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi credite a urcat la cel mai mare nivel din ultimele 12 luni, detalii

  

Ultimele Comentarii