ECONOMIE | Stiri economice

Pensia medie pentru limita de varsta a atins pragul de 1.800 lei. Femeile primesc trei sferturi din ce incaseaza barbatii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-08-20 16:36

Pensia medie pentru limită de vârstă a atins pragul de 1.800 lei în luna iulie 2021, potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice. Este o valoare cu aproape 15% mai mare față de aceeași lună a anului precedent, când se situa la 1.566 lei, și a reprezentat aproximativ 51% din cel mai recent venit salarial mediu net comunicat de INS.

Numărul de beneficiari pentru care s-a calculat acest indicator, mult mai relevant decât amestecarea cu alte tipuri de venituri calificate drept pensii (invaliditate, urmași etc.), a fost de 3.654.769 persoane, dintre care 2.034.593 femei (aproximativ 4 din 7). De reținut, însă, au fost incluse în calcul și persoanele în vârsta care nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare.

Precizarea are importanță deoarece în cazul salariaților este vorba despre persoane care lucrează aproape integral cu program complet, ceea ce afectează compararea veniturilor.

În plus, sumele prezentate nu reprezintă doar banii în mână, precum la pensionari, ci și echivalentul în bani al unor beneficii oferite de angajatori, care ar corespunde cu facilitățile oferite de stat pentru pensionari, mai greu de cuantificat dar cu efect important în nivelul lor de trai.

Relevant pentru diferențele de gen, dincolo de faptul că sunt mult mai multe femei care mai ajung să beneficieze de pensie decât bărbați, este ecartul pronunțat între nivelul mediu al pensiei la bărbați (2.093 lei, adică 60% din salariul mediu pe economie) și la femei (1.567 lei, respectiv doar 45% din salariul mediu pe economie).

România fiind recunoscută drept o țară europeană în care diferențele de plată pentru aceeași muncă sunt minore în funcție de sex, rezultă că duratele de muncă diferă semnificativ iar slujbele ocupate sunt net diferite. Asta dincolo de faptul că, paradoxal, stagiul de cotizare legal mai mic în ani de muncă la care se raportează punctajul cumulat favorizează în prezent obținerea unui cuantum mai mare al pensiei lunare de către femei în raport cu bărbații.

De aceea, faptul că femeile primesc în medie 75% din cât încasează bărbații și constituie principala categorie care are probleme cu sărăcia cronică la bătrânețe ar trebui analizat mai atent. Iar măsurile de prevenție luate din timp, dincolo de revenidicările care ridică pensia tuturor pentru a compensa veniturile relativ reduse față de salarii doar în cazul unora.

Asta pornind chiar de la nivelul de educație și de pregătire profesională. Interesant, în cazul pensionării anticipate, dincolo de faptul bizar că nivelul mediu este cu peste o cincime mai mare decât în cazul limitei de vârstă (pensionarii tineri au pensii semnificativ mai mari decât cei în etate) se poate observa că diferența între bărbați și femei este cu mult mai redusă (cu o medie de 2.102 lei, acestea au 92% din venitul, situat la 2.282 lei, al acestora).

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceCresterea puterii de cumparare a salariatilor, aproape zero, in iulie 2021. Invatamantul, la -15%!

Câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2021 a fost de 5.780 lei, cu 1 (un) leu mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net a avansat cu 4 lei (+0,1%), până la 3.545 lei (720 euro la cursul din luna august detalii

Pensia medie pentru limita de varsta a atins pragul de 1.800 lei. Femeile primesc trei sferturi din ce incaseaza barbatii

Pensia medie pentru limită de vârstă a atins pragul de 1.800 lei în luna iulie 2021, potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice. Este o valoare cu aproape 15% mai mare față de aceeași lună a anului precedent, când se situa la 1.566 lei, și a reprezentat aproximativ 51% din cel mai recent venit salarial mediu net comunicat de INS. Numărul de beneficiari pentru care s-a calculat acest indicator, mult mai relevant decât amestecarea cu alte tipuri de venituri calificate drept pensii (invaliditate, urmași etc.), a fost de 3.654.769 persoane, dintre care 2.034.593 femei (aproximativ 4 din 7). De reținut, însă, au fost incluse în calcul și persoanele în vârsta care nu au îndeplinit stagiul minim de detalii

Inflatia a urcat la 4,95% in iulie 2021, sub efectul scumipirilor la gaze, electricitate si combustibili

Inflația anuală a urcat la 4,95% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna iulie 2021 cu procentajul record de 0,97% iar efectul de bază a fost defavorabil (0% creștere a prețurilor în iunie 2020). Scumpirile de la energia electrică, gaze și detalii

Avansul cifrei de afaceri din comert, stabilizat in T2 la +13%

Cifra de afaceri din comerț cumulată de la începutul anului 2021 s-a stabilizat în trimestrul al doilea la circa +13% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Conform datelor publicate de INS, vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Buna ziua

  Buna ziua pot să fac un credit cu contract din Germania ... detalii

 • Buna ziua

  Buna ziua pot să fac un credit cu contract din Germania ... detalii

 • Intrbare

  Bunaziua,cit este dobinda la cetelem ? La suma de 6500de lei platesc lunar 305 lei de un an si inca ... detalii

 • Intrbare

  Bunaziua,cit este dobinda la cetelem ? La suma de 6500de lei platesc lunar 305 lei de un an si inca ... detalii

 • Datorii

  Va rog sa ma ajutați , am luat un telefon in rate și mai aveam 1300 lei plata dar din anumite ... detalii