ECONOMIE | Analize economice

Productia industriala, in crestere in iunie 2021, dar sub nivelul din 2017

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-08-18 20:55

Producția industrială a crescut în iunie 2021 cu 3,1% față de luna precedentă (serie brută), potrivit datelor publicate de INS.

Valoarea ajustată sezonier a fost, însă, de doar +0,3%, ceea ce arată că rezultatul a fost influențat favorabil de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare. Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, creșterea a fost mai însemnată (+11,6% brut și +12,5% ajustat) dar s-a bazat în mare parte pe efectul de bază favorabil indus de pandemie.

Pe primul semestru al anului, s-a înregistrat o creștere de ansamblu de 16%, susținută de industria prelucrătoare (+17,8%). Sectorul energetic a consemnat o majorare de 12,9%, în timp ce industria extractivă a rămas în teritoriul negativ (-2,1%).

De reținut, datele referitoare la evoluția productivității muncii în industrie arată foarte bine tot prin efect de bază, fără să indice o creștere reală foarte mare în industrie.

În structură, industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale, a avut un avans de 3,7% față de luna anterioară. În contextul eficientizării consumurilor, s-a consemnat un avans mai redus al activității pe segmentul de energie (+1,4%) și o diminuare pe segmentul industriei extractive (-2,8%).

Aceste date pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună iunie pe intervalul 2017 - 2021, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100). Iată cum se prezintă situația, conform datelor INS, cu observația importantă că producția industrială la mijlocul anului 2021 a fost sub cea de la mijlocul anului 2017:

Printre ramurile industriale care au mers mai bine în prima jumătate a anului, se numără producția autoturismelor (+38,0%), fabricarea echipamentelor electrice (+32,7%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (+28,1%) și producția de mobilă (+26,9%).

La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate, s-au situat îmbrăcămintea (-10%), preparatele farmaceutice (-8,6%, deși e pandemie) și produsele de tutun (-3,9%).

În ceea ce privește perspectiva de activitate pentru anul în curs, încurajatoare este evoluția comenzilor noi, prezentată de INS pentru iunie 2020 și iunie 2021. Și la care ar fi mai bine să facem „traducerea” în vremuri normale, adică iunie 2021 față de iunie 2019, pentru a observa modificările fără impactul pandemiei.

Astfel, dacă avansul comenzilor pentru industria prelucrătoare arată foarte încurajator per total (+25%), trebuie remarcate diferențele foarte pronunțate în structură. Dacă la bunuri de folosință îndelungată (+47,5%) și bunuri intermediare (+42%) avem majorări excepționale, pe partea de bunuri de capital (+19,6%) ele sunt ceva mai temperate iar la bunuri de uz curent apare chiar o scădere (-4,7%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

Inflația anuală, în scădere la 7,23%

Inflația anuală a scăzut în februarie 2024 până la 7,23%, față de 7,41% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Avansul general al prețurilor în a doua lună a anului a fost de 0,81% iar indicele de referință detalii

 



 

Ultimele Comentarii