ECONOMIE | Analize economice

Productia industriala, in crestere in iunie 2021, dar sub nivelul din 2017

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-08-18 20:55

Producția industrială a crescut în iunie 2021 cu 3,1% față de luna precedentă (serie brută), potrivit datelor publicate de INS.

Valoarea ajustată sezonier a fost, însă, de doar +0,3%, ceea ce arată că rezultatul a fost influențat favorabil de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare. Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, creșterea a fost mai însemnată (+11,6% brut și +12,5% ajustat) dar s-a bazat în mare parte pe efectul de bază favorabil indus de pandemie.

Pe primul semestru al anului, s-a înregistrat o creștere de ansamblu de 16%, susținută de industria prelucrătoare (+17,8%). Sectorul energetic a consemnat o majorare de 12,9%, în timp ce industria extractivă a rămas în teritoriul negativ (-2,1%).

De reținut, datele referitoare la evoluția productivității muncii în industrie arată foarte bine tot prin efect de bază, fără să indice o creștere reală foarte mare în industrie.

În structură, industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale, a avut un avans de 3,7% față de luna anterioară. În contextul eficientizării consumurilor, s-a consemnat un avans mai redus al activității pe segmentul de energie (+1,4%) și o diminuare pe segmentul industriei extractive (-2,8%).

Aceste date pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună iunie pe intervalul 2017 - 2021, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100). Iată cum se prezintă situația, conform datelor INS, cu observația importantă că producția industrială la mijlocul anului 2021 a fost sub cea de la mijlocul anului 2017:

Printre ramurile industriale care au mers mai bine în prima jumătate a anului, se numără producția autoturismelor (+38,0%), fabricarea echipamentelor electrice (+32,7%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (+28,1%) și producția de mobilă (+26,9%).

La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate, s-au situat îmbrăcămintea (-10%), preparatele farmaceutice (-8,6%, deși e pandemie) și produsele de tutun (-3,9%).

În ceea ce privește perspectiva de activitate pentru anul în curs, încurajatoare este evoluția comenzilor noi, prezentată de INS pentru iunie 2020 și iunie 2021. Și la care ar fi mai bine să facem „traducerea” în vremuri normale, adică iunie 2021 față de iunie 2019, pentru a observa modificările fără impactul pandemiei.

Astfel, dacă avansul comenzilor pentru industria prelucrătoare arată foarte încurajator per total (+25%), trebuie remarcate diferențele foarte pronunțate în structură. Dacă la bunuri de folosință îndelungată (+47,5%) și bunuri intermediare (+42%) avem majorări excepționale, pe partea de bunuri de capital (+19,6%) ele sunt ceva mai temperate iar la bunuri de uz curent apare chiar o scădere (-4,7%).

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceInvestitiile nete in economie, majorate cu peste 10% in termeni reali in S1 2021, dar cu ponderi in scadere pentru industrie si agricultura

În primul semestru al anului 2021, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat circa 48,5 miliarde lei, valoare mai mare cu 17% comparativ cu S1 2019, potrivit datelor publicate de INS. Ajustarea cu indicele de preț (+5,7%) conduce la un rezultat detalii

Inflatia anuala a urcat la 5,25% in august 2021. Preturile din industrie si cursul de schimb vor presa prognoza curenta in ultima treime a anului

Inflația anuală a urcat la 5,25% potrivit datelor publicate de INS, după ce prețurile au crescut în luna august 2021 cu 0,24% (procentaj mai puțin obișnuit în perioada de vară). La această evoluție a contribuit și efectul de bază defavorabil (prețurile scăzuseră detalii

BNR va majora dobanda in 9 noiembrie

BNR va majora dobanda in 9 noiembrie, estimeaza economistii Erste Bank. Motivele? Inflatia in crestere, ajustarea fiscala sub asteptari, cresterea cursului de schimb valutar si ingustarea diferentei de dobanda fata de alte detalii

Romania, cu cel mai mare deficit comercial din regiune in S1 2021, majorat semnificativ, in pofida revenirii economice

România este singura țară din regiune care a înregistrat un deficit comercial major și aflat în cea mai mare creștere pe primul semestru din anul curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor a fost egală detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Buna ziua

  Buna ziua pot să fac un credit cu contract din Germania ... detalii

 • Buna ziua

  Buna ziua pot să fac un credit cu contract din Germania ... detalii

 • Intrbare

  Bunaziua,cit este dobinda la cetelem ? La suma de 6500de lei platesc lunar 305 lei de un an si inca ... detalii

 • Intrbare

  Bunaziua,cit este dobinda la cetelem ? La suma de 6500de lei platesc lunar 305 lei de un an si inca ... detalii

 • Datorii

  Va rog sa ma ajutați , am luat un telefon in rate și mai aveam 1300 lei plata dar din anumite ... detalii