BANCI | Opinie

Majorare semnificativa a expunerii bancilor straine pe Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-05-11 11:43

Banca Reglementelor Internationale (BIS) a comunicat statisticile privind evolutia creditarii transfrontaliere in trimestrul IV si anul pandemic 2020 la finalul lunii aprilie.

Datele indica majorarea creditarii transfrontaliere in anul pandemic 2020, in pofida incidentei unui soc sanitar fara precedent la nivel mondial in ultimul secol, conform unei analize a economistilor Bancii Transilvania, in care se adauga:

■ Aceasta evolutie a fost influentata de implementarea unui mix relaxat (tot fara precedent) de politici economice, care a contribuit la depasirea rapida a socului indus de incidenta crizei sanitare la nivelul economiei reale.

■ Se evidentiaza accelerarea ritmului anual al expunerii bancilor straine pe Romania in ultimul trimestru din 2020, evolutie care confirma perspectivele foarte bune pentru dinamica economiei interne pe termen scurt si mediu.

■ Astfel, conform datelor BIS creditul transfrontalier a crescut cu 6.1% an/an in T4 si cu 5.8% an/an in 2020.

■ Se evidentiaza majorarea creditului transfrontalier spre statele dezvoltate, cu 8.2% an/an in T4 si cu 7.7% an/an in 2020, aspect evidentiat in primul grafic din partea dreapta. Aceasta evolutie a fost sustinuta de masurile fara precedent implementate de bancile centrale si Guvernele din statele dezvoltate dupa declansarea crizei sanitare.

■ Pe de alta parte, creditul transfrontalier spre statele emergente si in dezvoltare a scazut pentru al treilea trimestru la rand in T4 (cu 0.3% an/an) si a inregistrat o cvasi-stagnare an/an in 2020, dupa cum se poate observa tot in primul grafic din partea dreapta.

■ Din perspectiva sectoriala, se evidentiaza accelerarea dinamicii anuale a creditului transfrontalier pe sectorul bancar, de la 1.4% in T3 la 5.2% in T4 2020 (majorare cu 5% in anul pandemic 2020).

■ Creditul transfrontalier pe sectorul non-bancar a accelerat de la 3.2% an/an in T3 la 6.8% an/an in T4 si s-a majorat cu 6.4% an/an in 2020, aspect evidentiat in al doilea grafic din partea dreapta.

■ In ceea ce priveste expunerea bancilor straine pe Romania (in dolari) se observa o accelerare a ritmului anual de la 12.8% an/an in T3 la 20.2% an/an in T4, la 29.2 miliarde dolari (nivelul maxim din septembrie 2016).

■ Expunerea bancilor straine pe sectorul bancar a accelerat de la 13% an/an in T3 la 26.7% an/an in T4, la 12.1 miliarde USD. In 2020 acest indicator a consemnat un avans de 9.5% an/an in medie.

■ Totodata, expunerea bancilor straine pe sectoare non-bancare a accelerat de la 12.8% an/an in T3 la 15.9% an/an in T4, la 17.1 miliarde dolari (avans cu 12.6% an/an in anul pandemic 2020).

■ Exprimata in EUR expunerea bancilor straine pe economia Romaniei a accelerat de la 5% an/an in T3 la 13.2% an/an in T4 si a consemnat o dinamica medie anuala de 8.6% in 2020.

■ Majorarea semnificativa a expunerii bancilor straine pe Romania exprima premise foarte bune pentru dinamica economiei interne in trimestrele urmatoare.

■ In scenariul macroeconomic central BT (actualizat recent) prognozam cresterea PIB-ului Romaniei cu un ritm mediu anual de peste 5% in anul 2021, evolutie sustinuta de perspectivele favorabile pentru dinamica formarii brute de capital fix, cu impact de antrenare pentru celelalte componente.

Taguri: Banca Transilvania  Macroeconomie  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieSondaj: situatia financiara a romanilor s-a inrautatit

Jumătate dintre români (49,4%) consideră că situația lor financiară din acest an s-a înrăutățit față de anul trecut, iar 43% estimează că o vor duce mai rău în perioada următoare, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul detalii

Seful PSD raspandeste panica unei crize economice si propune, surprinzator, amanarea ratelor la credite

Marcel Ciolacu, seful PSD, partidul din coalitia de guvernamant, a facut declaratii surprinzatoare, privind o potentiala criza economica in Romania, din cauza razboiului din Ucraina. "Este posibil sa avem o criza economica, fara doar si poate, am avut si cu comisarul european pe detalii

Pentru ca Raiffeisen nu se retrage din Rusia, unii clienti spun ca se muta la alte banci

Pentru ca banca austriaca Raiffeisen nu se retrage din Rusia, unii clienti ai bancii din Romania spun ca-si muta conturile la alte banci, pentru a protesta astfel fata de razboiul dus de Rusia in Ucraina. "Ce masuri a luat banca centrala in privinta detalii

Ce spune BNR despre curs, inflatie, dobanzi, in contextul razboiului din Ucraina

"În ultima perioadă au apărut o serie de întrebări legate de evoluțiile inflației, cursului de schimb și capacitatea statului român de a gestiona situația financiară ca urmare a tensiunii generate de agresiunea rusă asupra Ucrainei. Mai jos, câteva detalii

  

Ultimele Comentarii