BANCI | Opinie

Majorare semnificativa a expunerii bancilor straine pe Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-05-11 11:43

Banca Reglementelor Internationale (BIS) a comunicat statisticile privind evolutia creditarii transfrontaliere in trimestrul IV si anul pandemic 2020 la finalul lunii aprilie.

Datele indica majorarea creditarii transfrontaliere in anul pandemic 2020, in pofida incidentei unui soc sanitar fara precedent la nivel mondial in ultimul secol, conform unei analize a economistilor Bancii Transilvania, in care se adauga:

■ Aceasta evolutie a fost influentata de implementarea unui mix relaxat (tot fara precedent) de politici economice, care a contribuit la depasirea rapida a socului indus de incidenta crizei sanitare la nivelul economiei reale.

■ Se evidentiaza accelerarea ritmului anual al expunerii bancilor straine pe Romania in ultimul trimestru din 2020, evolutie care confirma perspectivele foarte bune pentru dinamica economiei interne pe termen scurt si mediu.

■ Astfel, conform datelor BIS creditul transfrontalier a crescut cu 6.1% an/an in T4 si cu 5.8% an/an in 2020.

■ Se evidentiaza majorarea creditului transfrontalier spre statele dezvoltate, cu 8.2% an/an in T4 si cu 7.7% an/an in 2020, aspect evidentiat in primul grafic din partea dreapta. Aceasta evolutie a fost sustinuta de masurile fara precedent implementate de bancile centrale si Guvernele din statele dezvoltate dupa declansarea crizei sanitare.

■ Pe de alta parte, creditul transfrontalier spre statele emergente si in dezvoltare a scazut pentru al treilea trimestru la rand in T4 (cu 0.3% an/an) si a inregistrat o cvasi-stagnare an/an in 2020, dupa cum se poate observa tot in primul grafic din partea dreapta.

■ Din perspectiva sectoriala, se evidentiaza accelerarea dinamicii anuale a creditului transfrontalier pe sectorul bancar, de la 1.4% in T3 la 5.2% in T4 2020 (majorare cu 5% in anul pandemic 2020).

■ Creditul transfrontalier pe sectorul non-bancar a accelerat de la 3.2% an/an in T3 la 6.8% an/an in T4 si s-a majorat cu 6.4% an/an in 2020, aspect evidentiat in al doilea grafic din partea dreapta.

■ In ceea ce priveste expunerea bancilor straine pe Romania (in dolari) se observa o accelerare a ritmului anual de la 12.8% an/an in T3 la 20.2% an/an in T4, la 29.2 miliarde dolari (nivelul maxim din septembrie 2016).

■ Expunerea bancilor straine pe sectorul bancar a accelerat de la 13% an/an in T3 la 26.7% an/an in T4, la 12.1 miliarde USD. In 2020 acest indicator a consemnat un avans de 9.5% an/an in medie.

■ Totodata, expunerea bancilor straine pe sectoare non-bancare a accelerat de la 12.8% an/an in T3 la 15.9% an/an in T4, la 17.1 miliarde dolari (avans cu 12.6% an/an in anul pandemic 2020).

■ Exprimata in EUR expunerea bancilor straine pe economia Romaniei a accelerat de la 5% an/an in T3 la 13.2% an/an in T4 si a consemnat o dinamica medie anuala de 8.6% in 2020.

■ Majorarea semnificativa a expunerii bancilor straine pe Romania exprima premise foarte bune pentru dinamica economiei interne in trimestrele urmatoare.

■ In scenariul macroeconomic central BT (actualizat recent) prognozam cresterea PIB-ului Romaniei cu un ritm mediu anual de peste 5% in anul 2021, evolutie sustinuta de perspectivele favorabile pentru dinamica formarii brute de capital fix, cu impact de antrenare pentru celelalte componente.

Taguri: Banca Transilvania  Macroeconomie  banca  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii