BANCI | Opinie

Majorare semnificativa a expunerii bancilor straine pe Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-05-11 11:43

Banca Reglementelor Internationale (BIS) a comunicat statisticile privind evolutia creditarii transfrontaliere in trimestrul IV si anul pandemic 2020 la finalul lunii aprilie.

Datele indica majorarea creditarii transfrontaliere in anul pandemic 2020, in pofida incidentei unui soc sanitar fara precedent la nivel mondial in ultimul secol, conform unei analize a economistilor Bancii Transilvania, in care se adauga:

■ Aceasta evolutie a fost influentata de implementarea unui mix relaxat (tot fara precedent) de politici economice, care a contribuit la depasirea rapida a socului indus de incidenta crizei sanitare la nivelul economiei reale.

■ Se evidentiaza accelerarea ritmului anual al expunerii bancilor straine pe Romania in ultimul trimestru din 2020, evolutie care confirma perspectivele foarte bune pentru dinamica economiei interne pe termen scurt si mediu.

■ Astfel, conform datelor BIS creditul transfrontalier a crescut cu 6.1% an/an in T4 si cu 5.8% an/an in 2020.

■ Se evidentiaza majorarea creditului transfrontalier spre statele dezvoltate, cu 8.2% an/an in T4 si cu 7.7% an/an in 2020, aspect evidentiat in primul grafic din partea dreapta. Aceasta evolutie a fost sustinuta de masurile fara precedent implementate de bancile centrale si Guvernele din statele dezvoltate dupa declansarea crizei sanitare.

■ Pe de alta parte, creditul transfrontalier spre statele emergente si in dezvoltare a scazut pentru al treilea trimestru la rand in T4 (cu 0.3% an/an) si a inregistrat o cvasi-stagnare an/an in 2020, dupa cum se poate observa tot in primul grafic din partea dreapta.

■ Din perspectiva sectoriala, se evidentiaza accelerarea dinamicii anuale a creditului transfrontalier pe sectorul bancar, de la 1.4% in T3 la 5.2% in T4 2020 (majorare cu 5% in anul pandemic 2020).

■ Creditul transfrontalier pe sectorul non-bancar a accelerat de la 3.2% an/an in T3 la 6.8% an/an in T4 si s-a majorat cu 6.4% an/an in 2020, aspect evidentiat in al doilea grafic din partea dreapta.

■ In ceea ce priveste expunerea bancilor straine pe Romania (in dolari) se observa o accelerare a ritmului anual de la 12.8% an/an in T3 la 20.2% an/an in T4, la 29.2 miliarde dolari (nivelul maxim din septembrie 2016).

■ Expunerea bancilor straine pe sectorul bancar a accelerat de la 13% an/an in T3 la 26.7% an/an in T4, la 12.1 miliarde USD. In 2020 acest indicator a consemnat un avans de 9.5% an/an in medie.

■ Totodata, expunerea bancilor straine pe sectoare non-bancare a accelerat de la 12.8% an/an in T3 la 15.9% an/an in T4, la 17.1 miliarde dolari (avans cu 12.6% an/an in anul pandemic 2020).

■ Exprimata in EUR expunerea bancilor straine pe economia Romaniei a accelerat de la 5% an/an in T3 la 13.2% an/an in T4 si a consemnat o dinamica medie anuala de 8.6% in 2020.

■ Majorarea semnificativa a expunerii bancilor straine pe Romania exprima premise foarte bune pentru dinamica economiei interne in trimestrele urmatoare.

■ In scenariul macroeconomic central BT (actualizat recent) prognozam cresterea PIB-ului Romaniei cu un ritm mediu anual de peste 5% in anul 2021, evolutie sustinuta de perspectivele favorabile pentru dinamica formarii brute de capital fix, cu impact de antrenare pentru celelalte componente.

Taguri: Banca Transilvania  Macroeconomie  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieBNR: economia va creste probabil mai alert in 2021 decat s-a anticipat anterior

Conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) considera ca "economia va crește probabil mai alert în 2021 decât s-a anticipat anterior, datorită redresării ei mult peste așteptări în trimestrul IV 2020, pentru ca în 2022 să revină la o dinamică mai temperată, detalii

Unii oameni cred ca banii le controleaza viata

Cu ocazia Global Money Week, ING Bank atrage atenția asupra faptului că unul din trei români este îngrijorat că situația financiară îi controlează viața, conform ultimului studiu realizat la începutul acestui an, se arata intr-un comunicat al bancii, in care se detalii

Cum justifica BNR decizia surpriza de reducere a dobanzii la 1,25%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) justifica decizia surprinzatoare luata in 15 ianuarie, cand a scazut dobanda de referinta cu inca un sfert de punct, la 1,25%, prin nevoia de a sustine redresarea economiei afectate de criza COVID-19, in contextul mentinerii unor incertitudini ridicate privind detalii

Amanarea ratelor la credite ar trebui facuta pe cel putin inca sase luni, propune asociatia consumatorilor Credere

Credere propune Guvernului României prelungirea măsurii de amânare a plății ratelor pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, redimensionarea costurilor suportate de către împrumutați pentru anumite categorii de credite, menținerea cadrului extins al beneficiarilor, detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii

 • Buna seara,doresc să amân ratele pe 5 luni daca se poate din cauza ca nu mai ... detalii

 • Imprumut

  Bună! Am contract de 2 ani și presetell status in Uk am proba de adresa si un salariu in jur de ... detalii

 • Burse trimise către executor

  Rușine Raiffeisen Bank! Cum este posibil sa trimiteți către executor banii ce proveneau din ... detalii

 • Transfer

  Buna ziua..... Nu am gasit pe internet o informatie folositoare si suntem in 2021.... Daca se ... detalii

 • cont

  ... detalii