BANCI | Stirea Zilei

Economia face fata crizei COVID-19 mult mai bine decat se asteptau bancherii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-02-10 22:20

Economia romaneasca este afectata de criza coronavirusului mult mai putin decat se credea anterior, clientii bancilor fac fata cu brio platii ratelor la credite iar bancile nu sunt afectate foarte mult de criza COVID-19, pregatindu-se sa reia plata dividendelor catre actionari, si-au exprimat astazi opinia reprezentantii BRD - Groupe Societe Generale, a treia mare banca din Romania.

"Economia este intr-o situatie mai buna decat ne-am asteptat, iar in acest an anticipam o crestere importanta a investitiilor si implicit a creditelor pentru companii", a spus Francois Bloch, seful BRD, in cadrul unei conferinte de presa online, prilejuita de prezentarea rezultatelor financiare pentru 2020.

Profitul net al BRD la nivel de grup a scazut in 2020 cu 36% fata de anul anterior, la 962 milioane lei, din cauza provizioanelor preventive constituite pentru criza coronavirusului.

Criza nu a afectat insa semnificativ activitatea bancii, in conditiile aplicarii moratoriilor pentru amanarea ratelor la credite in cazul celor afectati de pandemie, astfel ca rata creditelor neperformante la BRD a ramas stabila, la 3% din portofoliul de credite.

Doar 14% din totalul clientilor persoane fizice si 7% dintre firme au apelat la amanarea ratelor in 2020, in total 40.000 de clienti BRD cu credite in valoare de 3 miliarde de lei.

Numarul cererilor pentru amanarea creditelor a fost insa mult mai mare, respectiv 70.000, au dezvaluit reprezentantii BRD, insa 30.000 dintre clienti nu au indeplinit conditiile impuse de OUG 37/2020 sau de oferta bancii, precum lipsa restantelor.

La inceputul acestui an, BRD a primit alte 2.000 cereri pentru amanare ratelor, insa doar jumatate dintre ele sunt eligibile, in principal din cauza perioadei maxime de noua luni in care se pot suspenda ratele.

Ce se intampla cu acesti clienti care au amanat ratele pe termen de maxim noua luni, dar inca au probleme cu reluarea platilor? Reprezentantii BRD spun ca le ofera solutii de restructurare a imprumuturilor, care presupun reducerea valorii ratelor, perioade de gratie la plati sau diminuarea datoriei.

Dar cati dintre clientii BRD care si-au amanat ratele vor reusi sa revina la platile normale, dupa cele noua luni?

"Nu ne asteptam la un tsunami de falimente din cauza amanarii ratelor, ci mai degraba la o crestere lenta a ratei de neperformanta", a spus Yves Lallemand, directorul adjunct pentru clientii corporativi la BRD.

Conducerea BRD considera ca moratoriul pentru credite va avea un impact limitat pentru banca, dat fiind comportamentul de pana acum al clientilor care si-au amanat ratele, in cazul carora s-a constatat o reluare a platilor "aproape normala", desi mai dificila, la finalul lui 2020.

BRD considera ca provizioanele constituite pana acum de banca vor fi suficiente pentru a acoperi o crestere a creditelor neperformante asteptata spre finalul acestui an.

In consecinta, BRD a decis sa reia in acest an plata dividendelor la un pret de 0,0749 lei pe actiune, ceea ce inseamna ca in total vor fi distribuite dividende in valoare de 53 milioane lei pentru actionarii BRD.

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  amanare rate credite  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii