BANCI | Stirea Zilei

Economia face fata crizei COVID-19 mult mai bine decat se asteptau bancherii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-02-10 22:20

Economia romaneasca este afectata de criza coronavirusului mult mai putin decat se credea anterior, clientii bancilor fac fata cu brio platii ratelor la credite iar bancile nu sunt afectate foarte mult de criza COVID-19, pregatindu-se sa reia plata dividendelor catre actionari, si-au exprimat astazi opinia reprezentantii BRD - Groupe Societe Generale, a treia mare banca din Romania.

"Economia este intr-o situatie mai buna decat ne-am asteptat, iar in acest an anticipam o crestere importanta a investitiilor si implicit a creditelor pentru companii", a spus Francois Bloch, seful BRD, in cadrul unei conferinte de presa online, prilejuita de prezentarea rezultatelor financiare pentru 2020.

Profitul net al BRD la nivel de grup a scazut in 2020 cu 36% fata de anul anterior, la 962 milioane lei, din cauza provizioanelor preventive constituite pentru criza coronavirusului.

Criza nu a afectat insa semnificativ activitatea bancii, in conditiile aplicarii moratoriilor pentru amanarea ratelor la credite in cazul celor afectati de pandemie, astfel ca rata creditelor neperformante la BRD a ramas stabila, la 3% din portofoliul de credite.

Doar 14% din totalul clientilor persoane fizice si 7% dintre firme au apelat la amanarea ratelor in 2020, in total 40.000 de clienti BRD cu credite in valoare de 3 miliarde de lei.

Numarul cererilor pentru amanarea creditelor a fost insa mult mai mare, respectiv 70.000, au dezvaluit reprezentantii BRD, insa 30.000 dintre clienti nu au indeplinit conditiile impuse de OUG 37/2020 sau de oferta bancii, precum lipsa restantelor.

La inceputul acestui an, BRD a primit alte 2.000 cereri pentru amanare ratelor, insa doar jumatate dintre ele sunt eligibile, in principal din cauza perioadei maxime de noua luni in care se pot suspenda ratele.

Ce se intampla cu acesti clienti care au amanat ratele pe termen de maxim noua luni, dar inca au probleme cu reluarea platilor? Reprezentantii BRD spun ca le ofera solutii de restructurare a imprumuturilor, care presupun reducerea valorii ratelor, perioade de gratie la plati sau diminuarea datoriei.

Dar cati dintre clientii BRD care si-au amanat ratele vor reusi sa revina la platile normale, dupa cele noua luni?

"Nu ne asteptam la un tsunami de falimente din cauza amanarii ratelor, ci mai degraba la o crestere lenta a ratei de neperformanta", a spus Yves Lallemand, directorul adjunct pentru clientii corporativi la BRD.

Conducerea BRD considera ca moratoriul pentru credite va avea un impact limitat pentru banca, dat fiind comportamentul de pana acum al clientilor care si-au amanat ratele, in cazul carora s-a constatat o reluare a platilor "aproape normala", desi mai dificila, la finalul lui 2020.

BRD considera ca provizioanele constituite pana acum de banca vor fi suficiente pentru a acoperi o crestere a creditelor neperformante asteptata spre finalul acestui an.

In consecinta, BRD a decis sa reia in acest an plata dividendelor la un pret de 0,0749 lei pe actiune, ceea ce inseamna ca in total vor fi distribuite dividende in valoare de 53 milioane lei pentru actionarii BRD.

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  amanare rate credite  banca  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii