ECONOMIE | Stiri economice

Romania, cea mai abrupta reducere a ponderii cheltuielilor cu locuintele dintre statele UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-01-06 13:30

România a consemnat în 2019 cea mai mare reducere a ponderii cheltuielilor pentru locuire dintre statele membre UE pe parcursul ultimilor zece ani, potrivit datelor publicate de Eurostat. De la 25,2% în anul 2009, partea care revine sumelor alocate pentru casă și facturile de utilități s-a redus la 17,7% în 2019 (locul șase din coadă la nivel european).

Astfel, țara noastră a înregistrat, de departe, cea mai mare îmbunătățire a acestui indicator, cu 7,5 puncte procentuale, am devansat cu mult Polonia (-2,6 pp), Cipru (-2,5 pp), Ungaria (-2,3 pp), Letonia (-2.2 pp) și Slovacia (-2,1 pp).

De reținut, însă, acest fapt nu reflectă o reducere a cheltuielilor cu locuire, ci numai faptul că acestea au avansat într-un ritm mult mai redus decât cel al creșterii veniturilor.

Pentru referință, menționăm că în sens opus au evoluat cel mai puternic Irlanda ( de la 22% în 2009 la 25,4% în 2019) și Finlanda (de la 25,4% la 28,8% în același interval de timp), respectiv o majorare de 3,4 pp în cazul ambelor țări. Situația a fost mai puțin bună și în Olanda (+2,1pp), Belgia, Luxemburg și Portugalia (fiecare cu câte +1,4 pp).

În cazul majorității statelor UE, cheltuielile cu casa reprezintă cea mai mare parte a sumelor care trebuie achitate de o gospodărie. Anul trecut, pe podiumul european de profil s-au situat Finlanda (28,8%), Slovacia (28,4%) și Danemarca (27,9%), urmate de Cehia (26,4%), Franța (26,2%), Suedia (25,8%) și Irlanda ( 25,4%).

Cele mai reduse ponderi ale cheltuielilor pentru locuire s-au regăsit în Malta (12,3%), Lituania (14,9%), Cipru (15,6%) și Croația (16,2%), adică ceva mai puțin decât în cazul nostru, care am reușit să coborâm semnificativ sub media UE de 23,5% (în 2019, sumele pentru casă și facturile la apă, gaze, electricitate etc. au însumat la nivelul Uniunii circa 1.700 miliarde euro sau 12,3% din PIB-ul total al statelor membre).

Taguri: Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Exemple de bune practici pedagogice, in cartea "Lectia care imi place"

Meseria de DASCĂL, am spus-o și o să o repet la infinit, e una VOCAȚIONALĂ. A TRANSMITE informații, cunoștințe, a FORMA deprinderi, nu sunt deloc lucruri ușoare și nici la îndemâna oricui. Cu riscul de a-i supăra pe unii, simt nevoia să detalii

Fonduri europene pentru digitalizare: 10.000 de companii din Romania sunt beneficiari eligibili

Echipamente IT și software, toate echipamentele electrice, electronice digitalie care contribuie la inovarea proccesului de producție sau servicii a unei întreprinderi, dar și servicii de IT, toate acestea pot fi cumpărate de IMM-uri din fonduri europene, detalii

Producția industrială - scădere îngrijorătoare, aproape la nivelul din urmă cu șapte ani

România a consemnat în decembrie 2022 o scădere de 14,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută și o scădere de -1,6% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a mai ajutat detalii

Ce este principiul Pareto?

Principiul Pareto, cunoscut ca regula 80/20, se traduce în afaceri astfel: 80% din vânzări vin de la 20% din clienți. Orice țară are o populație Pareto: 20% dintre cei cu veniturile cele mai mari. Aceștia sunt cei mai valoroși consumatori, având o pondere disproporționată ca nivel al vânzărilor din mai toate detalii