Criza COVID-19 | Statistici

Marjele de dobanda practicate de banci sunt in scadere (analiza a Bancii Transilvania)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-12-03 08:42

Statisticile indică o scădere generalizată a marjelor nete de dobândă în luna octombrie, dat fiind că intensificarea crizei sanitare a contribuit la creșterea probabilității implementării de noi măsuri de relaxare monetară pe termen scurt și persistenței unei atitudini acomodative a băncilor centrale pe termen mediu, se arata intr-o analiza a economistilor Bancii Transilvania, in care se adauga:

Astfel, pe segmentul credite-depozite în sold în RON marja netă de dobândă s-a ajustat cu un punct bază lună/lună la 5.88 puncte procentuale în octombrie: ratele de dobândă la depozite și la credite s-au diminuat cu ritmuri lunare de două puncte bază la 2.37% (minimul din septembrie 2018), respectiv trei puncte bază la 8.25% (cel mai redus nivel din aprilie 2018).

De asemenea, marja netă de dobândă la creditele-depozitele în sold în EUR a scăzut cu cinci puncte bază lună/lună la 1.84 puncte procentuale în octombrie (nivel minim istoric).

Evoluția a fost determinată de declinul ratei de dobândă la
credite cu o dinamică lunară de cinci puncte bază la 1.93% (minim istoric).

Rata de dobândă la depozite s-a consolidat la nivelul minim istoric de 0.09%.

Totodată, pe segmentul credite-depozite noi în RON marja netă de dobândă a scăzut cu un punct bază lună/lună la 6.25 puncte procentuale, cel mai redus nivel din luna iulie.

Această evoluție a fost determinată de majorarea ratelor de
dobândă la depozite și la credite cu ritmuri lunare de trei puncte bază la 2.18%, respectiv două puncte bază la 8.43%.

Nu în ultimul rând, la creditele-depozitele noi în EUR marja netă de dobândă s-a ajustat cu 50 puncte bază lună/lună la 1.59 puncte procentuale (minim istoric).

Evoluția a fost determinată, în principal, de scăderea ratei de dobândă la credite cu 48 puncte bază lună/lună la 1.66% (minim istoric).

Rata de dobândă la depozite a urcat cu un ritm lunar de două puncte bază la 0.07%.

Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2020 marjele nete de dobândă au consemnat evoluții divergente pe segmentul credite-depozite în RON: scădere cu 56 puncte bază ytd la cele în sold vs. creștere cu opt puncte bază ytd la cele noi.

Pe de altă parte, marjele nete de dobândă au scăzut la creditele-depozitele în EUR în primele 10 luni din 2020: cu 10 puncte bază ytd la cele în sold și cu 37 puncte bază ytd la cele noi.

Considerăm că marjele nete de dobândă din sectorul bancar intern vor fi influențate în trimestrele următoare de deciziile și semnalele de politică monetară (SUA, Zona Euro, regiune și România), fluctuația percepției de risc pe piețele financiare internaționale și mix-ul de politici economice din România în context electoral și de pandemie.

Din perspectiva termenului mediu prognozăm o convergență a marjelor nete de dobândă din România spre nivelul mediu din Zona Euro (principalul partener economic), scenariu susținut de persistența abordării acomodative a politicii monetare pe termen mediu, intensificarea proceselor de dezvoltare și convergență economică a României spre nivelul mediu european și premisele favorabile pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Taguri: BT  Banca Transilvania  dobanzi depozite  dobanzi credite  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: StatisticiCat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale

Salariul mediu brut in Romania ar putea ajunge la 9.310 lei, echivalentul a 1.800 de euro, in anul 2027, conform estimarilor publicate de Comisia Nationala de Prognoza (vezi foto). Salariul mediu net (primit in mana, dupa plata impozitelor), va fi, conform detalii

România, pe ultimul loc în UE la evoluția productivității muncii în agricultură

România s-a situat în anul 2022 pe ultimul loc între statele membre UE în ce privește evoluția productivității muncii în agricultură pe anul 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un indicator tehnic cifrat la detalii

INS: Veniturile romanilor au crescut anul trecut cu 10%. Banii de mancare, redistribuiti cu precadere spre locuinta, transport si haine

Veniturile lunare totale ale unei familii din România au fost anul trecut de 5.683 lei, în creştere cu 8,9% faţă de anul anterior, potrivit datelor comunicate de INS. Pe membru de familie, suma a urcat la 2.243 lei (+10,5%, sporul față de detalii

Inflatia anuala - 13,76% in aprilie 2022 si va ramane cu doua cifre pana la mijlocul anului viitor

Creșterea anuală a prețurilor a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, potrivit datelor publicate de INS, după ce inflația lunară a fost de 3,74%, cea mai mare valoare de după ianuarie 2001. Energia electrică (1,35 puncte procentuale) și gazele detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii

 • Buna

  Am facut o suma de 16.000 pe o platforma..bn nu mai cred ca e ...au ajuns pe wallet in coinbase si ... detalii

 • Inselat

  la fel prescriu mai sus. Insa mie cand mi-au fost ceruti bani(respectiv 2000 dolari), casa pot ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii