www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareMarjele de dobanda practicate de banci sunt in scadere (analiza a Bancii Transilvania)

Autor: Bancherul.ro
2020-12-03 08:42

Statisticile indică o scădere generalizată a marjelor nete de dobândă în luna octombrie, dat fiind că intensificarea crizei sanitare a contribuit la creșterea probabilității implementării de noi măsuri de relaxare monetară pe termen scurt și persistenței unei atitudini acomodative a băncilor centrale pe termen mediu, se arata intr-o analiza a economistilor Bancii Transilvania, in care se adauga:


Astfel, pe segmentul credite-depozite în sold în RON marja netă de dobândă s-a ajustat cu un punct bază lună/lună la 5.88 puncte procentuale în octombrie: ratele de dobândă la depozite și la credite s-au diminuat cu ritmuri lunare de două puncte bază la 2.37% (minimul din septembrie 2018), respectiv trei puncte bază la 8.25% (cel mai redus nivel din aprilie 2018).


De asemenea, marja netă de dobândă la creditele-depozitele în sold în EUR a scăzut cu cinci puncte bază lună/lună la 1.84 puncte procentuale în octombrie (nivel minim istoric).


Evoluția a fost determinată de declinul ratei de dobândă la
credite cu o dinamică lunară de cinci puncte bază la 1.93% (minim istoric).


Rata de dobândă la depozite s-a consolidat la nivelul minim istoric de 0.09%.


Totodată, pe segmentul credite-depozite noi în RON marja netă de dobândă a scăzut cu un punct bază lună/lună la 6.25 puncte procentuale, cel mai redus nivel din luna iulie.


Această evoluție a fost determinată de majorarea ratelor de
dobândă la depozite și la credite cu ritmuri lunare de trei puncte bază la 2.18%, respectiv două puncte bază la 8.43%.


Nu în ultimul rând, la creditele-depozitele noi în EUR marja netă de dobândă s-a ajustat cu 50 puncte bază lună/lună la 1.59 puncte procentuale (minim istoric).


Evoluția a fost determinată, în principal, de scăderea ratei de dobândă la credite cu 48 puncte bază lună/lună la 1.66% (minim istoric).


Rata de dobândă la depozite a urcat cu un ritm lunar de două puncte bază la 0.07%.


Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2020 marjele nete de dobândă au consemnat evoluții divergente pe segmentul credite-depozite în RON: scădere cu 56 puncte bază ytd la cele în sold vs. creștere cu opt puncte bază ytd la cele noi.


Pe de altă parte, marjele nete de dobândă au scăzut la creditele-depozitele în EUR în primele 10 luni din 2020: cu 10 puncte bază ytd la cele în sold și cu 37 puncte bază ytd la cele noi.


Considerăm că marjele nete de dobândă din sectorul bancar intern vor fi influențate în trimestrele următoare de deciziile și semnalele de politică monetară (SUA, Zona Euro, regiune și România), fluctuația percepției de risc pe piețele financiare internaționale și mix-ul de politici economice din România în context electoral și de pandemie.


Din perspectiva termenului mediu prognozăm o convergență a marjelor nete de dobândă din România spre nivelul mediu din Zona Euro (principalul partener economic), scenariu susținut de persistența abordării acomodative a politicii monetare pe termen mediu, intensificarea proceselor de dezvoltare și convergență economică a României spre nivelul mediu european și premisele favorabile pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).