ECONOMIE | Stiri economice

Industria, la -12,1% dupa primele trei trimestre ale anului 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-11-18 08:18

Rezultatul sectorului industrial a ajuns la -12,1% pe seria brută după primele trei trimestre ale anului, potrivit datelor publicate de INS ( -12,8% valoare ajustată cu zilele lucrătoare și sezonalitatea).

Pe luna septembrie, valoarea brută de +18,7% față de luna anterioară nu a reușit încă să refacă nivelul din aceeași lună a anului trecut (-0,1%, dar -2,8% ajustat cu sezonalitatea).

În aceste condiții, industria se conturează deja ca principalul factor de influență în sensul scăderii PIB (efect negativ mai mare de două puncte procentuale).

Datele raportate la performanța medie a anului 2015 sunt mai edificatoare în privința situației din industrie. Trendul din aprilie încoace rămâne pozitiv iar performanța ajustată din septembrie a urcat peste pragul de 110% dar mai are până să revină la cea din primele două luni ale anului, înainte de a se manifesta efectele pandemiei.

Astfel, mai rămâne un ecart considerabil față de nivelurile de peste 120% atinse în partea a doua din 2018.

În context, trebuie subliniată (conform datelor disponibile) prima valoare pozitivă a productivității muncii în industrie față de aceeași lună a anului trecut de după februarie, comunicată deocamdată pentru luna august (+2,5%).

Care va fi, cu siguranță, depășită pe septembrie 2020 și va mai atenua decalajul major (-9%) apărut în perioada cumulată de la începutul anului.

În structura producției, industria prelucrătoare a dat tonul general (+0,4% în septembrie dar -13,4% pe seria brută după nouă luni) iar industria energetică își revine cel mai rapid (+0,7% pe septembrie și -4,7% cumulat pe 9 luni).

Vești foarte bune vin de la comenzile noi pentru industria prelucrătoare. Pe total (piață internă și externă), acestea s-au majorat în septembrie 2020 cu 34,2% față de luna precedentă și au urcat la +14,2% față de aceeași lună din anul precedent. Cumulat la 9 luni, se păstrează, însă, o valoare de -8,8%.

Evoluția evidențiază o revenire impresionantă pe segmentul bunurilor de capital (+45,7% față de luna anterioară și +22,3% față de septembrie 2019) și un avans susținut la bunuri de folosință îndelungată (+32,0%, respectiv +38,7%).

Sectorul bunurilor intermediare, unde avem o pondere mare la export, a avansat ceva mai ponderat (+18,1% față de august 2020 și +3,5% față de septembrie 2019) și a rămas la -7,8% pe totalul primelor trei trimestre.

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a avut creșteri în septembrie 2020 de 21% față de luna anterioară și de 5,1% față de septembrie 2019. Mult peste situația consfințită după primele 9 luni ale anului (-9,7%).

Singurul segment pe care s-a produs refacerea nivelului înregistrat anul trecut este cel al bunurilor de folosință îndelungată (+1%). Prin contrast, pe partea de bunuri de capital am ajuns doar la -13,3%, la bunuri intermediare suntem la -5,3% iar la bunuri de uz curent la -2,2%.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceStudiu: pandemia COVID-19 a impus una dintre cele mai mari cresteri ale investitiilor in tehnologie din istorie

Pandemia COVID-19 a impus una dintre cele mai mari creșteri ale investițiilor în tehnologie din istorie, relevă cel mai mare studiu de piață pentru liderii în IT, conform unui comunicat al KPMG, in care se mai arata: Companiile au cheltuit echivalentul a aproximativ 15 miliarde de dolari în plus pe săptămână în domeniul tehnologiei pentru a integra munca la domiciliu în condiții de siguranță în timpul pandemiei COVID-19, dezvăluie studiul de piață CIO Survey 2020, realizat de KPMG / Harvey Nash. Aceasta a fost una dintre cele mai mari creșteri ale investițiilor în tehnologie din istorie - liderii IT din lume cheltuind în trei luni mai mult decât creșterea bugetului pe un an, pe măsură ce detalii

Industria, la -12,1% dupa primele trei trimestre ale anului 2020

Rezultatul sectorului industrial a ajuns la -12,1% pe seria brută după primele trei trimestre ale anului, potrivit datelor publicate de INS ( -12,8% valoare ajustată cu zilele lucrătoare și sezonalitatea). Pe luna septembrie, valoarea brută de +18,7% față de luna anterioară nu a detalii

Deficit comercial de 6% din PIB dupa primele trei trimestre

Deficitul balanței comerciale a depășit 13 miliarde de euro după primele trei trimestre ale anului (sumă echivalentă cu 6% din PIB estimat), potrivit datelor publicate de INS. Livrările la extern pe primele nouă luni din 2020 au atins 44,81 miliarde euro iar importurile (inclusiv detalii

Preturile industriale, in teritoriul negativ. Energia a temperat indicele general

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a rămas negativ (-0,91%) iar tendința de revenire s-a inversat sub efectul pieței externe, potrivit datelor publicate de INS. Reamintim că IPPI a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul a doar cinci luni, de la detalii

Ultimele Comentarii