ECONOMIE | Analize economice

PIB redus cu 10,5% in T2 2020 fata de anul trecut, dar nu avem recesiune tehnica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-08-18 11:16

Produsul Intern Brut pe al doilea trimestru din 2020 a scăzut cu 10,5% atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, potrivit datelor publicate de INS.

Reculul faţă de trimestrul precedent, când s-a mai înregistrat o creștere de 2,4% pe seria brută a fost ceva mai mare, de -12,3%.

Însă, România nu va intra în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere), precum majoritatea statelor lumii. Per total S1 2020, rezultatul a ajuns la -4,7% pe seria brută și -3,9% pe seria ajustată sezonier.

Diferența dintre cei doi indicatori prezentați pentru S1 2020 constă în distribuția PIB pe parcursul anului, în mod uzual de tip S1- 45%/ S2 - 55%. De aceea, pentru a se realiza noua prognoză a CNSP, de -3,8% creștere economică pe total 2020, ar trebui să obținem în S2 un rezultat brut de -3,1%.

Pandemia a trimis rezutatul economic la nivelul din T2 2017. Pentru a reveni la valoarea din primul trimestru al acestui an, ar fi nevoie de o revenire în ritm mediu de aproape 3% pe parcursul următoarelor patru trimestre.

Valoarea estimată a PIB 2020 pe parcursul celor mai recente trei prognoze oficiale a pierdut 83,4 miliarde de lei, ceea ce a implicat ajustări substanțiale succesive ale principalilor parametri macroeconomici.

De la o creștere preliminată a fi de +4,1%, s-a ajuns ( deocamdată) la o scădere de -3,8%, adică aproape opt procente ecart între așteptările pe baza cărora s-a construit bugetul public inițial și realitate. Deja se prefigurează un PIB mai mic chiar în termeni nominali decât cel deja anunțat pentru anul 2019 (1.059,8 miliarde lei).

De reținut, revenirea în V a economiei ar urma să se facă preponderent tot pe bază de consum. După ce industria va aduce jumătate din scăderea economică prognozată de CNSP pe acest an (-1,9 puncte procentuale influență din -3,8% rezultat final) ea ar urma să ajute cu ceva mai puțin de o treime la revenirea din 2021 (doar 1,6 pp), în care rolul principal va fi jucat de servicii (2,4 pp din creșterea prezumată a fi de 4,9%).

În fine, ar mai fi de semnalat pierderea unui indicator critic pe tabloul de bord european al dezechilibrelor economice, și anume deficitul de cont curent ca medie pe ultimii trei ani, ajuns pe minus cu peste patru procente din PIB după -4,4% în 2018, -4,6% în 2019 (înainte de pandemie) și -4,4% prognozat pe 2020.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceComerțul cu amănuntul, creștere susținută în prima treime a anului

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în aprilie 2024 față de luna anterioară cu 6,2% pe seria brută, deși numai 0,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

România, prima în UE la inflația anuală, dar pe o traiectorie mai echilibrată

România a rămas și în aprilie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere semnificativă (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul detalii

Producția industrială, revenire în martie dar rezultat negativ pe T1

Producția industrială a crescut cu 8,1% în martie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 3,9% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, deși sezonalitatea a detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste pragul de 2,5 miliarde euro

Exporturile României au fost în martie 2024 de 7,9 miliarde euro (-9,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,45 miliarde euro (-6,7%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii