Criza COVID-19 | Criza COVID-19

BCR si BRD au prelungit pana la sfarsitul lunii septembrie perioada de amanare a ratelor la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-07-09 15:26

BCR si BRD au prelungit pana la sfarsitul lunii septembrie perioada in care clientii lor cu credite afectati de criza COVID-19 pot solicita suspendarea ratelor la credite, dupa ce termenul de depunere a cererilor conform OUG 37/2020 a expirat in 15 iunie.

Amanarea ratelor la BRD se poate face atat de persoanele fizice, cat si de microintreprinderi, pe o perioada de pana la 3 luni, cu prelungirea duratei creditului cu cea a amanarii, cu exceptia creditelor Prima Casa, pentru care noua durata a creditului nu poate depasi durat maxima prevazuta de lege, de 360 de luni.

Dobanda si comisioanele aferente ratelor se vor achita esalonat, pe toata durata a creditului, fara costuri suplimentare, adica fara sa se aplice dobanda la dobanda.

Si la BCR amanarea ratelor se poate face, numai de persoanele fizice, nu si de microfirme, tot pe o perioada de trei luni, de asemenea fara costuri suplimentare, cu prelungirea perioadei de creditare tot cu trei luni.

Insa nu toti clientii BCR pot cere amanarea ratelor, ci doar cei care nu aveau intarzieri la plata in data de 16 martie, cand s-a instituit starea de urgenta din cauza crizei COVID-19, sau daca le-au achitat intre timp. Exista si alte conditii pentru amanarea ratelor la BCR (vezi detalii mai jos).

Restul bancilor nu au prelungit ofertele de amanare a ratelor la credite.

Iata informatiile publicate de cele doua banci privind amanarea ratelor la credite:

Amanarea ratelor la BCR de catre persoanele fizice

Varianta BCR de amanare la plata a ratelor cu 3 luni, cu prelungirea duratei creditului cu 3 luni si esalonarea sumelor datorate pe restul perioadei de creditare.

Cum se face amanarea:

Perioada creditelor se va prelungi cu trei luni, iar dobanda pentru cele trei luni amanate se va redistribui egal pe noua perioada ramasa.

Exceptie fac creditele Prima Casa, unde perioada creditului nu se va prelungi, conform conditiilor din legislatia Prima Casa.

Dobanda se restribuie pe lunile ramase, fara prelungire
Orice alte comisioane (ex. de administrare sau prime de asigurare), daca este cazul, se vor achita integral in luna cand reiei plata ratelor pentru creditul respectiv.

Daca ai si asigurare, vei beneficia in continuare de protectia oferita de aceasta, dar vei achita primele acumulate in perioada de amanare in prima luna cand reiei si plata ratelor.

Varianta actuala BCR de amanare a ratelor este disponibila pana pe 30.09.2020.

Criterii de eligibilitate pentru aplicarea pentru solutia BCR:

- Nu ai avut intarzieri la plata pe data de 16 martie iar daca ai avut intarzieri, le-ai platit pana astazi

- Nu vei avea mai mult de 79 ani la data scadentei finale a creditului (prelungit cu perioada amanata)

- Creditul este acordat inainte de 30 martie 2020

- Sa nu beneficiezi in prezent de un tratament de restructurare sau suspendare a ratelor in temeiul OUG 37/ 2020

- Sa nu fi aplicat deja pentru amanarea ratelor BCR

- Daca detii la BCR un card de credit sau un descoperit de cont si nu ai avut intarzieri la plata, BCR a implementat deja amânarea obligației de plată la carduri de credit și overdraft cu 3 luni de zile. Dupa această perioadă, incepand cu 1 Iulie, veti relua plățile soldului (principal și dobânzi). Soluția implică faptul că dobânzile se calculează în perioada de amânare și vor fi scadente in luna a Iulie.

Important

Perioada de aplicare pentru amanare pe solutia OUG nr.37/2020 s-a finalizat pe 15.06.2020. Solutia prezentata mai sus si pentru care puteti aplica acum este independenta de OUG nr.37/2020. (vezi alte detalii pe site-ul BCR)

Amanare rate BRD

Credite Persoane fizice

Începând cu 16 iunie 2020 și până pe 30 septembrie 2020, poți solicita amânarea la plată a ratelor creditelor cu garanții imobiliare și creditelor de consum, cu excepția liniilor de credit (descoperit autorizat de cont sau carduri de credit).

Această soluție presupune suspendarea obligației de plată a capitalului, dobânzilor și comisioanelor, dacă este cazul, conform dispozițiilor contractuale, pe o perioadă de 3 luni și prelungirea duratei creditului cu durata amânării. Excepție face creditul « Prima Casă », pentru care noua durată a creditului nu poate depăși durata maximă posibilă de 360 de luni.

Dobânda și comisioanele se calculează conform dispozițiilor contractului de credit și se vor achita eșalonat, pe toată durata creditului, fără aplicarea de costuri la acestea. În cazul creditelor Prima Casă, comisionul anual de gestiune datorat FNGCIMM, scadent în perioada amânării, va fi perceput la prima dată scadentă după perioada de amânare și ulterior, la intervale anuale. Vei achita pe durata amânării primele de asigurare de viață, respectiv de imobil, după caz, dacă asigurările au fost intermediate de BRD.

Pentru punerea în aplicare a acestei soluții, este necesar ca toate părțile contractului de credit (împrumutat, co-împrumutat, garanți) sa semneze un act adițional la contractul de credit. De asemenea, este important de reținut faptul că, în eventualitatea existenței de sume restante, acestea nu fac obiectul suspendării și va fi necesar să le achiți cât mai curând, pentru evitarea acumulării de dobânzi penalizatoare conform contractului de credit.

Pentru a putea solicita amânarea la plată este necesar să îndeplinești următoarele condiții:

- veniturile tale sau ale familiei tale au fost afectate direct sau indirect de pandemia COVID-19, conform declarației tale pe proprie raspundere;

- nu înregistrezi întarzieri la plata mai mari de 30 de zile la data cererii de amânare;

- solicitarea amânării la plată trebuie depusă, cel târziu, până la data de 30 septembrie 2020, iar perioada de amânare la plată nu poate să depășească 31 decembrie 2020;

- nu ai beneficiat / nu beneficiezi de o altă soluție de amânare la plată în contextul pandemiei COVID-19 a creditului acordat de BRD (oferită de BRD sau acordată în conformitate cu dispozițiile OUG 37/2020);

- în condițiile acordării soluției de amânare la plată a ratelor și extinderii termenului de rambursare cu numărul de luni de amânare, durata creditului rezultata în urma amânării, în cazul creditelor Prima Casă, nu depașește 360 de luni (altfel spus, durata initiala a creditului tau Prima Casa a fost de maxim 357 de luni);

- Te rugăm să ții cont că în perioada de amânare la plată se vor calcula dobândă si comisioane, conform dispozitiilor contractului incheiat cu Banca, iar acestea vor fi percepute după perioada de amânare la plată prin impartire pe perioada ramasa de creditare, conform cu exemplele de mai jos.

Prin urmare, după încheierea perioadei de amânare la plată, rata lunară va crește față de situația prezentă. De asemenea, perioada de creditare se va extinde cu perioada de amânare la plată.

Poți completa formularul AICI

După completarea lui te rugăm să ai rabdare să fii contactat de un reprezentat BRD pentru a stabili data semnării actului adițional.

Pentru informații despre statusul cererii tale de amânare îți punem la dispoziție un număr dedicat subiectului amânărilor de plată: 021 302 6118. Numărul este disponibil de luni până vineri între orele 09:00 și 19:00 pentru toți clienții persoane fizice.

Micro-companii, PFA și PL

I. Amânarea la plată (perioadă de grație) în condiții oferite de BRD

Oferim posibilitatea clienților micro-companii (companii cu cifra de afaceri sub 1 milion Euro) cât și Persoanelor Fizice Autorizate si Profesiilor Liberale, care sunt afectați temporar de efectele pandemiei Covid-19, de a solicita acordarea unei perioade de grație de 3 (trei) luni pentru plata ratelor de principal și pentru plata dobânzii, prevăzute în Contractul de Credit („Perioada de Grație”), perioada de creditare urmând a fi prelungită cu Perioada de Grație, precum și scutirea de la plata comisioanelor lunare prevăzute în Contractul de Credit pe Perioada de Grație. Dobânda datorată corespunzatoare sumelor scadente, a caror plată este amânată, se va plăti eșalonat pe durata rămasă de până la noua maturitate, ulterior Peroadei de Grație.

Modificarea clauzelor contractuale ca efect al aprobării solicitării Clientului se realizează prin încheierea de acte adiționale de către părți.

Condițiile de eligibilitate pentru accesul la amânarea la plată în condițiile oferite de BRD:

- creditul pentru care ai solicitat suspendarea la plată a ratelor scadente (capital, dobânzi, comisioane) a fost acordat și nu a fost declarată scadența anticipată până la dată prezentei solicitării (este inclusă data în care s-a făcut cererea);

- data scadenței finale a obligațiilor de rambursare a creditului este ulterioară datei cererii (este inclusă data în care s-a făcut cererea).

Dacă ești interesat de această variantă, completează formularul dedicat AICI (alte detalii gasiti pe site-ul BRD

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  Banca Comerciala Romana (BCR)  amanare rate credite  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19La BCR se poate intra fara certificat verde

Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19). Iata anuntul bancii, postat pe Facebook: "Împreună rămânem în detalii

Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus

Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC. Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei. Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică. Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație detalii

CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde

"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga: "În contextul noilor măsuri, dorim să ne asigurăm clienții că serviciile bancare de detalii

Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA

Garanti BBVA a anuntat modalitatea de amanare a ratelor la creditele persoanelor fizice, conform prevederilor OUG 37/2020. Iata informatiile publicate de banca: Informare privind conditiile si efectele suspendarii platii ratelor la credite Avand in vedere detalii

  

Ultimele Comentarii