BANCI | Anunturi banci

Raiffeisen Bank dezvaluie ca a mai pierdut un proces cu ANPC privind clauzele abuzive din contractele de credit si se asteapta la pierderi de 10 milioane euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-07-03 18:20

Raiffeisen Bank dezvaluie, printr-un comunicat trimis la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ca a mai pierdut un proces cu ANPC privind clauzele abuzive din contractele de credit si se asteapta la pierderi de 10 milioane euro.

Comunicatul a fost transmis in 3 iulie, in aceeasi zi dupa un alt comunicat, in care banca anunta ca a pierdut definitiv un al proces cu ANPC, privind clauzele abuzive din contractele de credite in franci elvetieni. (vezi aici detalii)

Banca spune ca nu este afectata de pierderea acestui proces, intrucat a platit amenda, insa nu mentioneaza ca pe rolul instantei supreme de judecata exista un dosar conex in care banca este obligata de ANPC sa modifice toate contractele de credite in CHF.

Informatiile publicate de Raiffeisen Bank la BVB:

Litigiu Dosarul nr. 988/2/2015

In conformitate cu prevederile art. 234 lit l) si art 144 A. din Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare, Raiffeisen Bank SA informeaza investitorii asupra faptului ca in data de 6 februarie 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat recursul formulat de catre Raiffeisen Bank SA in contradictoriu cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANCP) in Dosarul nr. 988/2/2015, in sensul respingerii acestuia.

Dosarul are ca obiect anulare act administrativ, respectiv anularea Deciziei 280/2014 a ANPC cu referire la metoda de restructurare prin includerea comisionului de administrare in marja de dobanda.

Facem precizarea ca in iulie 2014, ANPC a emis o decizie prin care solicita Raiffeisen Bank SA incetarea practicii de includere a comisionului de administrare a creditelor in rata dobanzii in cazul operatiunilor de restructurare credite.

Desi Raiffeisen Bank SA a inclus mentiuni corespunzatoare in contractele incheiate cu clientii, ANPC a opinat ca modificarile nu sunt suficiente.

In urma deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Dosarul nr. 988/2/2015, punerea in aplicare a deciziei cel mai probabil ar putea insemna ca banca va restitui o parte din dobanda perceputa clientilor impactati, cel putin incepand din iulie 2014 si pana la momentul la care clientii au beneficiat de noile conditii de creditare sau pana la data la care Raiffeisen Bank SA implementeaza decizia curtii. Decizia se aplica si creditelor care au ajuns la scadenta in perioada relevanta.

Mentionam ca la momentul actual nu este posibila o cuantificare exacta a impactului financiar a deciziei instantei, dar Raiffeisen Bank SA apreciaza ca este de asteptat un impact negativ de peste 10 milioane euro. Banca va reveni cu estimarea exacta a impactului, la momentul la care acesta va fi cuantificat.

Litigiu Dosarul nr. 34552/299/2017

In conformitate cu prevederile art. 76 alin. (2) din Legea nr. 24/2017, respectiv art. 143 alin. (2) din Regulamentul ASF nr. 5/2018, Raiffeisen Bank SA informeaza investitorii asupra faptului ca in data de 24 iunie 2020, Tribunalul Bucuresti a solutionat apelul formulat de catre Raiffeisen Bank SA in contradictoriu cu ANPC, in dosarul nr. 34552/299/2017, in sensul respingerii acestuia.

Dosarul are ca obiect plangere contraventionala impotriva procesului verbal nr. 0765202/16.10.2017 al ANPC, cu referire la obligatia bancii de a informa consumatorii despre
evolutia dobanzii.

Mentionam ca decizia instantei este definitiva si nu produce un impact financiar asupra bancii, avand in vedere ca Raiffeisen Bank SA a platit amenda impusa.

Comunicatele sunt semnate de Daniel Nicolaescu, director executiv juridic si guvernanta corporativa la Raiffeisen Bank.

 

Taguri: procese  Raiffeisen Bank  banca  clauze abuzive  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)  reclamatie Raiffeisen Bank  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Anunturi banciBancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor

Pentru clienții cu popriri: de la data de 1 octombrie 2023, BRD implementează comunicarea Soldului Cert către ANAF
Începând cu data de 1 octombrie 2023, intră în vigoare Ordinul Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 878/2022 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora astfel cum acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 626/2023 pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 878/2022 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora, anunta banca detalii

BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat

BRD Groupe Societe Generale a anuntat "o producție record de credite de consum în prima jumatate a acestui an (+13% în dinamică anuală) și T2 (+20% în dinamică anuală)." Pe de alta parte, rata creditelor neperformante a ajuns la un nou minim istoric de detalii

CEC Bank a preluat Fondul de Garantare a Creditului Rural

CEC Bank a finalizat preluarea pachetului de 99,993% din capitalul social al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) de la BRD Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română și Raiffeisen Bank, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

BCR aproba credite online prin aplicatia George, dar contractele se semneaza la banca

Banca Comercială Română (BCR) a acordat deja, în ultima săptămână, primele credite ipotecare online, o premieră absolută în România, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Soluția financiară CASA MEA este detalii

  

Ultimele Comentarii