ECONOMIE | Stiri economice

Deficitul bugetar a ajuns deja la 3,6% din PIB pe fondul crizei: 85% din venituri s-au dus pe salarii si pensii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-06-29 14:44

Deficitul bugetar a ajuns deja la circa -39 de miliarde de lei sau -3,6% din PIB după primele cinci luni ale anului, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor.

Pe fondul crizei, rezultatul a fost mult mai slab decât în aceeași perioadă a anului trecut, când s-a situat la circa -1,4% din PIB.

Îngrijorător, s-a epuizat mai mult de jumătate din spațiul fiscal previzonat pentru acest an la recenta rectificare bugetară (-6,73% din PIB ținta actuală).

Afectate de criza economică, veniturile (119,6 miliarde lei) au reprezentat 11,1% din PIB în loc de 11,6% din PIB în aceeași perioadă a anului trecut.

Dar problema principală rămâne creșterea cheltuielilor (158,4 miliarde lei), care s-au majorat de la 13,1% la 14,6% din PIB, din cauza sumelor impuse de limitarea epidemiei dar, în cea mai mare parte, venite din creșterea pensiilor și salariilor bugetare.

De reținut, scăderea colectărilor din impozitul pe profit (-983,2 milioane lei sau -12,5%), neacoperită din încasările la impozitul pe salarii și venit (+370,5 milioane lei sau +4%).

Impozitele și taxele pe proprietate au scăzut cu aproape 1,4 miliarde lei sau -35%.

Contribuțiile de asigurări, cea mai importantă componentă a veniturilor la bugetul general consolidat (circa 36 miliarde lei sau 36% din încasările statului), au scăzut cu ceva mai mult de două procente, după scăderea activității în mai multe sectoare economice.

La impozite indirecte, scăderea a fost de -19% la TVA (4,7 miliarde de lei în minus), în timp ce majorarea nivelurilor specifice a permis păstrarea încasărilor la accize (-0,1%) în pofida scăderii consumului.

Cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar pe primele cinci luni ale anului s-au majorat cu 2,2 miliarde lei (+5,2%). Sumele pentru asistența socială au avansat cu peste zece miliarde de lei (+21,9%), semnificativ peste nivelul general.

Ritmurile de creștere ale proiectelor cu finanțare nerambursabilă (+27,9%), ale cheltuielilor de capital (+19,5%) și cele pentru bunuri și servicii (+16,2%) s-au situat peste media alocărilor făcute, ceea ce a contribuit la semnalul pozitiv dat piețelor internaționale și la reducerea ratei dobânzilor pe termen mediu și lung.

Semnificativ, banii pentru asistență socială și salarii au ajuns să reprezinte aproape 85% din încasările statului. Ceea ce impune luarea de noi împrumuturi și lasă foarte puțin loc pentru alte proiecte, care ar trebui să susțină fluxul de finanțare externă de care ar putea beneficia România.

Astfel, limitarea beneficiilor sociale și înghețarea salariilor din sectorul bugetar se impun de la sine dacă dorim să accesăm fonduri europene nerambursabile de aproape 20 de miliarde de euro (peste 9% din PIB), pentru a permite revenirea economică rapidă.

Taguri: Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceScădere conjuncturală a inflației, in octombrie 2022. Alimentele au dat trei cincimi din avansul lunar al prețurilor

Creșterea anuală a prețurilor s-a redus în octombrie 2022 la 15,32% (exact nivelul din august), față de 15,88% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Este prima scădere a acestui indicator critic dar ea a fost favorizată detalii

Agricultura 2021 - producția a trecut pragul de 100 miliarde lei pe fondul rezultatelor bune în sectorul vegetal

Valoarea producției agricole în 2021 s-a situat cu 14,3% peste cea din anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o creștere de 22,2%, în timp ce producția animală și sectorul serviciilor prestate în detalii

Codul Muncii, modificat: angajatii pot obtine 10 zile de concediu pentru urgente familiale

Introducerea de noi zile de concediu, noi interdicții la concediere, informarea candidaților / salariaților cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesională oferită de angajator, și includerea acestora în contractul de muncă, precum și asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Astfel, angajații pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a detalii

România, pe locul 2 în UE la deficitul de cont curent

România figurează pe locul 2 în UE la mărimea deficitului de cont curent pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2022, cu un rezultat de -11,0 miliarde euro. Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, detalii

  

Ultimele Comentarii