ECONOMIE | Stiri economice

Deficitul comercial a crescut cu 20% in T1 2020, din cauza scaderii puternice a exporturilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-05-13 10:19

Deficitul comercial pe primul trimestru a crescut cu aproape 20% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit cifrelor publicate de INS.

Exporturile FOB pe primele trei luni din anul 2020 au fost de circa 17 miliarde de euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de transport şi asigurare) de 21,5 miliarde de euro.

Din minusul de 4,45 miliarde euro consemnat la finele lui martie, 1,85 miliarde euro s-au înregistrat în această lună, nivel care a s-a apropiat de maximul istoric atins în octombrie 2019.

Explicația a fost scăderea semnificativă a exporturilor (-11,3%) pe fondul restrângerii de activitate, în timp ce ajustarea importurilor a fost mult mai redusă (-1,8%, în raport cu aceeași lună a anului anterior).

De reținut, sumele obținute din exporturile efectuate pe primul sfert al anului în curs au mai reușit să acopere doar 82,6% din cheltuielile efectuate pentru importuri, performanță în continua scădere și mai slabă chiar decât cea consemnată în anul de criză 2010 (83,1%). Deficitul rezultat a ajuns să reprezinte aproape 2% din PIB revizuit recent pentru anul în curs (223,6 miliarde euro).

Pe destinații mari, exportul către țările din UE a însumat 12,34 miliarde euro (72,3% din total) iar importul 15,83 miliarde euro (73,5%). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au consemnat exporturi de 4,72 miliarde euro și importuri de 5,70 miliarde euro (circa 27,7% din total la exporturi şi 26,5% la importuri).

Pe sectoare de activitate, segmentul de mașini și echipamente de transport a adus singurul plus (455 milioane euro), toate celelalte sectoare înregistrând deficite, cel mai însemnat fiind localizat la produse chimice și derivate ( -2,45 miliarde euro).

Valori însemnate s-au mai înregistrat la alte produse manufacturate (-1,18 miliarde euro), combustibili și lubrifianți (-830 milioane euro) și pe sectorul alimentar (-598 milioane euro).

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceInflatia din Romania a coborat sub cea din Cehia, Polonia si Ungaria

În aprilie 2020, prima lună în care s-au manifestat deplin efectele epidemiei de coronavirus, România s-a situat pe locul patru între statele UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un un nivel al inflației anuale de 2,3% pe metodologia armonizată pentru detalii

Statul roman se imprumuta cel mai scump dintre toate tarile din zona

Potrivit datelor publicate de Eurostat, rata dobânzii pe termen lung a continuat să crească în luna aprilie 2020. Titlurile de valoare emise de statul român au fost cotate de piață la nivelul de 4,83%, în creștere pronunțată față de nivelul din luna februarie, de detalii

Deficitul comercial a crescut cu 20% in T1 2020, din cauza scaderii puternice a exporturilor

Deficitul comercial pe primul trimestru a crescut cu aproape 20% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit cifrelor publicate de INS. Exporturile FOB pe primele trei luni din anul 2020 au fost de circa 17 miliarde de euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de detalii

Romania se imprumuta cu dobanzi semnificativ mai mari decat tarile din regiune

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a fost în martie 2020 de 4,56%, în creștere de circa o jumătate de punct procentual, potrivit datelor publicate de Eurostat. Acest indicator are ca referință împrumuturile luate pe o perioadă de zece ani și detalii

Ultimele Comentarii