Criza COVID-19 | Criza COVID-19

Legea PSD care modifica OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite este ilegala, a decis Curtea Constitutionala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-05-06 21:40

OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite ramane in vigoare in forma adoptata de guvern si nu de Parlament, unde reprezentantii PSD, care au majoritatea, au modificat-o radical.

PNL a contestat insa legea de modificare a OUG 37/2020 la Curtea Constitutioanala, care a constatat ca legea este ilegala.

Curtea Constituțională a anuntat ca a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor este neconstituțională, în ansamblul său.

Curtea a constatat, conform unui comunicat, că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor determină apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate legislative contrare
principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât are același obiect de reglementare cu cel al Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.261 din 30 martie 2020, și anume suspendarea până la 9 luni dar nu mai mult de 31 decembrie 2020 a obligației de plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către
creditori.

Cum a fost modificata OUG 37/2020

Daca legea de modificare a OUG 37/2020 ar fi fost adoptata, ratele la credite nu mai cresteau dupa perioada de amanare, ci se plateau la sfarsitul perioadei de creditare, prin prelungirea acesteia cu echivalentul lunilor in care au fost amanate.

Conform actualelor prevederi ale OUG 37, rata la credite dupa amanarea acestora timp de noua luni creste cu sume intre 40 si 120 de lei lunar. (vezi aici detalii)

Legea a permis amanarea ratelor la credite si celor aflati in procedura de executare silita, exclusi in prezent din OUG 37.

A fost eliminat termenul maxim de 14 mai, pana cand pot fi trimise cererile de amanare, conform OUG 37/2020, acestea putand fi facute oricand pana la finalul anului.

De asemenea, au fost eliminate din OUG 37 si prevederile prin care de amanarea ratelor puteau beneficia doar cei afectati direct sau indirect de OUG 37, astfel ca toata lumea ar fi putut amana rata la credite.

In acelasi timp, de lege puteau beneficia si cei cu restante la credite, in contrast cu conditia din OUG 37, ca solicitantii sa nu inregistreze restante la data formularii cererii.

Legea anulata de Curtea Constitutionala permiterea amanarea ratelor si la firme de recuperare creante, in schimb au fost excluse Casele de Ajutor Reciproc (CAR).

Legea mai prevedea expres ca sunt incluse si firmele de leasing financiar si operational, desi OUG se aplica oricum si acestora.

O alta prevedere importanta din legea anulata este suspendarea tuturor executarilor silite si a popririlor, pana la finalul anului.

Executorii judecatoresti nu au fost deloc impresionati de oamenii afectati de pandemia COVID-19, care erau si anterior intr-o situatie financiara dificila, astfel ca au ajuns sa fie executati silit si cu poprire pe salarii si conturi.

Executorii judecatoresti nu au sistat popririle, asa cum a facut statul (popririle de la ANAF si primarii au fost suspendate) si bancile, cu ratele la credite. (vezi aici detalii)

 

Taguri: amanare rate credite  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19



La BCR se poate intra fara certificat verde

Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19). Iata anuntul bancii, postat pe Facebook: "Împreună rămânem în detalii

Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus

Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC. Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei. Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică. Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație detalii

CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde

"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga: "În contextul noilor măsuri, dorim să ne asigurăm clienții că serviciile bancare de detalii

Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA

Garanti BBVA a anuntat modalitatea de amanare a ratelor la creditele persoanelor fizice, conform prevederilor OUG 37/2020. Iata informatiile publicate de banca: Informare privind conditiile si efectele suspendarii platii ratelor la credite Avand in vedere detalii

 



 

Ultimele Comentarii