Criza COVID-19 | Criza COVID-19

Legea PSD care modifica OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite este ilegala, a decis Curtea Constitutionala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-05-06 21:40

OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite ramane in vigoare in forma adoptata de guvern si nu de Parlament, unde reprezentantii PSD, care au majoritatea, au modificat-o radical.

PNL a contestat insa legea de modificare a OUG 37/2020 la Curtea Constitutioanala, care a constatat ca legea este ilegala.

Curtea Constituțională a anuntat ca a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor este neconstituțională, în ansamblul său.

Curtea a constatat, conform unui comunicat, că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor determină apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate legislative contrare
principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât are același obiect de reglementare cu cel al Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.261 din 30 martie 2020, și anume suspendarea până la 9 luni dar nu mai mult de 31 decembrie 2020 a obligației de plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către
creditori.

Cum a fost modificata OUG 37/2020

Daca legea de modificare a OUG 37/2020 ar fi fost adoptata, ratele la credite nu mai cresteau dupa perioada de amanare, ci se plateau la sfarsitul perioadei de creditare, prin prin prelungirea acesteia cu echivalentul lunilor in care au fost amanate.

Conform actualelor prevederi ale OUG 37, rata la credite dupa amanarea acestora timp de noua luni creste cu sume intre 40 si 120 de lei lunar. (vezi aici detalii)

Legea a permis amanarea ratelor la credite si celor aflati in procedura de executare silita, exclusi in prezent din OUG 37.

A fost eliminat termenul maxim de 14 mai, pana cand pot fi trimise cererile de amanare, conform OUG 37/2020, acestea putand fi facute oricand pana la finalul anului.

De asemenea, au fost eliminate din OUG 37 si prevederile prin care de amanarea ratelor puteau beneficia doar cei afectati direct sau indirect de OUG 37, astfel ca toata lumea ar fi putut amana rata la credite.

In acelasi timp, de lege puteau beneficia si cei cu restante la credite, in contrast cu conditia din OUG 37, ca solicitantii sa nu inregistreze restante la data formularii cererii.

Legea anulata de Curtea Constitutionala permiterea amanarea ratelor si la firme de recuperare creante, in schimb au fost excluse Casele de Ajutor Reciproc (CAR).

Legea mai prevedea expres ca sunt incluse si firmele de leasing financiar si operational, desi OUG se aplica oricum si acestora.

O alta prevedere importanta din legea anulata este suspendarea tuturor executarilor silite si a popririlor, pana la finalul anului.

Executorii judecatoresti nu au fost deloc impresionati de oamenii afectati de pandemia COVID-19, care erau si anterior intr-o situatie financiara dificila, astfel ca au ajuns sa fie executati silit si cu poprire pe salarii si conturi.

Executorii judecatoresti nu au sistat popririle, asa cum a facut statul (popririle de la ANAF si primarii au fost suspendate) si bancile, cu ratele la credite. (vezi aici detalii)

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19Economia post-pandemie COVID-19, in viziunea BNR

Revenirea economică din criza generată de pandemia COVID-19 ar putea fi ghidată, printre altele, de măsuri de susținere a companiilor din sectoare intensiv tehnologice, în vederea captării potențialului important de dezvoltare din acest domeniu, apreciaza Banca Nationala a Romaniei detalii

Maine este ultima zi in care mai puteti cere amanarea ratelor la creditele de la BCR si BRD

Cei care au credite la BCR si BRD si sunt afectati de criza coronavirusului mai pot depune cereri de amanare a ratelor pana maine, 30 iunie, conform ofertelor proprii ale celor doua banci, pe o perioada de pana la trei luni. BCR si BRD au prelungit pana la finalul lunii perioada de detalii

OTP Bank renunta sa mai aplice dobanda la dobanda pentru 1.000 de credite cu rate amanate, dupa reclamatiile clientilor

OTP Bank a fost nevoita sa nu mai aplice dobanda la dobanda pentru 1.000 de credite pentru care clientii au cerut amanarea ratelor, conform OUG 37/2020, dupa criticile unei asociatii pentru protectia consumatorilor. OTP Bank a fost acuzata de asociatia pentru protectia consumatorilor detalii

Ultima saptamana in care se mai pot amana ratele la credite

Aceasta este ultima saptamana cand persoanele fizice si firmele afectate de criza coronavirusului mai pot amana ratele la creditele de la banci si IFN-uri, termenul fiind 15 iunie 2020, conform prevederilor OUG 37/2020. Perioada de amanare a ratelor poate fi intre una si noua luni, dar detalii

Ultimele Comentarii