BANCI | Analiza

BRD mentine ridicat profitul, la 1,5 miliarde lei, desi achita o taxa pe active de 75 milioane lei, pentru ca a crescut creditarea cu doar 4% si a majorat marja de dobanda

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-02-06 20:26

BRD, subsidiara grupului francez Groupe Societe Generale, a platit in 2019 o taxa pe activele bancare de 75 milioane lei, intrucat si-a majorat volumul de credite cu doar 4,6%, la jumatate fata de media sistemului bancar si plafonul de 8% stabilit in OUG 114/2018, abrogata la inceputul acestui an de noul guvern liberal.

OUG 1/2020 care a abrogat taxa bancara este insa in pericol de a fi anulata, la randul ei, de Parlament, in contextul turbulentelor politice: comisiile economie au votat astazi impotriva adoptarii acesteia.

Pentru BRD, aceasta taxa aproape ca nu a contat, dat fiind ca banca a reusit sa obtina si anul trecut un profit net ridicat, de 1,5 miliarde lei, la nivelul din anul precedent. In consecinta, BRD a decis a plateasca actionarilor din profit un dividend brut pe acțiune similar cu cel din 2018, de 1,64 RON/acțiune.

OUG 114 stabilea ca bancile care nu reusesc o crestere a creditarii de cel putin 8% trebuie sa achite o taxa pe active financiare, in principal pe credite, mai putin cele Prima Casa, in valoare de 0,4% in cazul bancilor mari, cu o cota de piata de peste 1%, si 0,2% in cazul bancilor mai mici.

Taxa trebuie achitata si de bancile care nu-si diminueaza marja de dobanda (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) tot cu 8% sau daca nivelul acesteia este sub 4%.

BRD nu s-a incadrat in niciunul dintre aceste plafoane.

Astfel, banca franceza si-a majorat soldul de credite nete, inclusiv Prima Casa, cu doar 4,6% in 2019, la jumatate fata de media sistemului bancar, de 8,3%, si de limita de 8% stabilita in OUG 114.

In privinta marjei de dobanda, aceasta a crescut, cel mai probabil, dupa cum reise din comunicatul BRD, in care se vorbeste despre "mediul favorabil al ratelor de dobândă", care inseamna, in jargonul bancar, o crestere a marjei de dobanda.

BRD, printre cele mai scumpe banci

De altfel, BRD practica printre cele mai mari dobanzi la credite dintre bancile romanesti si printre cele mai mici la depozite, conform clasamentelor realizate de Bancherul.ro.

Astfel, BRD are cele mai mari dobanzi la creditele ipotecare (vezi aici topul dobanzilor la credite ipotecare) si printre cele mai mari si la creditele de nevoi personale (vezi aici topul dobanzilor la creditele de nevoi personale), in timp ce la depozite practica cele mai mici dobanzi.

In aceste conditii, clientii BRD raman in pierdere in cazul unui depozit de 10.000 de lei pe 12 luni (vezi aici topul dobanzilor la depozite), intrucat banca are cele mai mari comisioane pentru un cont curent cu card si online banking (vezi aici topul comisioanelor la conturile bancare).

Marja de dobanda de 9%

La creditele imobiliare, BRD percepe o dobanda medie in jurul a 7%, iar la creditele de consum de 14%, astfel ca media dobanzii la credite este de 10%, in timp ce pentru depozitele populatiei banca plateste o dobanda de numai 1%.

Ceea ce inseamna ca marja de dobanda (de castig) a BRD se ridica la 9%.

 

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  taxa bancara  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaDobanzile la creditele pentru firme sunt cu un punct mai mari decat in urma cu trei ani, desi e criza

Desi ne aflam in criza coronavirusului, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut de doua ori dobanda de politica monetara, la 1,75%, dobanda medie la creditele noi in lei pentru firme este cu un punct mai mare decat in urma cu trei ani, in 2017, cand dobanda BNR era la acelasi nivel ca detalii

Creditarea si-a revenit in iunie, dupa doua luni de scadere, ajutata de Programul IMM Invest

Creditele obtinute de populatie si firme de la banci au revenit pe crestere in iunie, dupa doua luni de scadere, din cauza crizei COVID-19, cu exceptia creditelor pentru locuinte, care nu au fost afectate de pandemie, desi Programul Prima Casa este blocat de trei luni. Cea mai mare detalii

Programul Prima Casa este blocat de trei luni

Programul Prima Casa, prin care se pot obtine credite pentru locuinte cu un avans de 5% si o dobanda variabila plafonata la 2% + IRCC (2,14%), adica 4,14%, este blocat de peste trei luni, mai exact din 3 aprilie, cand a intrat in vigoare noua lege care modifica acest program si-l redenumeste "O detalii

Ce s-a intamplat cu dobanzile la credite si depozite, dupa ce BNR a scazut dobanda de referinta

Banca Nationala Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct, in 23 mai 2020, de la 2,5% la 2%, pentru a ajuta economia sa faca fata crizei COVID-19. Decizia BNR s-a transmis integral, in urmatoarele doua luni, la dobanzile pietei interbancare: ROBOR la 3 detalii

Ultimele Comentarii