BANCI | Ultima Ora

Doua banci reiau negocierile pentru scaderea ratelor celor care mai au credite in franci elvetieni (CHF)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-01-09 07:16

O asociatie care reprezinta persoanele cu credite in franci elvetieni (CHF), denumita Credere, a anuntat ca a trimis la banci invitatii de renegociere a pretului creditelor in franci elvetieni (CHF), a caror valoare s-a dublat fata de leu si implicit ratele la imprumuturi au crescut de doua ori din momentul in care au fost obtinute, in perioada 2007-2008.

Doua banci au acceptat negocierea: Banca Transilvania, care nu a dat credite in franci, dar le-a preluat de la Bancpost, dupa ce a cumparat aceasta banca, si OTP Bank, cea care a introdus creditele in franci in Romania, si una dintre cele  mai agresive in vanzarea lor, datorita faptului ca aveau dobanzi mai mici decat cele in euro.

Celelalte banci cu credite din CHF, Raiffeisen Bank, First Bank (fosta Piraeus Bank), Eurobank (care a ramas cu o parte dintre creditele Bancpost, dupa vanzarea catre Banca Transilvania), Credit Europe Bank si Banca Românească, inca nu au acceptat invitatia la dialog.

In prezent exista sub 20.000 de persoane cu credite in franci elvetieni, fata de peste 80.000 cate erau inainte de aprecierea puternica a francului, dupa criza din 2009 si apoi din ianuarie 2015, cand Banca Centrala a Elvetiei a lasat liber francul.

In acest moment au izbucnit si protestele celor care aveau credite in franci elvetieni, care au determinat BNR sa ceara bancilor sa le usureze povara.

Ofertele bancilor de conversie in lei a creditelor in franci, cu o reducere a datoriei, au venit insa greu si au fost acceptate doar de o parte dintre clientii acestora, restul trecand de partea avocatilor si politicienilor care le promiteau conversia la cursul istoric, din data acordarii creditelor (inghetarea cursului).

Demersurile politicienilor si avocatilor s-au dovedit insa ilegale, fiind amendate atat de instantele de judecata din Romania si Uniunea Europeana, cat si de Curtea Constitutionala.

Acum, singura solutie pentru cei care inca mai au credite in franci este o renegociere a acestora.

Asociatiile pentru protectia consumatorilor au mai incercat si in trecut negocierea, in numele clientilor, a contractelor de credite in franci, insa fara succes, bancile preferand sa lanseze oferte standard de conversie in lei a respectivelor credite pentru toti clientii lor.

Ramane de vazut daca in acest caz asociatia va negocia in numele clientilor sau va ajunge la un acord de principiu cu bancile, iar acestea vor propune clientilor noi solutii de conversie in lei a creditelor in CHF, probabil tot cu o reducere a datoriei.

Comunicatul Credere:

Asociația Credere pentru Informarea, Consilierea și Educarea Consumatorilor a lansat o invitație la negociere băncilor care au acordat credite în franci elvețieni (CHF). Demersul asociației a pornit de la declarațiile publice ale reprezentanților băncilor privind valorile pe care pretind că le respectă în raport cu propriii lor clienți: dialogul, transparența și încrederea. Din acest motiv, solicităm din nou băncilor să accepte invitația noastră de a găsi soluții privind situațiile dramatice în care se regăsesc debitorii în CHF.

Asociația Credere a invitat la negociere următoarele bănci: Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, OTP, First Bank, Eurobank, Credit Europe Bank, Banca Românească. Până la emiterea acestui comunicat de presă au răspuns pozitiv reprezentanții Băncii Transilvania și OTP. First Bank ne-a transmis că analizează propunerea și că va reveni cu un răspuns. Ceilalți reprezentanți ai băncilor nu au răspuns în niciun mod invitației la negociere.

Considerăm că situația clienților cu credite în CHF poate fi rezolvată pe cale amiabilă și că soluțiile pe care le vom propune reduc numărul proceselor între clienți și bănci, situații care generează costuri pentru ambele părți. In plus, contextul european al protecției consumatorilor de servicii financiar-bancare s-a schimbat radical în ultimii ani, directivele și deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene obligând instituțiile să conceapă contracte clare, transparente și lipsite de clauze abuzive. De aceea, considerăm că este necesară alinierea contractelor vechi la noile prevederi.

Dorim rezolvarea situației dramatice în care se află clienții, creșterea ratelor afectându-le sănătatea, intregritatea psihică și demnitatea umană. Apreciem deschiderea băncilor care au răspuns pozitiv invitației noastre și ne exprimăm speranța că vom identifica soluții comune, benefice ambelor părți. Totodată, sperăm ca și celelalte bănci să dea curs invitației noastre.

Asociația Credere pentru Informarea, Consilierea și Educarea Consumatorilor a fost înființată în anul 2018, la inițiativa unui grup de consumatori care în ultimii 9 ani s-au implicat activ în demersuri care au avut drept obiectiv protejarea intereselor consumatorilor de servicii financiar-bancare. Membrii fondatori ai asociației Credere au peste 20 de ani de experiență în materie de protecție a consumatorilor de servicii financiar-bancare, fiind licențiați în economie și drept.

 

Taguri: First Bank  Easy Credit  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  BT Pay  Banca Romaneasca  Credit Europe Bank  

Comentarii

Claudiu
Ciudate negocieri
Ciudate negocieri. Nu știu de am impresia că asociația Credere este de partea băncilor. O negociere cu 30% discount din sold și conversie la cursul zilei (aproape de maximul istoric) va fi în beneficiul băncilor. Practic clienții accepta înfrângerea și convertesc la un curs enorm plătind creditul acordat in lei de 4 ori (franci nu existau nici 0,1% in Romania). Este o capcana...nu se precizează la ce dobânda se va plati in lei, ce formula de calcul, sunt multe necunoscute, practic după 12 ani in care clientul a achitat creditul peste 150% din ceea ce i s-au acordat face inca un "împrumut" in urma negocierii pentru a plăti încă 250%...poate chiar mai mult, peste câțiva ani fiind obligat să convertească în euro odată cu trecerea la euro. In Credere nu am încredere....

POPESCU
BANCILE CAMATARE
Calcul privind hotia bancilor Facem o analogie ca sa fie mai usor de inteles. Banca este o "porcarie" profesionista care vinde purcei. Ex. concret Banca iti dadea credite in 2007 - 100.000 de porci albi - la val. de 198.000 lei - la un curs de 1,98 CHF pe 30 de ani. Dobanda pe care o incaseaza este de sa zicem de 5% - respectiv vreo 50 de purcelasi albi (ps: am redus nr. porcilor sa se inteleaga mai usor) Deci pe luna trebuie sa restitui vreo 277 purcei albi (rata credit) + dobanda cei 50 de purcelasi albi. Banca nu a avut CHF cand s-a dat creditul si era obligata sa se imprumute pt a acorda acesti porci. A cumparat la un curs de 1,98 lei CHF porcii si i-a dat clientului. Acum si banca restituie porcii de unde i-a luat, deci aceeasi valuta, indiferent de curs. Pana aici ok, dar dobanda incasata de banca, adica acei 50 de purcelasi albi erau initial la un curs de 1,98 lei, iar acum este de 4,40 lei. Adica banca vinde cei 50 de purcelasi cu 4,40 lei. Initial 50 x 1,98 lei = 99 lei, iar acum 50 x 4,40 lei = 220 lei. Deci dc scadem valoarea porcilor din prezent cu valoarea porcilor de la acordare avem o surpriza. Adica 220 lei - 99 lei = 121 lei. Ce reprezinta cei 121 lei - 121 purcelasi negrii pe care ii incaseaza porcaria, adica banca. Unde erau prevazuti purcelasii negrii in contract, nicaieri. Cum se numeste in codul fiscal incasarea de venituri necuvenite .....- Deci porcaria (banca) pe langa dobanda care incaseaza in conditiile in care ti-a spus ca iti da cei mai buni porci de pe piata, in conditiile cele mai ieftine si conform clauzelor contractuale care nu au fost negociate cu niciun client, ci impuse, fara a proteja in niciun fel consumatorul ci doar pe ea in fata devalorizarii leului, nici nu vrea sa auda de renegociere - oare cum se numeste - tot o porcarie. Si ca sa fie porcaria si mai faina la ce curs iti schimba cand te duci la banca sa platesti rata fata de cursul BNR,..... cu mult mai mare ca doar in Romania misuna la tranzactii in CHF si afaceri de se fac licitatii din secunda in secunda si se si explica acest curs foarte ridicat. Asadar acea banca pe care am denumit-o la inceput "porcarie" dupa cum stim cu totii s-a purtat ca o adevarat SCROAFA cu, consumatorii. Aviz DNA, institutii abilitate, nu credeti ca ar fi timpul sa va autosesizati sa vedeti ca bancile stiau ca acest curs va exploda si si-au inselat clientii ... vezi documente Raiffeisen iesite in spatiul public prin care se adevereste ca aveau acea informatie... Astept explicatii stiintifico-fantastice din partea bancilor sa ne detalieze cum au nesimtirea ordinara sa incaseze atatia purcelasi negrii (dobanda ascunsa de altfel) in conditiile in care consumatorii sunt la pamant. Renegocierea contractului trebuie facuta in instanta si cum a decis Curtea de Apel Bucuresti intr-un caz, daca nu ma insel cu Banca Romaneasca, ratele lunare trebuiesc achitate la un curs mediu de la data acordarii pana in prezent.

Mihaela I
BANCA ROMANEASCA - NU NEGOCIAZA
Suntem considerati teroristi, cu noi nu se negociaza nimic. Cea mai de cacao banca si cica e Banca Romaneasca.

Claudiu
Excelent dl. Popescu
Excelent comentariu domnule Popescu...eu ce as vrea sa se afle si sa se demonstreze este LEGAL banca nu trebuia sa demonstreze ca avea lichiditati in CHF, sau macar un procent minim lichiditati?!? De ce nu se poate astazi acorda credite in cuie de aluminiu, de exemplu?!? Pentru ca BNR reglementeaza acest lucru, probabil o fi raspunsul. Ok, la vremea aceea ce facea?!? De nu isi schimba numele din BNR in BNB - Banca Nationala a Bancilor? Oricum este un furt pe fata atat al bancilor, cat si al BNR-ului, politicienilor etc. Este o problema de securitate nationala, daca analizeaza cineva au fost peste 1 milion de romani care au plecat din tara din aceasta cauza.

Popescu
Multumesc dl. Claudiu pt aprecieri
Am sa va raspund tot eu ca transparenta băncilor o cunoaștem cu toții. Răspunsul este DA, era perfect legal la vremea respectivă ca banca sa cumpere la licitație CHF cu lei sau depozit bilateral, dar nu cred ca a fost cazul. Problema era ca pe piata raportul era alarmant si nu s-a făcut nimic intre creditele acordate in CHF si lichiditatile+depozitele existente in CHF. Băncile s-au folosit doar informatic cumparand la licitații CHF si acordând in final vânzătorului de imobil suma in lei sau euro. Peste 90% din credite au fost schimbate in lei sau în euro in ziua acordării creditului. Motiv pentru care băncile pot fi acuzate de tranzacții suspecte privind îmbogățire prin plasamente in viitor cu dobânda atractivă care de fapt din 5% se transformă în peste 12% până la lichidarea creditului daca nu si mai mult. Acuzate că au înșelat clienții prin modul de atragere si de promovare a acestor credite pe de o parte si faptul ca știau ce urmează fără a proteja deloc consumatorii asta este mult mai grav....Mai mult de jumătate din aceste credite au fost acordate pentru achiziția de locuințe, iar clienții au fost de bună credință, nu au jucat la pariuri sau la bursa. Drepturile constitutionale ale cetățenilor au fost încălcate flagrant de către instituțiile statului ..... dar care stat, ca noi de 30 de ani nu putem vorbi de un stat democratic, ci de niste lichele care fura si fura zi de zi, iar noi plătim facturile acestora. S-a furat si scos bani din tara asta de nici romanii nu au plecat cu atata aur după ei cand la vizitat ultima data pe Decebal.

justititarul
INALTA CURTE ...
Nu inteleg de ce cand sunt atat de multe dosare avocatul poprului sta degeaba si nu sesizeaza Inalta Curte privind luarea unei decizii unitare de catre toate instantele din tara. Nu e posibil ca pe acelas tip de contract de la aceeasi banca o Judecatorie de la Cluj sau Timisoara sa se dcida conversia in CHF iar cei de la Sibiu care se cred mai destepti sa se pronunte impotriva. Oara noi cetatenii nu ar trebui sa dam statul in judecata pentru lipsa de transparenta in actul de justitie. Asta se intampla pentru ca isi permit atata timp cat nu exista raspunderea magistratului. WTF, ramai tampit - Adaptarea Contractului De Credit la 3 lei / CHF , dosar ramas definitiv la Curtea de Apel Bucuresti, impotriva Bancii Romanesti.https://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/adaptarea-contractului-de-credit-curs-valutar-adaptat/ Vorbim de acelasi contract de credit garantat cu ipoteca in aceeasi perioada si 4 instante dau verdicte diferite. Pai sa nu ramai interzis ..... Curtea de Apel Cluj sesizează Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a tranșa situația dosarelor ce au ca obiect înghețarea cursului de schimb. https://credere.ro/clujustro-curtea-de-apel-cluj-sesizat-cjue-intr-un-proces-privind-inghetarea-cursului-chf-ron Au dat la fund dosarul vreo 3 ani de zile pana au de gand sa raspunda juristii de la UE... Puteti sa zici ce vreti de unguri ba da au sange in vene .... i-au durut in cot cand i-au speriat ca isi vor retrage bancile capitalul daca ingheata cursul si l-au inghetat la timp ai acolo chiar ca erau multe dosare fata de ale noastre. Pana mea de lucruri slabe .... ai nostrii se vand pe orice ....Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBanca Transilvania a accelerat cresterea in 2023, majorandu-si profitul cu 20%, la aproape 3 miliarde lei

Banca Transilvania a anuntat rezultatele financiare obtinute in 2023, an in care a accelerat cresterea reusind majorarea profitului net, la nivel de grup, cu 20%, la aproape 3 miliarde de lei. Banca a atras 623.000 de clienti noi in 2023, numarul total al detalii

Banca Transilvania isi sfatuieste clientii cum sa evite fraudele online

Banca Transilvania vine cu o serie de recomandări pentru clienții săi, pentru evitarea tentativelor de fraudă online, pe fondul creșterii numărului acestora atât la nivel național, cât și internațional, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Obiectivul detalii

Sase banci iti arata numele persoanei careia-i trimiti bani, pentru prevenirea fraudelor

In aplicatiile de mobile banking sau internet banking ale unui numar sase banci poti vedea si numele persoanei careia-i trimiti banii, nu doar banca la care are contul, o masura pentru prevenirea fraudelor. Cele sase banci sunt CEC Bank, ING, Libra Bank, First detalii

La CEC Bank, platile instant se fac automat, iar comisionul scade la 2,8 lei pentru sume sub 500 de lei

CEC Bank a anuntat ca din 14 februarie platile instant in lei se fac automat, iar comisionul scade la 2,8 lei online si 7 lei la ghiseu, pentru sume mai mici de 500 de lei: "Din 14 februarie 2024, poți face plăți instant mai simplu și la costuri mai detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii