RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

E normal sa se faca de doua ori schimb valutar la o plata cu cardul MasterCard in Canada?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-12-29 11:03

"Mi-am luat un card Mastercard in lei de la Alior Bank pentru a-l folosi la cumparaturi in Canada, unde-mi vizitez nepotii, le-am spus asta celor de la banca, si mi-au spus ca pot sa fac cumparaturi cu el fara probleme, fara comision, si de asemenea pot sa scot bani de la bancomate, tot fara comision, dupa cum isi fac reclama: retrageri gratuite oriunde in lume.

Timp de doi ani am folosit cardul, insa recent, de cand mi-am pus pe telefon aplicatia de mobile banking Telekom banking, am constatat doua lucruri:

1. Mi s-a luat comision la retragerile de bani de la bancomate: de exemplu, 3 dolari pentru o suma retrasa de 100 de dolari

2. Mi s-a facut de doua ori schimb valutar, o data din lei in dolari canadieni, apoi din dolari canadieni in dolari americani, la cotatii dezavantajoase in urma carora am pierdut bani. Nu multi, dar timp de doi ani, cat am facut plati, se aduna.

Am intrebat la Alior, dar au dat vina pe MasterCard, mi-au spus ca asta e politica Mastercard. Eu vreau sa stiu daca este adevarat, iar daca da, de ce se procedeaza astfel. De ce nu se face o singura conversie, din lei in dolari canadieni? De ce trebuie sa se faca si conversia in dolari americani, pentru a nu pierde bani?" intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

In privinta comisionului pentru retragerea banilor de la bancomat, trebuie sa faceti o reclamtie la Alior Bank, daca in contractul cu banca nu aveti acest comision, si sa cereti rambursarea respectivelor comisioane.

In privinta pierderilor din diferentele de curs valutar, acestea sunt cauzate de cotatia defavorabila practicata de Alior Bank, adica un curs de schimb cu mult mai mare decat cel al BNR.

De exemplu, astazi cursul Alior pentru vanzarea de dolari americani (USD) este 4,4188 lei, fata de cursul BNR de 4,2999 lei, iar cursul pentru vanzarea de euro pe carduri este 4,9250 lei, fata de cursul BNR de 4,7799 lei.

E necesar sa se faca doua schimburi valutare, o data din dolari canadieni in dolari americani, iar apoi din dolari americani in lei, pentru ca aceasta este procedura de plata in valuta cu un card in lei, conform explicatiilor Mastercard (vezi raspunsul mai jos).

In acelasi timp, Mastercard avertizeaza ca este posibil sa fi pierdut bani si daca ati folosit la bancomatele din Canada optiunea de conversie valutara dinamica (Dynamic Currency Conversion), adica daca pe ecran v-a aparut intrebarea daca vreti sa faceti tranzactia in moneda locala (dolari canadieni) sau in moneda cardului (lei), iar dumneavoastra ati selectat, fireste, moneda locala, dat fiind ca scoteati dolari americani, caz in care ati fost taxata costisitor, un adevarat jaf, de exemplu in cazul bancomatelor Euronet, dupa cum apreciaza utilizatorii (vedeti detalii aici)

Vedeti in fotografie optiunea de conversie valutara dinamica si ce trebuie sa selectati (retragere fara conversie), cand va apare la bancomat.

Iata raspunsul Mastercard:

“Pornind de la relatarea de mai jos, presupunerea noastra este ca POS-ul avea activat serviciul de conversie valutara dinamica (Dynamic Currency Conversion), care a detectat automat moneda in care era emis cardul si, astfel, procesul de conversie a inceput de la lei.

In acel moment, posesorul de card a fost intrebat de catre comerciant daca doreste efectuarea tranzactiei in moneda cardului (lei) sau in moneda locala (dolar canadian) si, ulterior, acesta a hotarat sa plateasca in lei, nu in moneda locala, fapt ce a determinat primul pas al conversiei din lei in moneda locala, la cursul stabilit de banca acceptatoare.

Totodata, am vrea sa adaugam faptul ca pe chitanta de POS se mentioneaza o serie de informatii care vor ajuta la identificarea acestei spete, precum valoarea tranzactiei in moneda locala, valoarea tranzactiei in moneda cardului (dupa cum se agreeaza impreuna cu posesorul de card) si rata de conversie utilizata.

In ceea ce priveste a doua conversie din dolari canadieni in dolari americani, acest pas este esential pentru decontarea intre cele 2 entitati: emitent si acceptator. Bancile, fie emitenti sau acceptatori, folosesc un cont de decontare care este setat de cele mai multe ori in Euro sau in dolari americani.

Al treilea pas de conversie este obligatoriu pentru postarea tranzactiei in cont deoarece moneda cardului este Lei, iar tranzactia a fost decontata in dolari americani; insa cursul de referinta pentru aceasta tranzactie este cel al bancii emitente.

De mentionat este ca serviciul DCC este oferit de acceptator atat pe terminalele POS cat si pe cele ATM, iar conversia valutara nu este influentata in nici un fel de catre Mastercard.

In incheiere, recomandam ca toate platile realizate in strainatate sa fie efectuate in moneda locala pentru a evita supracomisionarea acestora.” (Vezi stirea integral)

 Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam.

Taguri: comisioane card  comision retragere bani bancomat (ATM)  Telekom Banking  MasterCard  Reclamatiibanci.ro  Educatie financiara  Alior Bank  ATM Euronet  carduri de debit  Euronet  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraCand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

  

Ultimele Comentarii