RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

E normal sa se faca de doua ori schimb valutar la o plata cu cardul MasterCard in Canada?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-12-29 11:03

"Mi-am luat un card Mastercard in lei de la Alior Bank pentru a-l folosi la cumparaturi in Canada, unde-mi vizitez nepotii, le-am spus asta celor de la banca, si mi-au spus ca pot sa fac cumparaturi cu el fara probleme, fara comision, si de asemenea pot sa scot bani de la bancomate, tot fara comision, dupa cum isi fac reclama: retrageri gratuite oriunde in lume.

Timp de doi ani am folosit cardul, insa recent, de cand mi-am pus pe telefon aplicatia de mobile banking Telekom banking, am constatat doua lucruri:

1. Mi s-a luat comision la retragerile de bani de la bancomate: de exemplu, 3 dolari pentru o suma retrasa de 100 de dolari

2. Mi s-a facut de doua ori schimb valutar, o data din lei in dolari canadieni, apoi din dolari canadieni in dolari americani, la cotatii dezavantajoase in urma carora am pierdut bani. Nu multi, dar timp de doi ani, cat am facut plati, se aduna.

Am intrebat la Alior, dar au dat vina pe MasterCard, mi-au spus ca asta e politica Mastercard. Eu vreau sa stiu daca este adevarat, iar daca da, de ce se procedeaza astfel. De ce nu se face o singura conversie, din lei in dolari canadieni? De ce trebuie sa se faca si conversia in dolari americani, pentru a nu pierde bani?" intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

In privinta comisionului pentru retragerea banilor de la bancomat, trebuie sa faceti o reclamtie la Alior Bank, daca in contractul cu banca nu aveti acest comision, si sa cereti rambursarea respectivelor comisioane.

In privinta pierderilor din diferentele de curs valutar, acestea sunt cauzate de cotatia defavorabila practicata de Alior Bank, adica un curs de schimb cu mult mai mare decat cel al BNR.

De exemplu, astazi cursul Alior pentru vanzarea de dolari americani (USD) este 4,4188 lei, fata de cursul BNR de 4,2999 lei, iar cursul pentru vanzarea de euro pe carduri este 4,9250 lei, fata de cursul BNR de 4,7799 lei.

E necesar sa se faca doua schimburi valutare, o data din dolari canadieni in dolari americani, iar apoi din dolari americani in lei, pentru ca aceasta este procedura de plata in valuta cu un card in lei, conform explicatiilor Mastercard (vezi raspunsul mai jos).

In acelasi timp, Mastercard avertizeaza ca este posibil sa fi pierdut bani si daca ati folosit la bancomatele din Canada optiunea de conversie valutara dinamica (Dynamic Currency Conversion), adica daca pe ecran v-a aparut intrebarea daca vreti sa faceti tranzactia in moneda locala (dolari canadieni) sau in moneda cardului (lei), iar dumneavoastra ati selectat, fireste, moneda locala, dat fiind ca scoteati dolari americani, caz in care ati fost taxata costisitor, un adevarat jaf, de exemplu in cazul bancomatelor Euronet, dupa cum apreciaza utilizatorii (vedeti detalii aici)

Vedeti in fotografie optiunea de conversie valutara dinamica si ce trebuie sa selectati (retragere fara conversie), cand va apare la bancomat.

Iata raspunsul Mastercard:

“Pornind de la relatarea de mai jos, presupunerea noastra este ca POS-ul avea activat serviciul de conversie valutara dinamica (Dynamic Currency Conversion), care a detectat automat moneda in care era emis cardul si, astfel, procesul de conversie a inceput de la lei.

In acel moment, posesorul de card a fost intrebat de catre comerciant daca doreste efectuarea tranzactiei in moneda cardului (lei) sau in moneda locala (dolar canadian) si, ulterior, acesta a hotarat sa plateasca in lei, nu in moneda locala, fapt ce a determinat primul pas al conversiei din lei in moneda locala, la cursul stabilit de banca acceptatoare.

Totodata, am vrea sa adaugam faptul ca pe chitanta de POS se mentioneaza o serie de informatii care vor ajuta la identificarea acestei spete, precum valoarea tranzactiei in moneda locala, valoarea tranzactiei in moneda cardului (dupa cum se agreeaza impreuna cu posesorul de card) si rata de conversie utilizata.

In ceea ce priveste a doua conversie din dolari canadieni in dolari americani, acest pas este esential pentru decontarea intre cele 2 entitati: emitent si acceptator. Bancile, fie emitenti sau acceptatori, folosesc un cont de decontare care este setat de cele mai multe ori in Euro sau in dolari americani.

Al treilea pas de conversie este obligatoriu pentru postarea tranzactiei in cont deoarece moneda cardului este Lei, iar tranzactia a fost decontata in dolari americani; insa cursul de referinta pentru aceasta tranzactie este cel al bancii emitente.

De mentionat este ca serviciul DCC este oferit de acceptator atat pe terminalele POS cat si pe cele ATM, iar conversia valutara nu este influentata in nici un fel de catre Mastercard.

In incheiere, recomandam ca toate platile realizate in strainatate sa fie efectuate in moneda locala pentru a evita supracomisionarea acestora.” (Vezi stirea integral)

 Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam.

Taguri: comisioane card  comision retragere bani bancomat (ATM)  Telekom Banking  MasterCard  Reclamatiibanci.ro  Educatie financiara  Alior Bank  ATM Euronet  carduri de debit  Euronet  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraBRD mi-a blocat alocatia copilului pe card si nu vrea sa mi-o dea. Ce pot sa fac?

"Am avut un card la BRD in urma cu 3-4 ani, pe care incasam salariul si alocatia copilului. Acum salariul il primesc pe alt card, iar cand am fost la BRD sa scot alocatia, doamna de la ghiseu n-a vrut sa mi-o dea, pentru ca as avea o datorie mai veche la ei, mai intai sa platesc acea datorie detalii

Cum se fac inselaciunile cu credite in numele bancii HSBC, cu ajutorul Western Union, Money Gram si WhatsUpp

Banca engleza HSBC este preferata hotilor online, care se folosesc de numele acesteia pentru a insela diverse persoane naive, carora le promit credite sau ca le vor cumpara diverse obiecte scoase la vanzare pe site-ul de anunturi gen Olx.ro.
Iata care este reteta unei astfel de inselatorii detalii

BCR nu mi-a aprobat amanarea creditului pentru ca depasesc limita de varsta de 70 de ani. Ce pot sa fac?

"Am completat un formular pentru amânarea cu 9 luni a ratelor la credit la BCR și mi-au răspuns ca nu se poate acest lucru deoarece la sfârșitul contractului de credit voi depăși vârsta de 70 de ani. Ce pot face în aceasta situație?", intreaba un cititor, la detalii

Pensionarii pot cere amanarea ratelor la credite?

"Buna ziua, Am facut o cerere de amanare a ratelor la banca si am fost refuzata, cu motivul ca sunt pensionara, iar pensionarii nu pot beneficia de amanarea ratelor la credite pentru ca nu sunt afectati de criza coronavirusului. Este normal? Familia mea a fost afectata de criza, fiul meu a ramas fara serviciu", intreaba un cititor la Reclamatiibanci.ro. Raspuns ReclamatiiBanci.ro Stimata doamna, Da, si pensionarii pot cere amanarea ratelor la credite, daca ei sau familia acestora, adica sotul/sotia sau copiii, sunt afectati de criza COVID-19. Normele de aplicare a OUG 37/2020 prevad ca pot amana ratele la credite cei carora le-au fost afectate “veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau detalii

Ultimele Comentarii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Amânare plată a ratelor

  Am cerut amanarea ratelor pt i perioada de 6kuni,cererea mi a fost aprobată. Dupa doua luni am ... detalii