BANCI | Analiza

Topul bancilor dupa active in 2018: Banca Transilvania (BT) devine cea mai mare banca din Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-04 09:09

Banca Transilvania (BT) a depasit BCR, dupa preluarea Bancpost, si a devenit cea mai mare banca din Romania dupa active, care au ajuns la 74,3 miliarde lei la finalul lui 2018, cota de piata a bancii fiind de 16,5% din totalul activelor sistemului bancar, in valoare de 451 miliarde lei, conform datelor publicate in raportul anual al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

BCR, a doua mare banca romaneasca, a pierdut din cota de piata in 2018, coborand la 15,05%, de la 15,83%, desi activele au crescut usor, cu 0,17 miliarde lei, la 67,9 miliarde lei.

Si BRD, clasata pe locul trei, a pierdut din cota de piata, in conditiile cresterii activelor cu o jumatate de miliard de lei.

Cota de piata a CEC Bank s-a diminuat la 6,5%, de la 7,41% in anul precedent, in conditiile reducerii activelor cu 2,3 miliarde lei.

Unicredit, Raiffeisen si ING, aflate pe locurile 4,5 si 6 in topul bancilor, si-au majorat cotele de piata in 2018.

Dintre bancile de marime medie, cu cu cote de piata intre 1% si 5% din activele sistemului bancar, cele care au castigat cota de piata sunt Alpha Bank, OTP Bank, Citibank, Intesa Bank, Banca Romaneasca si Libra Bank.

In cazul bancilor mici, cu tote de piata sub 1%, Credit Europe Bank a continuat si anul trecut sa piarda teren, coborand la cota de 0,96%, in timp ce noua banca, BNP Paribas Personal Finance, care acorda cedite de consum cu marca Cetelem, are o pondere a activelor de 0,45% din total.

Restul bancilor mici au ramas in pozitii aproape neschimbate pe parcursul lui 2018, fara ca vreuna sa se remarce.

Cele doua banci pentru locuinte, BCR si Raiffeisen, si-au redus si ele activele din cauza conflictului cu statul.

Activele sistemului bancar au crescut cu 5,5% in 2018, desi 215 unitati au fost inchise

In raportul anual al BNR din 2018 se arata urmatoarele, cu privire la dimensiunea si structura sistemului bancar:

“La 31 decembrie 2018, activele nete bilanțiere din sistemul bancar românesc totalizau 451 169,7 milioane lei, în creștere cu 5,5 la sută față de 31 decembrie 2017.

În contextul achizițiilor de pe piața bancară, numărul instituțiilor de credit s-a redus de la 35 la 34 de instituții de credit, ca urmare a finalizării la 31 decembrie 2018 a fuziunii prin absorbție dintre Banca Transilvania S.A., în calitate de bancă absorbantă, și Bancpost S.A., în calitate de bancă absorbită. Astfel, numărul instituțiilor de credit cu capital majoritar privat străin a scăzut de la 22 la 21.

Cota de piață deținută de instituțiile de credit cu capital majoritar privat autohton a crescut, astfel, de la 14,3 la sută la 31 decembrie 2017 la 16,9 la sută la 31 decembrie 2018 (Tabel 6.2). Concomitent, cota de piață a instituțiilor de credit cu capital majoritar străin (exclusiv sucursalele instituțiilor de credit din străinătate) s-a redus aproximativ în aceeași măsură, de la 66,0 la sută la 63,6 la sută.

De asemenea, schimbări semnificative au intervenit în acționariatul Marfin Bank S.A., prin achiziționarea, în luna iulie 2018, de către firma cipriotă Barniveld Enterprises Limited a unei participații directe de 99,54 la sută, precum și în cadrul Piraeus Bank Romania S.A., prin cumpărarea de către grupul J.C. Flowers, în luna iunie 2018, a unei participații de 99,99 la sută din capitalul social al acesteia.

Începând cu data de 23 octombrie 2018, Piraeus Bank Romania S.A. funcționează sub denumirea de First Bank S.A. Totodată, începând cu finele lunii mai 2019, Marfin Bank S.A. funcționează sub denumirea de Vista Bank S.A.

Pe fondul modificărilor din structura acționariatului instituțiilor de credit, cota de piață în funcție de mărimea capitalului s-a ajustat în mod corespunzător.

Ponderea instituțiilor de credit cu capital majoritar străin în totalul capitalului sistemului bancar (exclusiv sucursalele instituțiilor de credit străine) a scăzut de la 69,3 la sută la 31 decembrie 2017 la 66,9 la sută la 31 decembrie 2018.

În ceea ce privește concentrarea activității bancare, s-a înregistrat o diminuare a ponderii instituțiilor de credit cu o cotă de piață între 1 la sută și 5 la sută cu 2,4 puncte procentuale, de la 19,7 la sută la 31 decembrie 2017 la 17,3 la sută la 31 decembrie 2018, în timp ce segmentul celor cu o cotă de piață de peste 5 la sută, respectiv al celor cu o cotă de piață mai mică de 1 la sută au cunoscut o majorare cu 1,9 puncte procentuale, de la 74,7 la sută la 31 decembrie 2017 la 76,6 la sută la 31 decembrie 2018, respectiv cu 0,5 puncte procentuale, de la 5,6 la sută la 6,1 la sută.

Rețeaua teritorială a instituțiilor de credit a continuat să se restrângă și în 2018, un număr de 215 sucursale și agenții bancare fiind închise, în timp ce numărul salariaților din sistem s-a redus cu 1 307 persoane.

Până la data de 28 mai 2019, Banca Națională a României a primit notificări de la autorități de supraveghere competente din alte state membre ale UE pentru un număr de 299 de instituții care intenționează să furnizeze servicii bancare în mod direct pe teritoriul României.

Potrivit art. 49 din OUG nr. 99/2006, furnizarea de servicii în mod direct de către o instituție de credit autorizată și supravegheată într-un alt stat membru poate fi realizată pe baza notificării transmise Băncii Naționale a României de către autoritatea competentă din statul membru de origine, cuprinzând activitățile pe care instituția de credit intenționează să le desfășoare în România."

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaCresterea economica a Romaniei nu este sanatoasa, avertizeaza BNR

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut puternic in primul trimestru, peste asteptari, cu 5% fata de anul precedent, insa Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca este o dezvoltare nesanatoasa, pentru ca se datoreaza consumului din importuri, care inrautateste indicatorii detalii

Topul bancilor dupa active in 2018: Banca Transilvania (BT) devine cea mai mare banca din Romania

Banca Transilvania (BT) a depasit BCR, dupa preluarea Bancpost, si a devenit cea mai mare banca din Romania dupa active, care au ajuns la 74,3 miliarde lei la finalul lui 2018, cota de piata a bancii fiind de 16,5% din totalul activelor sistemului bancar, in valoare de 451 miliarde lei, conform detalii

Patru banci pregatesc lansarea platilor cu telefoanele iPhone cu aplicatia Apple Pay

Patru banci, dintre care una este pregatita deja de lansare, au anuntat pana acum ca in curand vor permite platile la POS-urile magazinelor sau online cu telefoanele iPhone, prin aplicatia Apple Pay, un serviciu foarte solicitat de clientii a doua banci avansate tehnologic, Banca Transilvania si detalii

Numarul ATM-urilor s-a stabilizat, dupa sase trimestre consecutive de scadere

Numarul bancomatelor (ATM) detinute de bancile si IFN-urile romanesti s-a stabilizat in primul trimestru din acest an, dupa sase trimestre consecutive de scadere, pe fondul procesului de consolidare a sistemului bancar romanesc, avand ca efect diminuarea numarului de banci si implicit a detalii

Ultimele Comentarii

 • Buna seara

  Am si eu o problema sunt din Vrancea si de o lună tot imi dispărea ba semnalul la telefon ba ... detalii

 • Si totusi...

  Ce se intampla cu cei carora li se termina anul acesta programul de economisire si pot justifica ... detalii

 • Informatii

  Buna ziua,sunt pensionara 62 ani pensie 900 ron,asi dori sa imprumut 35000 de euro cu credit ... detalii

 • Pe bune???

  Doamne fereste, cu toata stima, dar partea cu "Ordinul ANPC, emis sub presiunea avocatului Piperea ... detalii

 • Banca Romaneasca

  Rugam ANPC-ul sa treaca si pe la Banca Romaneasca. Multumim ... detalii