BANCI | Opinie

Standard&Poors nu scade ratingul Romaniei, dupa ce Guvernul a acceptat sa schimbe taxa bancara, insa critica politica fiscala si face o evaluare negativa a economiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-16 13:21

Palatul Parlamentului

Standard&Poors (S&P) mentine ratingul Romaniei la BBB- cu perspectiva stabila, dupa ce Guvernul a promis sa schimbe substantial taxa bancara, introdusa prin OUG 114/2018, care daca ar ramane in actuala forma ar putea determina agentia de rating americana sa scada ratingul tarii in categoria junk, nerecomandata investitorilor.

S&P urma sa faca primul pas in vederea scaderii ratingului, in urma cu doua saptamani, prin diminuarea perspectivei de rating de la stabila la negativa, insa Ministerul Finantelor a contestat decizia si a trimis o scrisoare agentiei americane in care promitea modificarea taxei bancare, astfel ca agentia a amanat pana ieri o decizie finala privind ratingul, promisiunile facute determinand-o sa nu faca nicio modificare.

In scrisoarea trimisa S&P, Ministerul Fiantelor a promis reducerea nivelului taxei bancare, exluderea unor active financiare taxabile si eliminarea ROBOR din modul de calcul.

Taxa bancara, de 1,2% in prezent, conform OUG 114, ar urma sa fie redusa la 0,4% pentru bancile mari, cu active de peste 1% din total, si 0,2% pentru bancile mai mici.

In acelasi timp, taxa nu va mai fi aplicata in functie de indicele ROBOR, daca nivelul acestuia trece de 2%, ci de marja neta de dobanda a bancilor (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite), precum si in functie de cresterea sau scaderea volumului de credite acordate de banci, conform ultimelor informatii publicate de presa.

“Mentinerea ratingului si perspectivei stabile a acestuia reflecta asteptarile noastre ca Guvernul va recalibra o parte din masurile introduse prin OUG 114, in urma dialogului cu partile interesate, in vederea amendarii structurii taxei pe activele financiare, inclusiv nelegarea acesteia de ROBOR”, se arata in comunicatul S&P.

“Daca OUG 114 nu va fi modificata, va efecta negativ cresterea economica, bugetul public, competitivitatea economiei fata de alte tari, precum si eficienta politicii monetare”, mai arata S&P.

S&P critica politica fiscala prociclica si lipsa reformelor structurale

Agentia americana de rating face o analiza critica a politicii fiscale si o evaluare negativa a economiei romanesti.

“In opinia noastra, eficienta institutionala a Romaniei ramane redusa, ceea ce afecteaza ratingul tarii”, considera S&P.

Agentia de rating arata ca deficitele extern si cel bugetar se vor majora si vor diminua volumul rezervelor fiscale si cele externe (buffers), aflate la niveluri ridicate.

“In prezent, politica Guvernului este predominant concentrata pe termen scurt, in vederea majorarii salariilor din sectorul public si a pensiilor. Lipsesc reformele structurale, afectand infrastructura si sistemul de educatie. Romania are o lunga istorie de aplicare a unor politici salariale prociclice, care au diminuat investitiile publice si au intrerupt sau inversat perioadele recente de imbunatatiri ale gradului de competitivitate economica”, spune S&P.

“In plus, Romania continua sa fie afectata de coruptie, desi DNA-ul a facut imbunatatiri graduale in ultimii ani. In aceste conditii, controversatele reforme legislative in vederea reducerii pedepselor pentru coruptie si interferenta politica in institutiile independente risca sa slabeasca statul de drept si sa afecteze echilibrele puterilor in stat”, mai arata agentia de rating.

Mediul de afaceri din Romania s-a deteriorat in ultimii trei ani, conform studiului Bancii Mondiale “Ease of Doing Business Survey”, iar Romania a pierdut 15 locuri in topul competitivitatii globale, realizat de Economic Forum, incepand din 2015.

In aceste conditii, observam o tendinta de emigrare a tinerilor educati, din cauza nemultumirii fata de activitatea institutiilor tarii si a scepticismului cu privire la imbunatatirea conditiilor de viata.

S&P prognozeaza ca PIB-ul Romaniei va scadea de la 7% in 2017 si 4,1% in 2018 la 3,5% in acest an, din cauza reducerii cererii pentru exporturi si diminuarii investitiilor. Iar posibila scadere a economiei europene ar putea face ca PIB-ul Romaniei sa aiba o crestere si mai modesta.

In consecinta, daca in prezent cresterea medie a PIB-ului pe cap de locuitor din Romania este peste nivelul altor tari din zona, in perioada 2020-2022 cresterea economica va fi in medie de 3% pe an, nivel considerat mai sustenabil.

Agentia de rating spune ca traiectoria cresterii economice va depinde de progresul inregistrat in reformele institutionale si gradul de succes in cresterea investitiilor, cu ajutorul fondurilor UE.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieIn ajunul alegerilor, Guvernul ofera 15.000 de euro celor care-si cumpara o casa noua, in rate fara dobanda, direct de la dezvoltatorii imobiliari

Cu trei zile inainte de alegerile europarlamentare, Guvernul a anuntat un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Programului Prima Casa cu un nou program, botezat “O familie, o casa”, prin care acorda o prima de pana la 15.000 de euro celor care-si cumpara o locuinta detalii

BCE avertizeaza ca taxa bancara poate avea efecte contrare celor propuse de Guvern: exista riscul ca intermedierea financiara sa scada, in loc sa creasca

Banca Centrala Europeana (BCE) considera ca taxa bancara va afecta profiturile bancilor si pe cale de consecinta si capacitatea acestora de a-si spori creditarea, consecinta fiind o reducere a intermedierii financiare, nu o crestere, dupa cum si-a propus Guvernul. De fapt, “taxa pe detalii

Unicredit renunta la Facebook, ramane pe Twitter si LinkedIn

Grupul bancar italian Unicredit a anuntat ca va iesi din 1 iunie 2019 de pe Facebook, din cauza scandalului Cambridge Analytica in care a fost implicata reteaua sociala in primavara anului trecut, cand presa a dezvaluit ca datele a zeci de milioane de utilizatori Facebook au fost folosite ilegal detalii

Romanii si-au redus cheltuielile pentru sarbatorile de Paste, arata un sondaj Provident

Chiar dacă e loc de mini-vacanţă de Paşte şi 1 mai, majoritatea românilor au decis să-şi petreacă sărbătorile acasă. Peste 84% dintre ei spun că nu vor pleca de Paşte şi trei sferturi dintre ei au decis că vor petrece şi 1 mai tot acasă, potrivit unui sondaj realizat de detalii

Ultimele Comentarii