BANCI | Stirea Zilei

De ce nu indraznesc guvernele europene sa permita falimentul bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-19 11:36

Indiferent de culoarea politică, niciun guvern european nu a îndrăznit să lase vreo bancă să dea faliment de la declansarea crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc, comentează, luni, Reuters.

Aceasta pare să fie una dintre lectiile învătate din criza internatională a creditelor, după ce guvernul britanic a decis, la sfârsitul săptămânii trecute, să nationalizeze banca ipotecară Northern Rock, iar Germania a făcut planuri pentru un nou program de slavare a băncii IKB, afectată de problemele de pe piata creditelor.

Două elemente au cântărit greu asupra guvernelor si autoritătilor de reglementare din Marea Britanie si Germania: importanta în crestere a serviciilor financiare în cadrul unei economii postindustriale si teama că un faliment bancar în punctul de apogeu al unei crize mondiale a creditelor ar putea conduce la o reactie de prăbusire în lant.

"Când turbulentele împing de la spate guvernele, acestea vor interveni si vor sustine băncile într-un mod fundamental", a arătat un analist de la compania londoneză Credit Sights, Simon Adamson. "Băncile nu pot fi lăsate să se prăbusească, mai ales în conditiile în care pietele sunt fragile", a adăugat Adamson.

Prăbusirea sectorului american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc a declansat o criză mondială a creditelor, iar băncile de pe pietele internationale au fost obligate să suporte deprecieri ale activelor echivalente cu investitiile lor în valori mobiliare complexe, a căror valoare a fost anulată, deoarece creditorii nu au reusit să îsi mai recupereze împrumuturile.

Criza creditelor a afectat băncile în multe feluri. Astfel, banca IKB a fost amenintată de faliment în iulie 2007, în conditiile în care valoarea investitiilor sale de pe segmentul creditelor ipotecare cu grad mare de risc a scăzut. Banca Northern Rock a fost prima bancă britanică amenintată de faliment în 140 de ani, în conditiile în care clientii si-au retras depozitele.

Grupul bancar elvetian UBS a fost banca europeană cu cele mai mari pierderi de pe pietele internationale în contextul crizei creditelor, afisând deprecieri ale activelor de peste 18 miliarde dolari ca urmare a expunerilor sale la criza creditelor din 2007. UBS a reusit, însă, să se sustină cu ajutorul unei injectii de capital din Singapore si din Orientul Mijlociu, fără a cere ajutorul autoritătilor.

"Desi valoarea deprecierii activelor anuntată de UBS o depăseste pe cea a altor bănci, UBS o poate absorbi. Banca elvetiană nu este nici în situatia disperată a germanilor, nici în cea a bancherilor de la Northern Rock", a mai spus Adamson.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei

Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii

Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

  

Ultimele Comentarii