BANCI | Stirea Zilei

De ce nu indraznesc guvernele europene sa permita falimentul bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-19 11:36

Indiferent de culoarea politicŃ, niciun guvern european nu a ţndrŃznit sŃ lase vreo bancŃ sŃ dea faliment de la declansarea crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc, comenteazŃ, luni, Reuters.

Aceasta pare sŃ fie una dintre lectiile ţnvŃtate din criza internationalŃ a creditelor, dupŃ ce guvernul britanic a decis, la sfÔrsitul sŃptŃmÔnii trecute, sŃ nationalizeze banca ipotecarŃ Northern Rock, iar Germania a fŃcut planuri pentru un nou program de slavare a bŃncii IKB, afectatŃ de problemele de pe piata creditelor.

DouŃ elemente au cÔntŃrit greu asupra guvernelor si autoritŃtilor de reglementare din Marea Britanie si Germania: importanta ţn crestere a serviciilor financiare ţn cadrul unei economii postindustriale si teama cŃ un faliment bancar ţn punctul de apogeu al unei crize mondiale a creditelor ar putea conduce la o reactie de prŃbusire ţn lant.

"CÔnd turbulentele ţmping de la spate guvernele, acestea vor interveni si vor sustine bŃncile ţntr-un mod fundamental", a arŃtat un analist de la compania londonezŃ Credit Sights, Simon Adamson. "BŃncile nu pot fi lŃsate sŃ se prŃbuseascŃ, mai ales ţn conditiile ţn care pietele sunt fragile", a adŃugat Adamson.

PrŃbusirea sectorului american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc a declansat o crizŃ mondialŃ a creditelor, iar bŃncile de pe pietele internationale au fost obligate sŃ suporte deprecieri ale activelor echivalente cu investitiile lor ţn valori mobiliare complexe, a cŃror valoare a fost anulatŃ, deoarece creditorii nu au reusit sŃ ţsi mai recupereze ţmprumuturile.

Criza creditelor a afectat bŃncile ţn multe feluri. Astfel, banca IKB a fost amenintatŃ de faliment ţn iulie 2007, ţn conditiile ţn care valoarea investitiilor sale de pe segmentul creditelor ipotecare cu grad mare de risc a scŃzut. Banca Northern Rock a fost prima bancŃ britanicŃ amenintatŃ de faliment ţn 140 de ani, ţn conditiile ţn care clientii si-au retras depozitele.

Grupul bancar elvetian UBS a fost banca europeanŃ cu cele mai mari pierderi de pe pietele internationale ţn contextul crizei creditelor, afisÔnd deprecieri ale activelor de peste 18 miliarde dolari ca urmare a expunerilor sale la criza creditelor din 2007. UBS a reusit, ţnsŃ, sŃ se sustinŃ cu ajutorul unei injectii de capital din Singapore si din Orientul Mijlociu, fŃrŃ a cere ajutorul autoritŃtilor.

"Desi valoarea deprecierii activelor anuntatŃ de UBS o depŃseste pe cea a altor bŃnci, UBS o poate absorbi. Banca elvetianŃ nu este nici ţn situatia disperatŃ a germanilor, nici ţn cea a bancherilor de la Northern Rock", a mai spus Adamson.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiAm vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioad─â, pe mai multe platforme ╚Öi re╚Ťele de detalii

Trei banci dispar in acest an, concurenta scade

Desi revolutia digitalizarii incurajeaza infiintarea de noi firme fintech care pot stimula competitia dintre banci, in folosul populatiei si firmelor, piata bancara romaneasca trece acum printr-un intens proces de consolidare a bancilor mari, prin disparitia unor jucatori mai detalii

BRD a facut un profit record, dar cate reclamatii a avut, cate fraude online, de cate ori nu a mers aplicatia YOU?

„Rezultate financiare excelente”, „performanta exceptionala in finantare”, „volum impresionant de credite”, „activitate robusta de leasing”. O abundenta de epitete euforice si de cifre financiare record, in detalii

  

Ultimele Comentarii