BANCI | Stirea Zilei

De ce nu indraznesc guvernele europene sa permita falimentul bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-19 11:36

Indiferent de culoarea politicŃ, niciun guvern european nu a ţndrŃznit sŃ lase vreo bancŃ sŃ dea faliment de la declansarea crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc, comenteazŃ, luni, Reuters.

Aceasta pare sŃ fie una dintre lectiile ţnvŃtate din criza internationalŃ a creditelor, dupŃ ce guvernul britanic a decis, la sfÔrsitul sŃptŃmÔnii trecute, sŃ nationalizeze banca ipotecarŃ Northern Rock, iar Germania a fŃcut planuri pentru un nou program de slavare a bŃncii IKB, afectatŃ de problemele de pe piata creditelor.

DouŃ elemente au cÔntŃrit greu asupra guvernelor si autoritŃtilor de reglementare din Marea Britanie si Germania: importanta ţn crestere a serviciilor financiare ţn cadrul unei economii postindustriale si teama cŃ un faliment bancar ţn punctul de apogeu al unei crize mondiale a creditelor ar putea conduce la o reactie de prŃbusire ţn lant.

"CÔnd turbulentele ţmping de la spate guvernele, acestea vor interveni si vor sustine bŃncile ţntr-un mod fundamental", a arŃtat un analist de la compania londonezŃ Credit Sights, Simon Adamson. "BŃncile nu pot fi lŃsate sŃ se prŃbuseascŃ, mai ales ţn conditiile ţn care pietele sunt fragile", a adŃugat Adamson.

PrŃbusirea sectorului american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc a declansat o crizŃ mondialŃ a creditelor, iar bŃncile de pe pietele internationale au fost obligate sŃ suporte deprecieri ale activelor echivalente cu investitiile lor ţn valori mobiliare complexe, a cŃror valoare a fost anulatŃ, deoarece creditorii nu au reusit sŃ ţsi mai recupereze ţmprumuturile.

Criza creditelor a afectat bŃncile ţn multe feluri. Astfel, banca IKB a fost amenintatŃ de faliment ţn iulie 2007, ţn conditiile ţn care valoarea investitiilor sale de pe segmentul creditelor ipotecare cu grad mare de risc a scŃzut. Banca Northern Rock a fost prima bancŃ britanicŃ amenintatŃ de faliment ţn 140 de ani, ţn conditiile ţn care clientii si-au retras depozitele.

Grupul bancar elvetian UBS a fost banca europeanŃ cu cele mai mari pierderi de pe pietele internationale ţn contextul crizei creditelor, afisÔnd deprecieri ale activelor de peste 18 miliarde dolari ca urmare a expunerilor sale la criza creditelor din 2007. UBS a reusit, ţnsŃ, sŃ se sustinŃ cu ajutorul unei injectii de capital din Singapore si din Orientul Mijlociu, fŃrŃ a cere ajutorul autoritŃtilor.

"Desi valoarea deprecierii activelor anuntatŃ de UBS o depŃseste pe cea a altor bŃnci, UBS o poate absorbi. Banca elvetianŃ nu este nici ţn situatia disperatŃ a germanilor, nici ţn cea a bancherilor de la Northern Rock", a mai spus Adamson.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Ace╚Öti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mul╚Ťi bani, dar au ini╚Ťiat ╚Öi un credit de nevoi personale direct din aplica╚Ťia Revolut iar eu acum trebuie sa pl─âtesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

  

Ultimele Comentarii