BANCI | Stirea Zilei

De ce nu indraznesc guvernele europene sa permita falimentul bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-19 11:36

Indiferent de culoarea politicã, niciun guvern european nu a îndrãznit sã lase vreo bancã sã dea faliment de la declansarea crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc, comenteazã, luni, Reuters.

Aceasta pare sã fie una dintre lectiile învãtate din criza internationalã a creditelor, dupã ce guvernul britanic a decis, la sfârsitul sãptãmânii trecute, sã nationalizeze banca ipotecarã Northern Rock, iar Germania a fãcut planuri pentru un nou program de slavare a bãncii IKB, afectatã de problemele de pe piata creditelor.

Douã elemente au cântãrit greu asupra guvernelor si autoritãtilor de reglementare din Marea Britanie si Germania: importanta în crestere a serviciilor financiare în cadrul unei economii postindustriale si teama cã un faliment bancar în punctul de apogeu al unei crize mondiale a creditelor ar putea conduce la o reactie de prãbusire în lant.

"Când turbulentele împing de la spate guvernele, acestea vor interveni si vor sustine bãncile într-un mod fundamental", a arãtat un analist de la compania londonezã Credit Sights, Simon Adamson. "Bãncile nu pot fi lãsate sã se prãbuseascã, mai ales în conditiile în care pietele sunt fragile", a adãugat Adamson.

Prãbusirea sectorului american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc a declansat o crizã mondialã a creditelor, iar bãncile de pe pietele internationale au fost obligate sã suporte deprecieri ale activelor echivalente cu investitiile lor în valori mobiliare complexe, a cãror valoare a fost anulatã, deoarece creditorii nu au reusit sã îsi mai recupereze împrumuturile.

Criza creditelor a afectat bãncile în multe feluri. Astfel, banca IKB a fost amenintatã de faliment în iulie 2007, în conditiile în care valoarea investitiilor sale de pe segmentul creditelor ipotecare cu grad mare de risc a scãzut. Banca Northern Rock a fost prima bancã britanicã amenintatã de faliment în 140 de ani, în conditiile în care clientii si-au retras depozitele.

Grupul bancar elvetian UBS a fost banca europeanã cu cele mai mari pierderi de pe pietele internationale în contextul crizei creditelor, afisând deprecieri ale activelor de peste 18 miliarde dolari ca urmare a expunerilor sale la criza creditelor din 2007. UBS a reusit, însã, sã se sustinã cu ajutorul unei injectii de capital din Singapore si din Orientul Mijlociu, fãrã a cere ajutorul autoritãtilor.

"Desi valoarea deprecierii activelor anuntatã de UBS o depãseste pe cea a altor bãnci, UBS o poate absorbi. Banca elvetianã nu este nici în situatia disperatã a germanilor, nici în cea a bancherilor de la Northern Rock", a mai spus Adamson.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii