RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

E legal ca executorul sa aplice dobanzi, comisioane si penalitati?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-19 11:16

"Buna ziua! In textul intiintarii de la BEJ scrie asa: ....suma compusa din X lei reprezentand credit restant, ce sa va actualiza potrivit criteriilor cuprinse in titlul executoriu pana la achitarea intergrala a debitului, prin calcularea dobanzii si a comisioanelor...etc".
Din 2 popriri (credit si card) una e achitata de cateva luni iar cei de la BEJ imi spun ca nu o pot inchide pt ca nu au de la banca dobanzile si comisioanele actualizate.
E legal asa ceva? Pot amana inca 1-2 ani si sa-mi calculeze dobanzi etc...?", intreaba un cititor la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns

Stimata doamna,

Este ilegal ca executorul judecatoresc (BEJ), banca, IFN-ul sau firma de recuperare creante sa aplice dobanzi, comisioane sau penalitati la creditele executate silit prin poprirea salariilor, conturilor sau sechestrul si vanzarea bunurilor.

OUG Nr.52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, in vigoare din 30 septembrie 2016, prevede urmatoarele:

“Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare.”

Asadar, nici bancile, nici firmele de recuperare creante nici executorii judecatoresti nu pot adauga niciun fel de dobanda sau de penalitati unui credit executat silit.

Ceea ce inseamna ca dumneavoastra va trebui sa achitati doar suma care v-a fost comunicata in notificarea privind executarea silita, la care se adauga cheltuielile executorului, nimic mai mult, indiferent de cat timp a trecut de la data inceperii executarii.

Motiv pentru care va sfatuiesc sa adresati executorului si bancii sau firmei de recuperare, reclamatii cu privire la aplicarea dobanzilor, cu incalcarea legii.

Daca raspunsurile la reclamatii nu va multumesc, adresati-va Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) din judetul in care locuiti sau Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), institutia abilitata de lege sa va apere drepturile, inclusiv prin actiuni in instanta impotriva executorilor, bancilor sau firmelor de recuperare.

Vezi aici raspunsul integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam.

Comentarii

Chirimbu Aurora Diana
OUG 52/2016
Referitor la nepercepea de dobânzi și penalități pe perioada executării silite se poate aplica și unui credit acordat in2008 iar în 2016 era în derulare?

serban gigi
tarif executor judecatoresc
Buna seara, este legal sa platesc executorului 10000 pt o suma de 36500.

Ustun Alina
Credit loat de executor
Buna seara,as avea o intrebare ,are dreptul executorul sa-mi recalculeze mie dobânda sau banca care a dat creditul meu executorului ,am fost sunată de executor ca sau reactualizat datele și odată cu ele sau făcut recalcularea dobânzi așa dar eu in loc de 80 de mi lei cât mai avea Anakin acum la suma 122 de mii de lei ,eu o perioada de doi ani nu am putut plăti aceasta suma de 80 ,la solicitarea mea sa -mi se spuna clar cât a mai rămas de plata aceștia mi-au dat un răspuns care ma șocat cu recalcularea dobânzi 😥 Este ok ,și ce as putea face in cazul asta.

Ustun Alina
Credit loat de executor
Buna seara,as avea o intrebare ,are dreptul executorul sa-mi recalculeze mie dobânda sau banca care a dat creditul meu executorului ,am fost sunată de executor ca sau reactualizat datele și odată cu ele sau făcut recalcularea dobânzi așa dar eu in loc de 80 de mi lei cât mai avea Anakin acum la suma 122 de mii de lei ,eu o perioada de doi ani nu am putut plăti aceasta suma de 80 ,la solicitarea mea sa -mi se spuna clar cât a mai rămas de plata aceștia mi-au dat un răspuns care ma șocat cu recalcularea dobânzi 😥 Este ok ,și ce as putea face in cazul asta.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraCredius isi face reclama inselatoare la credite: ascunde ca DAE e de peste 600% pe an

Credius, una dintre cele mai mari Institutii Financiare Nebancare (IFN) din Romania, isi face reclama inselatoare la credite pe site-ul propriu (Credius.ro), unde prezinta doar rata la un imprumut, nu si costurile acestuia, cum este obligata de lege. Astfel, pe prima pagina a site-ului detalii

Care sunt consecintele daca nu am platit de 2 luni banca?

"Buna ziua! Am facut un credit de nevoi personale in valoare de 20.000de lei, mai exact in anul 2018 pe 22 august(BCR). Am platit pana in luna august-septembrie 2019,dar m-am lasat pacalita de o refinantare printr-un broker bancar si am ajuns in
imposibilitatea detalii

Credius poate acorda credite unei persoane cu gradul de indatorare de 200% si capacitatea de rambursare zero?

"Buna ziua,
Daca fiul meu avea un grad de indatorare de peste 200% la diverse societati IFN la data solicitarii unui alt credit, a fost conform regulamentului ca societatea Credius sa ii acorde alt credit desi capacitatea de rambursare era zero? Dobanda si comisioanele de la Credius detalii

Pot sa fac un transfer in euro tip SEPA in contul Trezoreriei?

"Buna ziua, doresc sa fac un transfer SEPA din Germania in Romania, pe un cont deschis la Trezorerie. Transferul SEPA este gratuit si se poate face doar in EURO, conform legii in vigoare. Am sunat la Trezorerie si mi s-a spus ca nu este posibil acest lucru, deoarece contul detalii

Ultimele Comentarii

 • Clienti CHF

  Asteptam de urgență o oferta de conversie a creditelor in CHF - a fost singura banca din sistem ... detalii

 • risc valutar

  Cine va pus sa luati credite in CHF??? Si pe mine au incercat sa ma abureasca cu CHF dar nu am ... detalii

 • NENOROCITII !

  SA I I A DRACU PE TOTI DE HOTI NUMAI STIU DE UNDE SA FURE SI CUM SA FURE SA ACOPERE CE AU FURAT EI ... detalii

 • FELICITARI STATULUI ROMAN!!!!

  Deci, n-am trecut de faza "cainii latra, caravana trece"! Bravos natiune! Cine zice ca nu sunt ... detalii

 • inchidere card Euroline

  Daca vreti sa va ajut sa inchideti cardul Euroline, contactati-ma la tel. 0723292899 sau e-mail: ... detalii