BANCI | Stirea Zilei

ROBOR-ul si dobanzile la credite nu vor mai creste in 2019, dupa ce inflatia a scazut in tinta BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-11 22:46

Dobanzile la creditele in lei si indicele acestora, ROBOR, nu vor mai creste in 2019, dupa ce inflatia a scazut sub 3,5%, in intervalul superior de variatie a tintei Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 2,5% plus/minus 1 punct procentual, astfel ca nici banca centrala s-ar putea sa nu mai ridice dobanda de referinta de la nivelul din prezent, de 2,5%, conform prognozelor analistilor bancari.

Pe de alta parte, se asteapta o crestere a cursului de schimb valutar de la 4,65 lei in prezent la 4,75 lei spre finalul lui 2019, din cauza nivelului ridicat al deficitelor gemene (cel bugetar si cel al contului curent), in contextul reducerii puternice a cresterii economice, de la 7,3% in 2017 la 4,2% in acest an si 3,4% in 2019, conform prognozelor analistilor bancari.

Inflatia a scazut in noiembrie la 3,4%, de la 4,3% in octombrie, mai mult decat estimarile analistilor externi (3,7%) si celor interni (3,6%), datorita ieftinirii legumelor si fructelor cu 0,3% in noiembrie fata de octombrie.

Inflatia de baza (Core 2 ajustat), care exclude marfurile volatile, precum fructele si legumele, cea pe care o poate influenta politica monetara a BNR, a scazut si ea la 2,6% in noiembrie, de la 2,8% cat era in luna anterioara.

Economistii bancilor se asteapta ca inflatia sa scada in continuare si sa ramana stabila pe parcursul anului 2019, in jurul nivelului de 3,2-3,4%, asadar in cotinuare in tinta maxima a BNR.

Ceea ce-i determina pe analistii economici ai BCR sa prognozeze ca BNR nu va mai majora dobanda de referinta pe parcursul anului viitor, in conditiile in care nici Banca Centrala Europeana (BCE) nu se va grabi sa creasca dobanda de referinta pentru zona euro, in prezent la 0%.

In consecinta, nivelul ROBOR la 3 luni, principalul indicator pentru creditele in lei cu dobanda variabila, va ramane stabil in 2019, la 3,3% pe an, fata de 3,1% in prezent.

Analistii ING Bank considera insa ca desi inflatia va ramane la 3,4% si in 2019, BNR va fi nevoita sa majoreze de doua ori dobanda, in a doua parte a anului, la 3%, pentru ca piata nu va fi de acord cu o ajustare liniara a politicii monetare a BNR cu cea a BCE, dat fiind riscul de tara ridicat al Romaniei.

Aceeasi prognoza a dobanzii de referinta, de 3% la finalul lui 2019, o au si economistii Bancii Transilvania.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca desi dobanda de referinta ar trebui sa fie, in mod normal, real pozitiva, adica peste nivelul inflatiei, ea inca nu poate fi decuplata de cele din tarile vecine si de dobanda BCE, unde sunt in continuare cu mult mai mici decat nivelul inflatiei, din cauza politicilor monetare neconventioale, pentru stimularea cresterii economice dupa recesiunea din 2008.

Cursul valutar pare a fi insa cea mai mare incertitudine si in 2019, pentru ca, dupa cum noteaza analistii, ING, acesta are o influenta importanta asupra inflatiei, astfel ca BNR nu vrea sa-l lase sa creasca prea mult, dar nici sa scada excesiv, in urma unei majorari prea mari a dobanzii, ceea ce ar putea atrage capitaluri speculative, pentru ca ar stimula importurile.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiProfitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

Comparatie intre dobanzile la creditele ipotecare din Spania si Romania

„Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut”, este de parere un cititor: „Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169 ron iar dobanda 1660 ron, serios , locuiesc in spania 140.000 euro pe 30 ani iar la rata de 435€ aprox 169€ e detalii

  

Ultimele Comentarii