BANCI | Opinie

Liviu Voinea, viceguvernator BNR - Discurs cu ocazia deschiderii anului universitar la Universitatea din Craiova

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-01 15:30

Doamnă Prim-Ministru,

Doamnă Ministru,
Domnule Rector,
Onorată asistență,

Mulțumesc domnului Rector Cezar Spânu pentru invitație. Îmi face o deosebita plăcere să fiu aici, în primul rând pentru ca tatăl meu era oltean, de lângă Turnu Severin, și eu mă consider oltean prin această legatură de sânge.

Este o onoare să mă adresez dumneavoastră la deschiderea anului universitar, atât în calitate de Viceguvernator cât mai ales de profesor de economie.

Laureatul premiului Nobel pentru economie Jean Tirole se întreba, în binecunoscuta sa lucrare “Economia binelui comun”: La ce folosesc economiștii? Ce fac ei în mod concret? Ce influență au ei asupra societății?

Sintetizând răspunsul pe care îl oferă Tirole în cartea sa, economistul este un intelectual public: o profesie științifică, într-o perioada de neîncredere în toate științele care se pretind exacte, un om de știință căruia interacțiunea cu sectorul privat îi poate schimba modul de gândire, dar un om de știință care trebuie să avanseze cunoașterea în scopul binelui comun.

O anecdotă reală spune că un profesor faimos de economie se întoarce după 30 de ani în fosta sa universitate și cere să vadă cum mai arată un examen de economie, ca să observe ce s-a schimbat între timp. I se arată testul și profesorul exclamă uluit: „Dar nu s-a schimbat nimic, sunt exact aceleași întrebări ca în urmă cu 30 de ani!” Da, vine și replica, dar acum sunt cu totul alte răspunsuri.

Economia nu este o știință exactă, ci este o știință socială, supusă și ea schimbărilor de paradigmă și de context. Poate cel mai mare economist al secolului XX, John Maynard Keynes spunea: “Dificultatea nu o constituie ideile noi, ci debarasarea de ideile vechi”.

Aceasta este practic definiția blocajului ideologic, pe care vă invit să îl depășiți. Gândiți dincolo de dogmatism, dar evitați și tentația populismului.

Și pentru că în sală nu sunt doar studenți la științe economice sau profesori de economie, ci reprezentanți ai unui spectru larg de discipline, folosesc această oportunitate pentru a clarifica unele nelămuriri din spațiul public, răspunzând la întrebarea: La ce folosește Banca Națională? Ce face concret Banca Națională? Ce influență are ea asupra societății?

Banca Națională a României a fost creată acum 138 de ani ca o expresie a capitatului românesc. Și ea, și funcțiile ei, au evoluat în timp, odată cu societatea. Obiectivul fundamental este asigurarea stabilității prețurilor. Criza globală a evidențiat importanța unei noi sarcini pentru băncile centrale: stabilitatea financiară. Stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară conduc la stabilitatea cursului de schimb.

Așadar, Banca Națională apără stabilitatea prețurilor, stabilitatea financiară, și stabilitatea cursului de schimb. În ce privește stabilitatea prețurilor, avem o țintă de inflație de 2,5% +/-1%. Această țintă a fost atinsă în 2017, când inflația a fost de 3,3%, și va fi atinsă și în 2018, când estimăm că va fi, la sfârșitul anului, 3,5%, pentru a se reduce spre 3% în 2019. În 2018, pentru a menține stabilitatea prețurilor a fost nevoie până acum de 3 creșteri de dobândă, de la 1,75 la 2,5 – dar acesta este un cost de oportunitate necesar pentru păstrarea credibilității cursului de schimb.

În ce privește stabilitatea financiară, vă rog să rețineți trei lucruri. În primul rând, suntem una dintre puținele țări europene care nu au utilizat bani publici pentru salvarea băncilor după 2008. Rata creditelor neperformante a scăzut în ultimii 4 ani de la 22% la 5,7%, în apropierea mediei europene. În sfârșit, solvabilitatea este foarte ridicată în sectorul bancar – băncile au mai mult decât dublul cerințelor minime legale de capital. Iar în ce privește stabilitatea cursului, indicatorii relevanți sunt volatilitatea scazută a cursului de schimb, și nivelul adecvat al rezervelor internaționale (peste 30 miliarde de euro, de peste 30 ori mai mult decât în urmă cu 20 de ani).

BNR elaborează şi aplică politica monetară; autorizează, reglementează şi supraveghează instituţiile de credit; promovează şi monitorizează buna funcţionare a sistemelor de plăţi; emite bancnote şi monede; administrează rezervele internaţionale; acționează ca împrumutător de ultimă instanță: banca băncilor comerciale.

Ce nu face BNR? Nu calculează ea inflația (ci INS), nu stabilește ea cursul (acesta e stabilit de piață într-un mecanism de flotare controlată, BNR doar îl comunică), nu stabilește ea ROBOR-ul (acesta este stabilit de tranzacțiile inter-bancare, iar BNR doar calculează media). Mai mult, protecția consumatorilor nu este în sarcina noastră, potrivit legii, ci în sarcina ANPC, deși în opinia mea protecția consumatorilor este strâns legată de stabilitatea financiară și ar trebui să revină unei autorități de supraveghere financiară, poate chiar BNR.

Potrivit legii, Banca Națională este independentă, și așa trebuie să fie pentru a-și putea îndeplini mandatul. Nu primim bani de la buget, ci plătim un impozit pe profit de 80%, și este normal să fie așa. Profitul băncii provine în principal din administrarea rezervei, din emisiunea de bancnote și monede și din împrumuturile acordate băncilor comerciale. O parte din rezerva de aur este ținută în străinătate, la Londra, și este bine că este așa, pentru a nu se repeta episoade precum 1917 sau 1952 când rezerva a fost transferată sub presiunea războiului sau confiscată.

BNR este independentă, dar asta nu înseamnă că ea nu dă socoteală. Prezentăm Parlamentului în luna iunie Raportul Anual, prezentăm opiniei publice de 2 ori pe an Raportul asupra Stabilității Financiare și de 4 ori pe an Raportul asupra Inflației. Toate aceste materiale și multe alte informații sunt disponibile pe site-ul nostru www.bnro.ro pe care veți găsi începând de mâine și lansarea a două noi concursuri de recrutare pentru tineri absolvenți de facultate (Programul Tinerii Specialiști), respectiv pentru românii care lucrează în sectorul financiar în străinătate și doresc să se întoarcă în țară (Programul Brain Regain). Vă invit să consultați aceste materiale, să vă documentați în permanență, să aplicați pentru programele noastre și să vă formați o fundație educațională solidă, pentru că doar aceasta poate asigura succesul într-o societate care îmbrățișează valorile europene și euro-atlantice.

Vă mulțumesc și vă urez succes în noul an academic.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieStandard&Poors nu scade ratingul Romaniei, dupa ce Guvernul a acceptat sa schimbe taxa bancara, insa critica politica fiscala si face o evaluare negativa a economiei

Standard&Poors (S&P) mentine ratingul Romaniei la BBB- cu perspectiva stabila, dupa ce Guvernul a promis sa schimbe substantial taxa bancara, introdusa prin OUG 114/2018, care daca ar ramane in actuala forma ar putea determina agentia de rating americana sa scada ratingul tarii in detalii

BNR: este regretabil cu ministrul de Finante pune in discutie statutul rezervei de aur a tarii

Este regretabil că ministrul de finanțe pune în discuție statutul rezervei de aur a țării, cu toate că ar trebui să știe că garanția oferită de BNR pentru împrumuturile statului român se bazează și pe valoarea rezervei de aur, iar această valoare îi permite detalii

Romanii vor mai mult sa-si reduca datoriile si sa stranga bani decat sa faca investitii, arata un sondaj Provident

Planurile romanilor pentru acest an este sa-si reduca datoriile si sa stranga bani, mai putin sa investeasca in locuinta, in planurile familiei sau sa-si cumpere o masina, reiese dintr-un sondaj realizat la nivel national de Provident Financial Romania, pe un esantion reprezentativ de 1.821 de detalii

BCR: istoria recenta arata ca taxele sectoriale nu ajuta economia

Sergiu Manea, seful BCR, avertizeaza ca taxele sectoriale, precum cele impuse de Guvern in acest an bancilor si firmelor din energie si telecomunicatii, nu ajuta economia si creeaza neincredere, motiv pentru care este nevoie de o analiza la rece a ceeea ce functioneaza si ce detalii

Ultimele Comentarii

 • ?

  În ce tratat european zice că bunurile din patrimoniul public al unei țări să fie ținute în ... detalii

 • Stergere birou de credite.ridicarea popririi

  Buna ziua Am poprire de salariu de 3 luni .am de achitat 4000ron se mai poate face ... detalii

 • ?

  @Apreciați că este legal și necesar ca BNR să dețină și o evidență a tuturor ... detalii

 • ?

  @ Apreciați că infracțiunile din bănci din perioada anterioară de aproximativ 30 de ani, multe ... detalii

 • ?

  @Cum ați aprecia despre desființarea profesiei de bancher, după 1989, deci vreme de vreo 30 de ... detalii