BANCI | Stirea Zilei

Cum au facut bancile profitul record de 2,6 miliarde lei in primul semestru

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-29 20:01

Cresterea cu 35% a profitului net al bancilor obtinut in primul semestru din 2018, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la un nou nivel record de 3,6 miliarde lei, se datoreaza in principal diminuarii riscului de credit, conform indicatorilor sistemului bancar primiti de Banherul.ro de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Profitul brut al sistemului bancar a fost de 4,327 miliarde lei, iar impozitul pe profit de 763 miliarde lei, ceea ce inseamna ca bancile au achitat statului sume mai mari decat cota legala de 16% pe impozitul pe profit, in urma diverselor regularizari.

Un numar de 23 de banci au fost pe profit la finalul lunii iunie, fata de 22 in martie, in timp ce 12 institutii de credit au raportat pierderi, cu doua mai putin decat in primul trimestru.

Astfel, in timp ce riscul de credit (provizioanele pentru creditele neperformante) au inregistrat o scadere anuala de 28%, profitul operational al bancilor a inaintat cu numai 5%.

Concret, provizioanele pentru creditele neperformante (ajustarile pentru depreciere, conform normelor Autoritatii Bancare Europene – ABE) au scazut in iunie 2018 cu 28%, echivalentul a 3,6 miliarde lei, la 9,3 miliarde lei, fata de iunie 2017, arata datele BNR.

Cu alte cuvinte, bancile si-au diminuat costurile cu riscul de credit cu o suma importanta pe parcursul ultimului an, respectiv 3,6 miliarde lei. In prima jumatate din acest an, provizioanele au scazut cu 1,2 miliarde lei.

Diminuarea riscului de credit este consecinta vanzarii de catre banci a creditelor neperformante firmelor de recuperare creante sau scoaterea in afara bilanturilor (write-off), dupa recunoasterea pierderilor.

In consecinta, rata creditelor neperformante a scazut in iunie 2018 la 5,71%, de la 11,3%, cat era in urma cu un an.

In acelasi timp, profitul operational al bancilor a crescut in primul semestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului precedent cu doar 5%, echivalentul a 218 milioane lei, la 4,396 miliarde lei.

Cu alte cuvinte, bancile au avut de castigat din activatea curenta, respectiv acordarea de credite si realizarea de operatiuni bancare, doar 218 milioane lei din profitul net de 2,6 miliarde lei.

Reteaua teritoriala scade, numarul angajatilor creste

Avansul modest al profitului operational a fost cauzat de cheltuielile de functionare in crestere ale bancilor, in ciuda faptului ca acestea si-au diminuat in continuare reteaua teritoriala. Astfel, numarul unitatilor bancare a scazut la 4.529 in iunie 2018, cu 146 mai putine fata de iunie 2017.

Numarul salariatilor a crescut, in aceeasi perioada, cu 144, la 55.425 de angajati in total. O buna parte din cresterea cheltuielilor bancilor se datoreaza si majorarii salariilor.

Pe de alta parte, cresterea volumelor de credite acordate de banci le-a permis acestora sa-si majoreze veniturile din dobanzi si comisioane.

Astfel, veniturile din dobanzi au crescut cu 19%, echivalentul a 1,267 miliarde lei, in primul semestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 7,776 miliarde lei.

In acelasi timp, cheltuielile cu dobanzile au avansat cu 17%, echivalentul a 182 milioane lei, la 1,2 miliarde lei.

Veniturile nete din comisioane au crescut si ele cu 6%, echivalentul a 125 milioane lei, 1a 2 miliarde lei.

(vezi alte date in CLUBUL BANCHERILOR)

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

Executarile silite pot fi negociate cu banca in cadrul CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunta ca exista banci care accepta o intelegere amiabila si cu clientii ajunsi in faza de executare silita, din cauza neplatii ratelor la credite. Bancile pot conveni cu clientii angajamente de plată, detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca nu a respectat un ordin de despagubire a clientilor cu dobanzi majorate la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat, intr-un comunicat, ca a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru ca "in timpul scurs de la termenul pronunțării sentinței definitive a instanței, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an și 7 luni – detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii