www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCum au facut bancile profitul record de 2,6 miliarde lei in primul semestru

Autor: Bancherul.ro
2018-08-29 20:01

Cresterea cu 35% a profitului net al bancilor obtinut in primul semestru din 2018, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la un nou nivel record de 3,6 miliarde lei, se datoreaza in principal diminuarii riscului de credit, conform indicatorilor sistemului bancar primiti de Banherul.ro de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Profitul brut al sistemului bancar a fost de 4,327 miliarde lei, iar impozitul pe profit de 763 miliarde lei, ceea ce inseamna ca bancile au achitat statului sume mai mari decat cota legala de 16% pe impozitul pe profit, in urma diverselor regularizari.


Un numar de 23 de banci au fost pe profit la finalul lunii iunie, fata de 22 in martie, in timp ce 12 institutii de credit au raportat pierderi, cu doua mai putin decat in primul trimestru.


Astfel, in timp ce riscul de credit (provizioanele pentru creditele neperformante) au inregistrat o scadere anuala de 28%, profitul operational al bancilor a inaintat cu numai 5%.


Concret, provizioanele pentru creditele neperformante (ajustarile pentru depreciere, conform normelor Autoritatii Bancare Europene – ABE) au scazut in iunie 2018 cu 28%, echivalentul a 3,6 miliarde lei, la 9,3 miliarde lei, fata de iunie 2017, arata datele BNR.


Cu alte cuvinte, bancile si-au diminuat costurile cu riscul de credit cu o suma importanta pe parcursul ultimului an, respectiv 3,6 miliarde lei. In prima jumatate din acest an, provizioanele au scazut cu 1,2 miliarde lei.


Diminuarea riscului de credit este consecinta vanzarii de catre banci a creditelor neperformante firmelor de recuperare creante sau scoaterea in afara bilanturilor (write-off), dupa recunoasterea pierderilor.


In consecinta, rata creditelor neperformante a scazut in iunie 2018 la 5,71%, de la 11,3%, cat era in urma cu un an.


In acelasi timp, profitul operational al bancilor a crescut in primul semestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului precedent cu doar 5%, echivalentul a 218 milioane lei, la 4,396 miliarde lei.


Cu alte cuvinte, bancile au avut de castigat din activatea curenta, respectiv acordarea de credite si realizarea de operatiuni bancare, doar 218 milioane lei din profitul net de 2,6 miliarde lei.


Reteaua teritoriala scade, numarul angajatilor creste


Avansul modest al profitului operational a fost cauzat de cheltuielile de functionare in crestere ale bancilor, in ciuda faptului ca acestea si-au diminuat in continuare reteaua teritoriala. Astfel, numarul unitatilor bancare a scazut la 4.529 in iunie 2018, cu 146 mai putine fata de iunie 2017.


Numarul salariatilor a crescut, in aceeasi perioada, cu 144, la 55.425 de angajati in total. O buna parte din cresterea cheltuielilor bancilor se datoreaza si majorarii salariilor.


Pe de alta parte, cresterea volumelor de credite acordate de banci le-a permis acestora sa-si majoreze veniturile din dobanzi si comisioane.


Astfel, veniturile din dobanzi au crescut cu 19%, echivalentul a 1,267 miliarde lei, in primul semestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 7,776 miliarde lei.


In acelasi timp, cheltuielile cu dobanzile au avansat cu 17%, echivalentul a 182 milioane lei, la 1,2 miliarde lei.


Veniturile nete din comisioane au crescut si ele cu 6%, echivalentul a 125 milioane lei, 1a 2 miliarde lei.


(vezi alte date in CLUBUL BANCHERILOR)