Guvernul nu este de acord cu modificarea legii privind cesiunea (vanzarea) de catre banci a creditelor neperformante catre firmele de recuperare creante
Autor: Bancherul.ro
2017-09-07 21:13
Guvernul a transmis Parlamentului ca nu este de acord cu un proiect de lege initiat de deputatul UDMR Mate Andras prin care se modifica prevederile OUG 50/2010 privind cesiuna creantelor (creditelor) detinute de banci catre firmele de recuperare creante.
Propunerea legislativa vizeaza patru modificari importante ale actualelor norme privind cesiunea creantelor:
1. contractul de credit, contractul de ipoteca si alte inscrisuri privind garantarea imprumutului nu mai reprezinta titluri executorii pentru cesionari (firmele de recuperare creante), ca in prezent, ci doar pentru banci.
Ce inseamna asta: ca firma de recuperare nu va putea trece imediat la executarea silita a datornicului, ci va trebui sa obtina in acest sens o hotarare judecatoreasca, astfel ca procesul de recuperare a datoriilor va fi mult mai indelungat decat in prezent. “Haterii” bancilor se chinuie de mult sa anuleze nu doar firmelor de recuperare creante, ci si bancilor, dreptul de a-si executa silit clientii fara acordul instantelor de judecata. Ultima initiativa legislativa in acest sens a fost depusa anul trecut la Senat, fiind semnata de 93 de senatori si deputati din toate partidele, printre care, fireste, senatorul PNL Daniel Zamfir, prietenul avocatului Piperea. (vezi aici detalii)
Proiectul de lege, abandonat in perioada vacantei de vara, a fost trimis zilele trecute la Guvern pentru obtinerea unui aviz.
2. Proiectul de lege interzice firmelor de recuperare sa impuna comisioane, dobanzi, dobanzi penalizatoare sau orice alte costuri cu privire la creditele cesionate.
3. Firmele de recuperare creante sunt obligate sa-si informeze datornicii ca acestia pot cere judecatorilor anularea executarii silite, daca aceasta este prescrisa.
Potrivit legii (Codul de procedura civila, art.706) executarea silita nu mai este valabila (se prescrie) daca timp de 3 (trei) ani banca nu a initat procedura de executare silita, adica de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri).
“Acest aspect se impune a fi reglementat intr-un mod riguros intrucat, de cele mai multe ori, societatile de recuperare creante pun in executare silita titluri prescrise profitand de faptul ca debitorii nu au cunostinte legale in domeniu si nici nu dispun de resursele materiale necesare pentru a apela la seviciile de consultanta juridica ale unui avocat”, se arata in motivarea proiectului de lege.
Intr-adevar, dreptul la prescrierea (anularea) datoriilor este necunoscut de multi oameni, dovada stand si reclamatiile primite pe site-ul dedicat, Reclamatiibanci.ro. (vezi aici un exemplu)
4. Cesiunea creditului sa se notifice de catre cedent (banca sau IFN) consumatorului, in termen de 10 zile de la incheierea contractului de cesiune, prin intermediul executorului judecatoresc, nu prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, cum se face in prezent.
Initiatorii motiveaza aceasta modificare prin existenta in practica a unor probleme de interpretare a notificarilor, fara a se oferi exemple. Numai ca in cazul in care notificarile privind cesiunea vor fi trimise prin intermediul executorilor judecatoresti, acestia ar putea impune costuri suplimentare pentru consumatori, cum se intampla si in cazul procedurii de executare silita.
Cum justifica Guvernul refuzul de a sustine legea
Guvernul isi justifica avizul negativ pentru modificarea OUG 50/2010 sustinand ca problemele legate de cesionarea creditelor au fost recent reglementate prin adoptarea de catre Guvern, anul trecut, a OUG 52/2016, in vigoare in prezent, in curs de adoptare de catre Parlament, care transpune in legislatia nationala Directiva 17/2014 privind creditele ipotecare.
Guvernul apreciaza ca OUG 52/2016 “ofera o inalta protectie consumatorilor in situatia cesiunii de creanta”, astfel ca nu se justifica noi modificari in acest sens.
Pe de alta parte, Guvernul vine cu un contraargument in extenso referitor la efectele initiativei legislative asupra Programului Prima Casa:
“Mentionam ca sintagma “cesiune de creanta” este diferita de sfera de aplicabilitate a art.70 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.50/2010, potrivit doctrinei creanta fiind suma datorata de beneficiar dupa trecerea la restanta a creditului, moment in care aceasta devine certa si exigibila.
Cesionarea contractului de credit este strict reglementata de legislatia speciala, aplicabila Programului (Prima Casa). Astfel, Finantatorul are dreptul sa isi transfere portofoliul de credite aflate in derulare in cadrul Programului catre orice alt finantator care indeplineste criteriile de eligibilitate in cadrul Programului, in limita plafonului alocat si utilizat, cu conditia notificarii cesiunii catre beneficiari si fara a afecta drepturile si obligatiile beneficiarilor din contractele in curs de derulare, potrivit prevederilor art. 3.7 alin (1) din anexa nr.6 la Ordinul ministrului finantelor publice si ministrului intreprinderilor mici si mijlocii, comertului si mediului de afaceri nr. 2225/994/2009 pentru aprobarea Conventiei privind implementarea programului Prima Casa si a Conventiei de garantare si pentru reglementarea unor masuri necesare pentru aplicarea prevederilor art. 10 din anexa nr.1 la Hotararea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casa, cu modificarile si completarile ulterioare.
Finantatorul poate transfera portofoliul sau de credite inclusiv catre un Finantator din afara Programului, care poate fi declarat eligibil in vederea preluarii portofoliului de garantii acordate de un finantator eligibil in cadrul Programului, sub conditia transmiterii catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si Ministerul Finantelor Publice (MFP) a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le va aplica finantarilor acordate in cadrul Programului, fara a afecta drepturile si obligatiile beneficiarilor din contractele de credit in derulare, cu cel putin 7 zile calendaristice inainte de data intrarii in vigoare a contractului de cesiune.(art. 3.7 alin (1) din Protocolul-cadru prevazut in Anexa nr.6 la Ordinul nr.2.225/994/2009, cu modificarile si completarile ulterioare).
Dupa cum se poate observa, in aceasta situatie, cesionarea nu mai este conditionata in mod expres de notificarea beneficiarului (notiunea se suprapune cu aceea de consumator in acceptiunea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.50/2010), ci cu notificarea FNGCIMM si a MFP. Asadar, cesiunea contractelor de credit acordate cu garantia statului este permisa in anumite conditii, contractele de garantare aferente acestor credite ramanand valabile fara a fi necesara incheierea de acte aditionale.
Avand in vedere ca la nivelul legislatiei speciale incidente este reglementata deja posibilitatea cesiunii contractelor de credit, consideram ca va deveni aplicabil principiul de drept “specialia generalibus derogant” (specialul deroga de la general).
In contextul celor de mai sus, notificarea cesiunii prin inlocuirea transmiterii acesteia prin mijloace obisnuite de comunicare care sa asigure posibilitatea confirmarii, cu aceea efectuata prin executor judecatoresc nu are impact asupra Programului, cu atat mai mult cu cat mare parte din actiunile promovate in fata instantelor de judecata de catre beneficiari sunt legate de invocarea lipsei notificarilor din partea bancii in varii situatii (de exemplu, cele legate de declararea exigibilitatii creditului); cu toate acestea, este de discutat in ce masura pot sa fie aplicabile consumatorului – beneficiar al programului Prima Cas – prevederile alin. (7) al art.71 din initiativa legislativa.
Este important de mentionat faptul ca garantiile care se acorda in cadrul Programului sunt “intuitu personae” (acordate in favoarea finantorului, in considerarea calitatii acestuia), accesul finantatorilor in cadrul programului guvernamental Prima Casa este strict controlat, acestora fiindu-le impuse unele criterii de eligibilitate.
In aceste conditii, avand in vedere necesitatea exercitatii functiei de monitorizare, precum si efortul pe care il presupune raportarea acordarilor si evidenta plafoanelor, in ceea ce priveste derularea Programului Prima Casa consideram ca este fezabila varianta cesiunii portofoliului de credite si nu a cesiunii creditelor individuale.
Cesiunea de creanta – avand in vedere faptul ca intre finantatorii participanti la Program si statul raman riscul suportarii pierderilor este impartit in procent de 50%, procent calculat la soldul finantarii, cesiunea de creanta nu se poate realiza decat pentru procentul suportat de banca (cesiunea intregii creante nu se poate fae decat in conditiile renuntarii la garantie, caz in care efectele initiativei nu sunt de interes pentru aplicarea Programului).
Potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului “Prima Casa”, cu modificarile si completarile ulterioare, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) are competenta doar in ceea ce priveste recuperarea creantelor rezultate din garantiile acordare si platite institutiilor de credit in cadrul Programului conform procedurii reglementate de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, in temeiul contractului de garantare care reprezinta titlu executoriu, ANAF procedeaza la valorificarea bunurilor in cadrul Programului Prima Casa.
Insa, avand in vedere ca sumele incasate ca urmare a valorificarii bunurilor se distribuie de catre organele fiscale competente dupa incasare, proportional cu procentul de garantare, consideram necesar ca, in cazul in care finantatorul ar cesiona creanta sa in favoarea unei alte institutii de credit sau unei terte persoane, sa se reglementeze de catre FNGCIMM impreuna cu MFP modalitatea in care este preluat rangul asupra imobilului de catre cesionar, precum si alte drepturi si obligatii ce revin atat cedentului cat si cesionarului.
In situatia in care asupra bunurilor imobile achizitionate prin Program este instituita ipoteca de rangul I proportional cu procentul de garantare stabilit potrivit legii, atat in favoarea statului roman, reprezentat de MFP, cat si a finantatorului, sumele incasate ca urmare a valorificarii se distribuie de catre organele competente ale ANAF dupa incasare, proportional cu procentul de garantare, dupa deducerea cheltuielilor de orice fel efectuate de catre acesta cu urmarirea si conservarea bunurilor al caror pret se distribuie, cu prezentarea catre finantator a actelor doveditoare aferente acestor cheltuieli (Hotararea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casa, cu modificarile si completarile ulterioare).
Intrucat legislatia speciala aplicabila Programului Prima Casa nu interzice in mod expres cesiunea de creanta, aceasta este, de principiu aplicabila. In acest stadiu, nu se mai pot pune in discutie caracteristicile garantiei (Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr.16/2012 si nr.5/2012), respectiv aspectele care tin de valabilitatea garantiei in conditiile cesionarii finantarii fara respectarea prevederilor legislatiei speciale.
Raman in discutie aspectele legate de valorificarea bunului de catre ANAF, valorificare care se face in beneficiul finantatorului, cu care exista incheiate conventii de colaborare (fie conventii de garantare, fie protocol-cadru).
In ceea ce priveste aspectul notificarii consumatorului, in cazul creditelor acordate cu garantia statului – acelasi cu beneficiarul din Programul “Prima Casa”, notificarea prin intermediul executorului judecatoresc nu poate aduce decat un plus de siguranta in procedura de comunicare, cu precizarea ca aceste costuuri se adauga la sumele de recuperat in contul beneficiarului.
Avand in vedere considerentele mentionate, Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative in forma prezentata."
Taguri: TBI Bank recuperare creante credite neperformante cont bancar firma
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?
Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii
Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)
Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii
Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate
Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii
Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?
Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii
- La ce banca imi fac un card in euro?
- IFN-urile supraindatoreaza populatia cu credite online, profitand de exceptia dintr-un Regulament BNR
- Credite ipotecare verzi: topul bancilor cu cele mai mici dobanzi
- ATM-urile Euronet au o reputatie proasta, din cauza comisioanelor ascunse
- Euribor la 3 luni a ajuns la 2,5%, cresc ratele la creditele in euro
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- La ce banca imi fac un card de alocatie?
- BNR: riscurile financiare s-au intensificat
- BNR majoreaza dobanda la 7%, dar ROBOR-ul nu va mai creste
- Dobanda IRCC la credite a crescut de la 4,06% la 5,71%
Profil de Bancher
-
Alina Dragan, Vicepresedinte Executiv responsabil de Divizia Resurse Umane si membru al Directoratului UniCredit Tiriac Bank
UniCredit Bank
Alina Dragan este licentiata a Facultatii de ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
- Contribuția sistemului bancar în economie în ultimii 30 de ani este de două ori cât PIB-ul României
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent pe ianuarie 2023, în scădere cu o șesime
- Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2022
- Deficitul contului curent pe 2022, în creștere cu 52% față de anul anterior
- Indicatorii sistemului bancar la finalul T3 2022, conform statisticilor BNR
- Deficitul contului curent, majorat cu 60% după primele trei trimestre ale anului
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Aplicatia Eximbank, indisponibila temporar
- UniCredit a consiliat vanzarea Pharmafarm și Gedeon Richter Farmacia către Dr. Max BDC, s.r.o.
- Familia Regală, în vizită la Banca Transilvania
- Reclamatii Credit Europe Bank - solutionarea alternativa a litigiilor
- Cei care amana ratele la credite vor plati ulterior dobanda la dobanda, adica mai mult
Analize economice
- Deficitul comercial, majorat cu aproape 10% in ianuarie 2023
- Inflatia va scadea semnificativ in urmatoarele 3 luni
- Construcțiile, rezultat foarte bun pe anul trecut: +12,9%
- Deficitul comercial pe 2022 - România, poziția a treia din UE
- România a păstrat locul 9 în UE la inflația anuală în ianuarie 2023
Ministerul Finantelor
- Datoria publică din 2022, în scădere la 47,2% din PIB
- Deficitul bugetar in ianuarie 2023, mai mult decât dublu față de aceeași lună a anului anterior
- -5,68% din PIB, deficit bugetar bifat pe 2022. Observații
- Datoria publica, în scădere la 47,6% din PIB, in septembrie 2022
- -3,37% din PIB, deficit bugetar după primele zece luni din 2022
Biroul de Credit
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
- Legalitatea prelucrarii datelor personale de catre Biroul de Credit
Procese
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
- Taxa de reziliere a abonamentului Vodafone inainte de termen este ilegala (decizia definitiva a judecatorilor)
Stiri economice
- România, alături de Portugalia și Ungaria la PIB/locuintor in 2022, cu 77% din media UE
- România, pe ultimul loc în UE la digitalizare
- Exemple de bune practici pedagogice, in cartea "Lectia care imi place"
- Fonduri europene pentru digitalizare: 10.000 de companii din Romania sunt beneficiari eligibili
- Producția industrială - scădere îngrijorătoare, aproape la nivelul din urmă cu șapte ani
Statistici
- România, pe ultimul loc în UE la evoluția productivității muncii în agricultură
- INS: Veniturile romanilor au crescut anul trecut cu 10%. Banii de mancare, redistribuiti cu precadere spre locuinta, transport si haine
- Inflatia anuala - 13,76% in aprilie 2022 si va ramane cu doua cifre pana la mijlocul anului viitor
- Deficitul bugetar, deja 0,72% din PIB in februarie 2022
- Datoria publica, majorata la 48,9% din PIB in 2021
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
- Rolul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) in sustinerea stabilitatii financiare
- CSALB recomanda bancilor sa nu mai claseze cererile incomplet documentate pentru solutionarea amiabila a litigiilor
First Bank
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
- Cetatenii americani din Romania pot incasa cecurile de asistenta financiara pentru COVID-19 doar la First Bank
- First Bank finalizeaza achizitia Bank Leumi Romania
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Avansul PIB pe 2022, confirmat la 4,8%. Rezultatul nominal, cu 3 miliarde euro sub așteptări
- Comerțul cu amănuntul a început anul 2023 cu o creștere de 5,7%
- PIB: +4,8% pe 2022, după un avans surprinzător în T4
- Deficitul comercial, majorat cu 44% anul trecut. Acoperirea importurilor cu exporturi, la doar 76%
- Construcțiile - avans dublu față de prognoza oficială
Informatii utile asigurari
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
- Asigurari de viata: crestere de 18% in 2021
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Thanks
... detalii
-
Actualizare date
Vreau să îmi actualizez ... detalii
-
Trebuie închise conturile BRD
Problema este ca pot primi bani in cont dar nu ii pot folosi. Nu se poate face actualizare online ... detalii
-
Instalare de la distanta a aplicatiei you brd
Am incercat sa actualizez aplicatia. Nu m-a lasat. Am dezactivat-o si acuma nu o mai pot instala de ... detalii
-
Ing are instant pay
Nu apare..dar are implementat instant cu bancile care implementat ... detalii