BANCI | Stirea Zilei

Cresterea economica surpriza din primul trimestru s-a simtit din plin pe cardurile romanilor si in creditele luate de la banci, care au atins recorduri istorice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-05-17 21:59

Cresterea economica surprinzator de mare din primul trimestru, de 5,7% fata de anul precedent, cu un punct peste estimarile economistilor, s-a simtit din plin in buzunarele romanilor, care au scos sume de bani record de pe carduri si au facut cumparaturi mai mari ca niciodata, achitate cu cardurile la POS-urile magazinelor si online.

In plus, in primele trei luni ale anului s-au obtinut si cele mai mari credite de la banci din ultimii ani.

Toate aceste recorduri s-au stabilit, sa nu uitam, pe parcursul unei perioade in care am asistat la mai multe saptamani de iarna grea.

Sa vedem acum statisticile cardurilor.

Platile cu cardurile de debit au crescut cu 29%, echivalentul a 2,5 miliarde lei, in primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la un volum total de 11,1 miliarde lei.

Si valoarea retragerilor de numerar de pe carduri la ATM-uri a crescut in acelasi interval cu 13%, echivalentul a 4,2 miliarde lei, la un total de 37,362 miliarde lei. (Vezi in CLUBUL BANCHERILOR toate statisticile pietei cardurilor in T1 2017)

Totalul sumelor de bani detinute de persoanele fizice si de firme in conturile bancare au crescut, de asemenea, semnificativ in ultimul an, cu 26%, la un total de 125 miliarde lei.

Iar numerarul din afara sistemului bancar s-a inmultit cu 19% in martie, comparativ cu aceeasi luna din 2016, la 55 miliarde lei.

Cresterea economica puternica din primele trei luni a fost stimulata si de creditele obtinute de populatie si de firme de la banci, care au atins valori record.

Astfel, in primul trimestru din acest an, populatia si firmele au obtinut de la banci credite noi in lei in valoare de 13 miliarde lei, cu 14%, echivalentul a 1,6 miliarde lei, mai multe decat in aceeasi perioada a anului precedent.

Avansul puternic al creditarii in lei se datoreaza cresterii volumului de finantari obtinute de companii, in timp ce creditele acordate populatiei au stagnat. (vezi aici detalii)

Taguri: credite de consum  credite firme  statistici BNR  credite noi  Vodafone  Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB)  carduri de debit  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici comisioane pentru un cont cu card si online banking

Bancile cu cele mai mici comisioane pentru administrarea unui cont cu card de debit si internet/mobile banking sunt ING Bank, Credit Europe Bank, Banca Transilvania, Libra Bank si CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Cele mai mari comisioane sunt detalii

Creditarea creste in acelasi ritm cu economisirea

Bancile si-au sporit valoarea creditelor acordate populatiei si firmelor in acelasi ritm cu cresterea sumelor de bani depuse in conturile bancare, in trimestrul trei din acest an, conform datelor statistice furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Concret, detalii

Profitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

 



 

Ultimele Comentarii