BANCI | Stirea Zilei

BNR nu-si recunoaste esecul in rezolvarea problemei creditelor in franci elvetieni (CHF), desi o dau de gol propriile statistici

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-17 17:40

In urma cu doi ani, la inceputul lui 2015, cand a izbucnit scandalul creditelor in franci elvetieni (CHF), bancherii si BNR, cu ajutorul FMI, cu care Romania avea inca un acord in derulare la acea vreme, au convins Parlamentul sa nu adopte o lege de conversie a creditelor in CHF la un curs istoric sau mediu, astfel incat bancile si clientii sa-si imparta egal povara cursului.

BNR a invocat atunci scuza ca in cazul adoptarii unei legi de conversie in lei a creditelor in CHF la cursul istoric, bancile ar suferi pierderi de 5,6 miliarde lei iar patru banci ar fi nevoite sa-si majoreze capitalul, in cazul conversiei la cursul istoric plus 20% pierderea s-ar ridica la 4,5 miliarde lei si doar trei banci ar deveni subcapitalizate, iar daca s-ar face o coversie la un curs mediu, pierderea ar scadea la 3,2 miliarde lei si numai doua banci ar avea solvabilitatea sub nivelul minim obligatoriu.

In schimb, Mugur Isarescu a sustinut ca BNR se angajeaza sa promoveze asa-zisele „solutii realiste”, negociate intre banci si clienti, si anume conversia cu o reducere (discount) a datoriei, reducerea temporara a dobanzilor la credite si scheme de rescadentare a creditelor cu ajutor de stat.

Dintre cele trei solutii, doar prima, si anume conversia cu discount, a fost practicata de banci, insa doar in doua cazuri: Banca Transilvania pentru clientii Volksbank, in conditiile in care BT obtinuse un castig foarte mare, de 1,6 miliarde lei, de pe urma preluarii bancii austriece, si OTP Bank, a carei oferta a fost acceptata insa de doar 70% dintre clienti. (vezi aici detalii)

Restul bancilor fie au venit cu solutii nerealiste pentru clienti, cum a fost cazul Raiffeisen Bank sau Bancpost, fie nici nu au catadicsit sa vina cu vreo solutie realista, cum este cazul Piraeus Bank, Credit Europe Bank sau Banca Romaneasca.

Astfel ca pe parcursul a doi ani (2015-2016), numarul total al clientilor cu credite in CHF a scazut doar cu jumatate, de la 75.412 in decembrie 2014 la 38.519 in decembrie 2016, conform ultimelor statistici prezentate de viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea.

In acelasi timp, valoarea creditelor in CHF a scazut de la 10 miliarde lei la 5,4 miliarde lei.

Injumatatirea creditelor in CHF pe parcursul a doi ani, in conditiile in care doar doua banci au venit cu „solutii realiste” este apreciata ca fiind o „scadere semnificativa” de Liviu Voinea, ceea ce este departe de adevar.

De fapt, numarul conversiilor din CHF in lei a fost de doar 24.853, adica o treime din totalul creditelor in CHF, restul fiind rambursari anticipate, executari silite, cesionari catre firme de recuperare creante, scoaterea creditelor neperformante in afara bilanturilor sau alte forme de inchidere a dosarelor de credit.

Solutiile realiste propuse de BNR s-au dovedit, asadar, nerealiste si, cel mai rau, au dus la aparitia unor legi extremiste si populiste, precum darea in plata si conversia creditelor in CHF la cursul istoric, aprobate cu entuziasm de politicienii care se pregateau de alegeri.

Legi care au provocat pierderi de toate felurile: atat financiare, cat si de imagine, de timp, de resurse si de credibilitate, mult mai mari decat le-ar fi presupus o lege a conversiei adoptata in 2015.

Daca solutiile de rezolvare a problemei creditelor in CHF propuse de BNR in urma cu doi ani s-ar fi dovedit realiste, sau daca BNR si FMI ar fi lasat Parlamentul, in 2015, cand nu era in febra alegerilor, sa adopte o lege care se contura atunci ca o conversie la un curs mediu, ceea ce inseamna o impartire egala a poverii intre banci si clienti, atunci am fost fi fost scutiti de scandalurile din ultimii ani pe marginea darii in plata si legii conversiei.

BNR a preferat insa sa scuteasca niste banci de niste pierderi cinstite, ce puteau fi recuperate ulterior, cu pretul unui scandal obositor si cu consecinte de imagine si poate si financiare mai mari decat cele care le-ar fi presupus o conversie la cursul mediu de la bun inceput. Pentru ca, pana la urma, conform principiului impreviziunii statuat de Curtea Constitutionala la legea darii in plata, bancile ar putea fi obligate de instantele de judecata sa efectueze convesia creditelor in CHF la un curs mediu.

De altfel, aceleasi statistici prezentate de Liviu Voinea arata ca numarul notificarilor de dare in plata a crescut puternic in februarie, dupa motivara deciziei Curtii Constitutionale, ceea ce inseamna ca oamenii au incredere ca justitia se va dovedi, pana la urma, solutia realista.

Pe rolul instantelor de judecata din toata tara exista in prezent peste 6.500 de litigii in baza Legii nr.77/2016 privind darea in plata, majoritatea fiind insa castigate, pana acum, de catre banci si firmele de recuperare creante. (vezi aici detalii)

Taguri: lege darea in plata  curs BNR  Easy Credit  Mugur Isarescu  TBI Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BT Pay  darea in plata  

Comentarii

Cosmin
BNR - trebuia sa fie impartial
si sa solicite din 2015 impartirea poverii. Nu au facut altceva decât sa puna bere in roate, iar clientii sa sufere si sa suporte singuri pierderile. Unde este moralitatea acestei instituții, ati dat cu clientii de pământ, v-ati batut joc de cetatenii romani pentru interesele băncilor straine.... trădători de neam. Cine verifica activitatea acestei instituții si actiunile impotriva clienti lor, cu atat mai mult cand Curtea a dat o decizie de impartirea poverii. Ce decizie a luat BNR, după decizia Curții.. .. ce a solicitat BNR băncilor cand Curtea a spus ca aceste contracte trebuie negociate si aduse la o realitate economică de astăzi? NIMIC.

Andreea
Excelent articol
Situatia descrisa in articol nu este altceva decat un alt esec al politicii BNR & ARB & CPBR din ultimii 27 de ani. Oricat ar incerca Liviu Voinea sa cosmetizeze adevarul, realitatea e alta: bancile si-au pierdut de tot credibilitatea iar acum se confrunta cu o noua problema: IMPREVIZIUNEA, si nu doar pentru creditele in franci.

IOANA
Despre pierderile clientilor nu se vorbeste deloc, doar de pierderile ipotetice ale bancilor
Daca BNR nu solicita băncilor imperativ sa renegocieze contractele la realitatea economică de astăzi astfel incat pierderile sa fie suportate de ambele parti atunci aceasta institutie e clar pro banci si trebuie sa dea socoteala, iar protectia consumatorului este obligată să se autosesizeze. Este evident că relatia client-banca este inegala, iar aceasta institutie protejează doar băncile ceea ce este incorect. Intrebarea este cine trebuie sa tragă la raspundere BNR-îl pentru tot ceea ce face sau mai bine zis nu face, aceasta institutie chiar se crede stat stat in stat. Avocatul poporului ce peste, oare nu are obligatia ca si el sa se implice. Odata ce Curtea a statuat ca aceste contracte trebuie aduse la o realitate economică actuala, astfel putem considera ca sunt in acest moment neconstitutionale si încalcă drepturile constitutionale ale cetățenilor. Cine răspunde din BNR ca nu am vazut nicio demisie pana acum, iar de la noi au murit 41 de clienti. Cati trebuie sa mai moara domnule Isărescu, nu uitati ... calcati pe cadavre si veti plati cu toții.. ..Guvernul si Parlamentul sunt obligati sa intervină pentru ca vorbim de 200.000 de oameni afectați si nu doar la alegeri sa susțineri astfel de demersuri. Dragnea răspunzi si tu de tot ceea ce se intampla.. Odata si odata veti plati daca nu va implicati, nu se poate sa ramana asa. Isarescu trezeste-te pana nu e prea târziu.ambele parti atunci aceasta institutie e clar pro banci si trebuie sa dea socoteala, iar protectia consumatorului este obligată să se autosesizeze. Este evident că relatia client-banca este inegala, iar aceasta institutie protejează doar băncile ceea ce este incorect. Intrebarea este cine trebuie sa tragă la raspundere BNR-îl pentru tot ceea ce face sau mai bine zis nu face, aceasta institutie chiar se crede stat stat in stat. Avocatul poporului ce peste, oare nu are obligatia ca si el sa se implice. Odata ce Curtea a statuat ca aceste contracte trebuie aduse la o realitate economică actuala, astfel putem considera ca sunt in acest moment neconstitutionale si încalcă drepturile constitutionale ale cetățenilor. Cine răspunde din BNR ca nu am vazut nicio demisie pana acum, iar de la noi au murit 41 de clienti. Cati trebuie sa mai moara domnule Isărescu, nu uitati ... calcati pe cadavre si veti plati cu toții.. ..Guvernul si Parlamentul sunt obligati sa intervină pentru ca vorbim de 200.000 de oameni afectați si nu doar la alegeri sa susțineri astfel de demersuri. Dragnea si Grindeanu răspundeti si voi de tot ceea ce se intampla.. Odata si odata veti plati daca nu va implicati, nu se poate sa ramana asa. Isarescu trezeste-i pana nu e prea târziu.

alex
Solutia corecta
Conversia la un curs mediu de la acordare si pana in inauarie 2015 ar fi solutia corecta atat pentru clienti cat si pentru banci, asta trebuie legiferata cat mai curand pana nu ne trezim cu un curs de 5 lei un CHF. Nu uitati ca Ungaria a facut asta de mult si a salvat si clientii si sistemul bancar.

ADRIAN
51.000 de clienti
Ne spune si noua pe noi cine ne reprezinta daca institutiile statului sunt impotriva noastra. Asa ceva este constitutional ..... Cine raspunde pentru o astfel de politica. ISARESCU sa-ti dai demisia pentru incapacitatea de a rezolva aceasta situatie, este inadmisibil ce se intampla, cu atat mai mult cu cat voi ati fost de acord cu autorii si promotorii acestor credite. Raspundeti nu numai de stabilitatea financiara a bancilor, ci si de derapajele economice pe care bancile le produc in randul consumatorilor. Solicitati bancilor rapid renegocierea contractelor, altfel se va trezi cineva sa va dea in judecata pentru nepunerea in practica a Deciziei Curtii. Daca aceasta adopta o reglementare in favoarea bancilor aceasta era deja pusa in practica. Nu dorim decat corectitudine, ne dorim sa platim aceste contracte, dar in conditii normale .... Luati atitudine si per total va castiga toata lumea... mai putine cereri de dare in plata si posibilitatea achitarii creditelor de mai multi clienti... bancile oricum vor castiga in aceasta situatie din volume ..., trebuie regandita politica si BNR-ul e OBLIGAT sa participe la gasirea unor solutii, nu puteti sa va ascundeti de aceasta problema si daca nu o tratati cat mai repede va exploda mai devreme sau mai tarziu. Luati atitudine acum, nu cand va fi prea tarziu, la ce politici promoveaza Guvernul actual sunt sanse mari ca CHF-ul la sfarsit de an sa ajunga la 5 lei si atunci ce vom face. Acum e momentul sa actionati!!!

radu
Decizia CCR imorala si politizata. La noi si Curtea este de rasul curcilor, RUSINE
Curtea Constitutionala din Croatia a impus Curtii Supreme din aceasta tara sa rejudece cazul creditelor in CHF, dupa ce aceasta a emis recent doua decizii diferite cu privire la legalitatea clauzelor referitoare la dobanda si la cursul de schimb. Mai exact, Curtea Suprema a ajuns la concluzia ca dobanzile variabile practicate de bancile croate care au acordat credite in CHF sunt ilegale, intrucat bancile nu au explicat suficient de bine consumatorilor modul in care se modifica dobanda variabila si implicatiile economice ale variatiei dobanzii. Cu alte cuvinte, Curtea Suprema a considerat ca bancile nu si-au informat suficient de bine clientii cu privire la efectele economice ale dobanzii variabile, astfel ca aceasta este considerata incorecta, insa bancile ar fi explicat suficient de bine consumatorilor clauza referitoare la riscurile cursului de schimb, astfel ca aceasta a fost considerata o clauza corecta. In schimb la noi sunt judecatori si bravo lor care nu sunt de acord cu Decizia Curtii si declara in continuare ca rscul valutar suportat de client reprezinta clauza abuziva. Felicitari domnilor judecatori.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii