BANCI | Stirea Zilei

Bancile incep sa scape de creditele neperformante abia acum, dupa opt ani de la izbucnirea crizei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-05 23:21

Rata creditelor neperformante a scazut de la aproape 22% la cat a ajuns in 2013 la doar 11,3% in iunie, insa volumul de credite pe care bancile nu le mai pot recupera de la clienti a inceput sa scada abia din luna aprilie a acestui an, odata ce bancile au intensificat tranzatiile de vanzare a neperformantelor catre firmele de recuperare creante.

Indicatorul privind calitatea creditelor s-a redus la jumatate datorita procesului de scoatere a creditelor neperformante in afara bilanturilor bancilor, cu posibilitatea urmaririi acestora in vederea recuperarii, in paralel cu provizionarea acestora, adica recunoasterea lor ca fiind neperformante si implicit asumarea pierderilor, conform unei proceduri initiate de BNR in urma cu doi ani.

Astfel, creditele neperformante din sectorul bancar (cu restante de peste 90 de zile) au scazut la 24,604 miliarde lei (5,5 miliarde lei) in luna iulie, dupa ce au atins un nivel record de 30,764 miliarde lei (6,9 miliarde euro) in luna martie, arata statisticile BNR.

Din martie pana in iulie, bancile si-au redus volumul de credite neperformante in total cu 6,248 miliarde lei.

Conform Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, care monitorizeaza toate creditele cu valori de peste 20.000 de lei acordate de banci, reprezentand 91,2% din totalul imprumuturilor, totalul sumelor restante a scazut in luna iulie la 25,4 miliarde lei, de la 25,7 miliarde lei in iunie si 30,1 miliarde lei in mai.

Aproape jumatate din volumul total al restantelor, adica 10,8 miliarde lei, sunt credite scoase in afara bilantului.

Din totalul restantelor, aproape 97%, respectiv 24,604 miliarde lei, sunt credite neperformante, cu intarzieri de peste 90 de zile la plata ratelor lunare.

Iar din volumul total de credite neperformante, o pondere covarsitoare, de 91% sunt creditele cu intarzieri foarte mari, de peste un an, care au sanse mici de recuperare.

Creditele cu intarzieri intre 30 si 90 de zile au o valoare de doar 377 milioane lei, reprezentand doar 0,01% din totalul creditelor cu intarzieri la plata.

Cele mai multe credite neperformante, cu o pondere de 78%, sunt cele acordate de banci firmelor, respectiv 19,204 miliarde lei.

Creditele neperformante ale persoanelor fizice reprezinta doar 22% din total, respectiv 5,400 miliarde lei.

Totalul restantelor persoanelor fizice a scazut in luna iulie la 5,602 miliarde lei, dintre care 5,4 miliarde lei sunt neperformante, adica au intarzieri la plata ratelor de peste 90 de zile. Intarzierile de peste un an au cea mai mare pondere: 5,036 miliarde lei.

Conform statisticilor Biroului de Credit, care centralizeaza si creditele cu valori mai mici de 20.000 de lei care nu intra in sfera CRC, valoarea restantelor la credite a fost in luna iulie de 11,020 miliarde lei, in scadere de la recordul de 11,655 miliarde lei stabilit in luna iunie.

Cea mai mare parte, respectiv 10,914 miliarde lei, reprezentand 99% din total, sunt credite neperformante. Dintre acestea, cele cu intarzieri de peste 90 de zile au o valoare de 7,196 miliarde lei, alte 1,970 miliarde lei sunt credite scoase la colectare iar 1,748 miliarde lei sunt credite scoase in afara bilantului.

Taguri: statistici BNR  Biroul de Credit  reclamatie Unicredit  recuperare creante  credite neperformante  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

  

Ultimele Comentarii