BANCI | Stirea Zilei

Creditele imobiliare noi acordate de banci se mentin la un nivel ridicat, in ciuda legii privind darea in plata si epuizarea garantiilor pentru programul Prima Casa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-30 22:14

Creditele imobiliare noi acordate de banci au ramas si in luna iulie la un nivel ridicat, peste cel din aceeasi perioada a anului trecut, desi in scadere fata de lunile precedente, in ciuda faptului ca unele banci mari, precum BCR, Banca Transilvania sau ING, si-au epuizat plafonul de garantii Prima Casa inca din martie-aprilie, iar aproape toate bancile au majorat avansul la creditele imobiliare standard de la 15% la 20-35%, dupa intrarea in vigoare, din 13 mai a legii 77 privind darea in plata a caselor ipotecate.

Astfel, volumul de noi credite pentru locuinte in lei (creditele in valuta sunt restrictionate) a fost in iulie de 978 milioane lei, cu doar 233 milioane lei sub nivelul din iunie (1,211 miliarde lei) si 373 milioane lei sub nivelul record atins in mai (1,351 miliarde lei), dar peste volumul de noi credite din iulie 2015 (905 milioane lei).

In urma cu doi ani, in iulie 2014, creditele imobiliare noi in lei se ridicau la doar 647 milioane lei, in iulie 2013 erau numai 107 milioane iar in iulie 2012 doar 59 milioane lei.

Creditele noi pentru consum s-au ridicat in iulie la 1,5 miliarde lei, fata de 1,7 miliarde lei in iunie, in timp ce finantarile noi pentru firme s-au ridicat la 1,9 miliarde lei, la fel ca luna precedenta. (Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile privind creditele noi acordate de banci)

Creditarea imobiliara a fost sustinuta in principal de creditele Prima Casa, pentru care este nevoie de un avans de numai 5%, insa garantiile alocate pentru acest an, de 1,6 miliarde lei, injumatatite fata de anul trecut, s-au epuizat in iunie.

Ministerul Finantelor a suplimentat plafonul garantiilor Prima Casa cu o jumatate de miliard de lei, din care au mai ramas 280 milioane lei la inceputul lunii iulie, conform declaratiilor ministrului Anca Dragu.

Ceea ce inseamna ca in iulie bancile au putut acorda credite Prima Casa in valoare de 560 milioane lei, astfel ca diferenta de 418 milioane lei au reprezentat-o, cel mai probabil, creditele imobiliare standard.

Mai mult ca sigur, garantiile Prima Casa au fost epuizate de la inceputul lunii august, iar Ministerul Finantelor inca nu le-a suplimentat, cum intentioneaza, astfel ca in aceasta luna se va inregistra o scadere mai puternica a volumelor de noi credite.

Desi Prima Casa a fost gandit ca un program pentru perioada de criza din 2009-2010, bancile au devenit dependente de acesta, nefiind dispuse sa renunte la el nici macar anul trecut, cand economia a inceput sa prinda avant.

Ministerul Finantelor a injumatatit garantiile pentru acest an tocmai in ideea de a renunta treptat la acest program, insa aparitia legii privind darea in plata a determinat bancile sa majoreze avansul la creditele imobiliare standard, astfel ca Prima Casa se dovedeste mai util ca niciodata.

In aceste conditii, cel mai probabil plafonul garantiilor Prima Casa va trebui suplimentat din nou, cat de curand, pentru evitarea unui blocaj al pietei imobiliare rezidentiale.

Anca Dragu a declarat ca mai intai ministerul va face o analiza a programului, impreuna cu bancile, urmand ca in functie de rezultatele acesteia sa se adopte o dicizie, poate chiar modificarea programului, dupa cum au sugerat unii bancheri, in sensul majorarii avansului si la creditele Prima Casa.

In Strategia Nationala a Locuirii, publicata recent in vederea dezbaterii publice de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale, se propune ca programul Prima Casa sa fie destinat doar celor cu venituri mici. (vezi aici detalii)

Intre timp, unele banci, precum Banca Transilvania sau OTP Bank, au profitat de situatie, incercand sa atraga clienti oferindu-le un avans cat mai mic posibil la creditele imobiliare, standard, si anume de 20%.

La randul sau, BCR a anuntat astazi ca este dispusa sa acorde credite imobiliare chiar si cu avans de 15%, insa doar pe perioade de pana la 20 de ani, in localitatile mari din tara, avansul standard fiind de 35%. (vezi aici detalii)

OTP Bank acorda credite imobiliare cu avans de 20% in cazul creditelor pentru achizitia de „poprietati obisnuite” din „orasele mari”, in timp ce Banca Transilvania practica un avans tot de 20%, dar numai pentru clientii care-si cumpara prima locuinta, un fel de Prima Casa proprie, avansul standard pornind de la 25%.

Insa chiar si avansul standard de la Banca Transilvania este mai mic decat al principalelor banci concurente: 35% la BCR, Raiffeisen si BRD, ultima acceptand si 15% in cazul prezentarii unei garantii suplimentre, pe langa ipoteca pe imobilul cumparat cu banii din credit, precum si in cazul creditelor cu valori de pana la 250.000 de euro, plafonul pentru aplicarea legii privind darea din plata.

Dintre bancile mari, doar ING Bank si UniCredit, mai practica un avans de 25% la creditul ipotecar, in timp ce la CEC Bank, avansul este de 30% pentru creditele cu valori de pana la 250.000 de euro. In cazul creditelor cu valori mai mici, precum si a celor garantate cu alte tipuri de bunuri imobile (nu locuinte), avansul este 15%.

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  Programul Prima Casa  credite ipotecare  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Prima Casa  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  statistici BNR  BT Capital Partners  darea in plata  credite Prima Casa  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

  

Ultimele Comentarii